:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TMNT
TMNT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-12-27
FILM
Het is alweer enkele jaren geleden dat de vier ninja schildpadden hun aartsvijand Shredder het hoekje om hielpen. De broers zijn uit elkaar gegroeid, ondanks dat Splinter alle moeite doet om hen bij elkaar te houden. Wanneer ze oog in oog te staan met een leger van prehistorische creaturen en oude vijanden zijn onze vrienden opnieuw op elkaar aangewezen... Cowabunga dudes!

Een dikke veertien jaar na de derde live-action langspeelfilm, krijgen de vier heldhaftige ninja schildpadden opnieuw hun kans in de bioscoopcomplexen. Er gingen lange tijd hardnekkige geruchten in het rond dat niemand minder dan actiecineast John Woo zijn schouders onder een nieuw Turtles-project zou zetten. Het zou niet alleen een peperdure computeranimatiefilm worden, maar ook één die in de lijn lag van de ruwere en donkere originele stripverhalen. Maar zoals bij zoveel projecten van de heer Woo bleef het alleen maar bij 'plannen', want buiten diverse projecten plannen lijkt de voormalige koning van de actiefilm maar weinig effectief te verwezenlijken! De relatief onervaren Kevin Munroe kreeg uiteindelijk het project in handen geduwd en het moet gezegd dat het resultaat, zijnde deze TMNT, er zéér zeker mag zijn. De regisseur nam de vechtende schildpadden niet alleen serieuzer dan zijn voorgangers in de succesvolle franchise, maar bovendien slaagde hij erin om de populaire figuren een broodnodige update te geven zonder de échte fans te vervreemden. Elk personage heeft wel nog steeds zijn gekende karakteristieke eigenschappen, maar Kevin Munroe stapte af van het tweedimensionale en voorzag iedereen eveneens van een waaier aan diepere en vooral complexere gevoelens.

De vorige drie films worden bovendien nergens genegeerd en Munroe probeerde zoveel mogelijk om een logisch vervolg te breiden aan de voorgaande verhaallijnen. De aandachtige kijkers zullen overigens plezier hebben om de verwijzingen allemaal thuis te brengen. Het scenario is - zonder raketwetenschap te zijn - boeiend geschreven en zit goed in elkaar. Er zitten enkele waarlijk grappige momenten in en de goed gedoseerde actie is om je duimen en vingers bij af te likken. Regisseur Munroe had 'maar' 34 miljoen dollar ter beschikking. Een bedrag waar zowat iedere normale mens begint van te duizelen, maar een peulschil tegenover de andere computeranimatiefilms! En toch realiseerde de man hiermee een huzarenstukje. De populaire schildpadden zien er geweldig uit! Hetzelfde kunnen we zeggen over de rest, want ook de gebruikte omgevingen, de vele actiescènes, de mensen en de creaturen zijn op hun beurt stuk voor stuk erg fraai geanimeerd, met veel detail en soms het nodige realisme – zonder de stripbasis uit het oog te verliezen. De sfeerversterkende score van Klaus Badelt geeft het geheel een episch tintje.

Over naar de stemmencast! Hoewel geen échte toppers, mocht Munroe best blij zijn met het lijstje van talentvolle namen dat hij wist te strikken. Zo hebben we Sarah Michelle Gellar, Chris Evans, Patrick Stewart, Zhang Ziyi en Mako (In zijn laatste rol, want helaas overleed de legendarische karakterkop na TMNT!). De donkere, diepe stem van Laurence "Morpheus" Fishburne is dan weer perfect als verteller. Dit alles samen maakt van TMNT niet zomaar een met de computer gemaakte actieprent, maar zowaar een prent waar je nog eens effectief tijd en sympathie wil investeren in de boeiende personages. Wat ons betreft veruit dé beste uit de reeks en zonder de bombast van het teleurstellende Spider-Man 3 en Transformers, één van de betere stripverfilmingen van het voorbije jaar. TMNT werd dan ook een behoorlijk succes en bracht wereldwijd bijna 100 miljoen dollar in het laatje.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.40:1 beeld is werkelijk haarscherp, met een uitstekend contrast en zeer goed schaduwdetail. Het zwartniveau is solide, met heldere en volle kleuren. Vuiltjes en beschadigingen zijn volledig afwezig en buiten een enkele minieme compressiefoutje is er weinig reden tot klagen over de beeldkwaliteit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De dialogen komen zoals het hoort uit de centerspeaker en zijn steevast goed te verstaan. De subwoofer doet ook zijn duit in het zakje en gaat goed door in het laag. Ruis of storingen zijn gelukkig helemaal niet aanwezig.

EXTRA'S
We starten onze tocht met een informatief stukje audiocommentaar ingesproken door regisseur/schrijver Kevin Munro, welke duidelijk een liefhebber is van de Ninja Turtles. Hij spuit behoorlijk wat weetjes en anekdotes over het maken van de film en ongeacht de soms droge kant van de track, zullen de fans hier plezier aan beleven. Vervolgens hebben we zowel een alternatief begin (3 min.), als een alternatief einde (1 min.). Beide zijn enkel te bezichtigen in een ruwe vorm en mét commentaar van Munro. Next on the list zijn "Mikey's Birthday Party Full Sequence" (3 min.), waar je een lange introductie van het personage kan zien, en "Raphael's Rough House Fight Test" (2 min.), een korte featurette waar je ziet welke tests gedaan worden om de uiteindelijke vorm van animatie te vinden. Is eveneens voorzien van uitleg door regisseur Kevin Munro. In "Monsters Come Alive" (3 min.) krijgen we het verschil te zien tussen de storyboards en de uiteindelijke scène, terwijl we in "Donny’s Digital Data Files" (2 min.) eindelijk een korte kijk achter de schermen krijgen. Munro komt eveneens aan het word in "Roof Top Workout" (6 min.), een korte featurette over een scène die de uiteindelijke productie niet gehaald heeft. Voor meer niet gebruikt materiaal kan je terecht bij de clipjes "Still Wanna Fight?" (3 min.) en "Splinter Gets Cake" (2 min.). Afsluiten doen we met "TMNT: Voice Talent First Look" (5 min.), een featurette over –het zal toch niet waar zijn zeker? – de stemmencast! Er zijn op het eerste zicht behoorlijk wat extra’s aanwezig op deze dvd, helaas zijn de meerderheid erg beknopte clipjes zonder al teveel diepgang.

CONCLUSIE
TMNT is een onverwachte aanrader geworden, met een boeiend verhaal, knappe computeranimaties, stevige actie en een scheut goedgemikte humor! De dvd heeft uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Alleen de extra's stellen ietwat teleur. Toch een absolute must voor de fans en stripliefhebbers!


cover
Studio: Warner

Regie: Kevin Munro
Met: Chris Evans, Sarah Michelle Gellar, Mako, Kevin Smith, Patrick Stewart, Zhang Ziyi, Laurence Fishburne

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321916139350


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugal Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Alternate Opening to the Movie,
• Alternate Ending Temp/Scratch Test,
• Mikey's Birthday Party Full Sequence,
• Raphael's Rough House Fight Test,
• Monsters Come Alive,
• Donny's Digital Data Files,
• Roof Top Workout,
• Still Wanna Fight?,
• Additional Scene: Splinter Gets Cake,
• TMNT: Voice Talent First Look

Andere recente releases van deze maatschappij