:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRAGON TIGER GATE
DRAGON TIGER GATE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-03
FILM
De "Draak Tijger Poort" is een plek waar onderdrukten terecht kunnen om allerhande gevechtsporten aan te leren. Er komen veel straatjongeren aankloppen en meester Wong (Wah Yuen)geeft ze dan onderdak. Op deze manier blijven deze uit de criminaliteit. De twee broers Draak (Donnie Yen) en Tijger Wong (Nicholas Tse) zijn de beste van "De Poort", maar wanneer ze door een conflict gescheiden worden komt Draak terecht in de verderfelijke wereld van de misdaad. Draak Wong groeit op als de persoonlijke bodyguard van maffiabaas Ma Kun (Kuan Tai Chen). Wanneer diens bende onderscheiden worden met het Luosha Insigne, het embleem van de extreem krachtige en dito kwaadaardige Shibuma beginnen er barsten in Draak Wong’s leven te komen. Hij loopt per toeval Tijger Wong tegen het lijf en dat laat Draak vanaf dat moment niet meer los. De twee broers komen meermaals opnieuw in contact met elkaar. Wanneer de poppen goed aan het dansen gaan is het voor Draak het moment om te kiezen aan welke kant hij staat...

Een geweldige dynamische opening bestaande uit stripanimatie zet onmiddellijk de toon van Dragon Tiger Gate. De regie van deze stripverfilming is vakkundig, met opzwepende en vloeiende cameravoeringen, een goed bijpassende epische soundtrack en prima speciale effecten. De actie is uitstekend gechoreografeerd door 'martial arts'-expert Donnie Yen en spettert van het scherm. Volgens bronnen kroop er een dikke vijf jaar voorbereiding in de extensieve vechtsequenties! Er is wel soms duidelijk gebruik gemaakt van het gekende kabelwerk, maar Yen en regisseur Wilson Yip blikken alles mooi overzichtelijk in en maken er een geloofwaardig geheel van. Je wordt gewoon in de epische wereld van "De Poort" gezogen en aanvaard dat mensen effectief de wetten van de zwaartekracht kunnen ombuigen! Op sommige momenten deed Dragon Tiger Gate ons zelfs wat denken aan The Storm Riders, nog steeds één van de meest geslaagde fantasy-avonturen uit de Hong Kong-cinema en eveneens een film waar de hoofdrolspelers epische krachten ter beschikking hadden. Het verhaal is vlot verteld, maar zoals te verwachten aan de simpele kant. Een resem flashbacks moeten zorgen voor wat karakteruitdieping, maar kunnen niet verbergen dat het scenario ondergeschikt was aan de vele actiesequenties. Het acteerwerk is dik in orde. Vooral Donnie Yen is heerlijk bad-ass! Onze complimenten ook voor de production designer die iedereen van de juiste rekwisieten en look voorzag alsof ze nét uit de populaire gelijknamige stripboeken - waarop de film gebaseerd is - zijn gaan lopen! De climax is uitermate spectaculair en mag wat ons betreft in de "Hall of Fame" van de méést indrukwekkende actiescènes ooit gemaakt! De deur staat overduidelijk op een kier voor een sequel en voor een keer hopen we mee dat deze er ook effectief komt! Dragon Tiger Gate is concluderend op en top superactie en ten zéérste aanbevolen voor de actiejunkies en liefhebbers van de betere Aziatische actiefilm.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch weergegeven 2.35:1 beeld is scherp, met een prima contrast en een goed schaduwdetail. Het zwartniveau is strak en de aanwezige kleuren ogen levendig, fris en realistisch. De gebruikte filmprint is volledig vrij van oneffenheden zoals ruis, vuil en beschadigingen. Filmgrain vormt nergens een echt probleem en ook digitale compressiefouten blijven beperkt tot een minimum. Kortom, een strakke transfer. Ook de geluidskwaliteit is van hoog niveau, want de Mandarijnse Dolby Digital 5.1-track is een waar festijn! Het agressieve geluidsbeeld komt dankzij de prachtige muziek en knap gemixte geluidseffecten bijna echt tot leven in uw huiskamer. De plaatsing is erg goed gedaan en de dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Deze blijven ondanks al het audiogeweld steevast verstaanbaar en ruis of andere storingen zijn niet aan de orde. De eveneens aanwezige DTS 5.1-track heeft op zijn beurt een duidelijk rijker en gedetailleerder geluidsbeeld dan zijn al erg dynamische Dolby Digital 5.1-tegenhanger.

EXTRA'S
De exclusieve extra's ontdek je eigenlijk al aan de buitenzijde van de keepcase: want de voor en zijkant zijn namelijk vervaardigd in metaal. In een tijd waar je om de oren geslagen wordt met de ondertussen al ordinair geworden steelcases is dit een sterke en originele zet van Paradiso. Op de dvd wordt de aftrap gegeven met de 19 minuten durende Making Of-documentaire. Hierin komen Wilson Yip en de voornaamste castleden aan het woorden en krijgen we een ruime blik achter de schermen. Vervolgens hebben we een resem weggeknipte en alternatieve scènes, goed voor 8 minuten extra beeldmateriaal. Het promomateriaal mag natuurlijk niet ontbreken en zo ontdekken we achtereenvolgens de teasertrailer, de originele bioscooptrailer en maar liefst drie televisiespots. Erg leuk is ook het snedige clipje over de pre-production (3 min.). Dit bevat beelden uit de originele manga, maar ook amusante beelden van de voorbereidingen. Eveneens waardevol voor de fans is het filmdagboek van de productie. Gedurende 11 minuten krijg je de opnames te zien van diverse sleutelscènes uit de actiefilm. Voor een idee te krijgen over de ambitieuze aanpak van regisseur Wilson Yip kan je terecht bij “Settings” (10 min.), een bundel van korte segmenten over de vele uitgebreide sets die aan bod komen in de film. Erg interessant om te bekijken! Tenslotte treffen we drie promotionele trailers aan van andere recent bij distributeur verschenen films aan. Klasse!

CONCLUSIE
Dragon Tiger Gate is actie van het hoogste niveau! Distributeur Paradiso wil Asiamania duidelijk concurrentie aandoen. Als ze allemaal dergelijke sterke uitgaven zullen uitbrengen dan zal Paradiso snel als winnaar uit de bus komen. Want niet alleen is het beeld (gelukkig wél het originele 2.35:1 formaat!) en geluid uitstekend, daarbovenop is de verpakking origineel en knap uitgevoerd en is het schijfje beladen met goed uitgevoerd en informatief bonusmateriaal. Absoluut aanbevolen!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Wilson Yip
Met: Donnie Yen, Nicholas Tse, Shawn Yue, Jie Dong, Kuan Tai Chen, Wah Yuen

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504072475


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Kantonees DTS 5.1
Kantonees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Speciale verpakking,
• Making Of,
• Weggeknipte scènes,
• Teaser,
• Bioscooptrailer,
• 3 TV-spots,
• Pre-production,
• Settings,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij