:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JIANG HU
JIANG HU
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-06
FILM
Wanneer mijnheer Hung (Andy Lau), een gerespecteerde Triade-leider, vader wordt van een kloeke zoon, overweegt hij zijn gevaarlijke levensstijl vaarwel te zeggen en te emigreren naar Nieuw-Zeeland. Het blijkt al snel een beslissing te zijn die hem fataal zou kunnen worden! Wanneer de geruchten rondgaan als een lopend vuurtje ontstaat er een machtsstrijd binnen de Triade. Wing (Shawn Yue) en Turbo (Edison Chen), twee tieners die snel naam willen maken in het wereldje, krijgen de opdracht om een maffiabaas uit de weg te ruimen...

De debuterende regisseur haalt alle mogelijke toeters en bellen boven om van Jiang Hu een zo hip mogelijke film te maken. Echt alles wordt aangewend, gaande van de typische snelle montage, slow-motion, zoomtrucjes en allerhande kleurfilters tot beeldvervormingen, een zwevende tafel (!) en verschillende - volgens hem - snedige camerastandpunten. Maar helaas werkt zijn aanpak nergens, 'op de zenuwen' dan uiteraard niet meegerekend! Hoe harder Wong Ching Po probeert, hoe scherper Jiang Hu uit de bocht gaat. Op de vijftigste minuut lijkt het alsof de prent nog moet beginnen! De cineast slaagt er bovendien niet in om ondanks het simpele verhaaltje het geheel overzichtelijk te houden. Zo gebeuren er meermaals zaken waarvan je als kijker denkt: "Que???". Het scenario voelt écht lui aan, vol platgereden cliche's en daar zal de in onze ogen lachwekkende 'coole' twist/uitkomst weinig aan veranderen.

De film heeft verder het tempo van een gehandicapte schildpad. De personages doen onzinnige dingen, zijn antipathiek en hebben geen tikkeltje diepgang. Ze worden gewoon in de film gedropt en daar moet de kijker het dan mee doen! Voor een gangsterfilm is Jiang Hu overigens erg bloed- en actieloos. Hoofdattractie Andy Lau zit bijna héél de film lang op een stoel en als er dan toch een actiescène opduikt is de choreografie uitermate pover. De cast lijkt te acteren op automatische piloot, met op kop Andy Lau en Jacky Cheung, toch twee toppers waar je normaal gezien op kan vertrouwen. Vooral de laatstgenoemde is duidelijk niet in goeden doen!

Regisseur Wong Ching Po heeft meer interesse in zijn slow motionknop dan in intensiteit of overzichtelijkheid. Wong Ching Po is helemaal géén John Woo en zal - als hij zo bezig blijft - zelfs nog niet eens in de buurt komen van de actiemaestro. De tenenkrommende soundtrack onderlijnt het goedkope aspect van Jiang Hu alleen maar. Voor Infernal Affairs zat de HK-cinema danig in het slop en door het immense succes van de trilogie en uiteraard de remake was het logisch dat de bioscopen overspoeld zouden worden met films die op dezelfde leest geschroeid zijn. Maar gezien de bedenkelijke kwaliteit van deze productie kunnen we al vlug concluderen dat het snel uit zal zijn met de pret en dat de HK-filmindustrie in recordtijd terug met het water aan de lippen zal staan. Vreemd dat een miskleun als deze geproduceerd werd door een grote naam als Eric Tsang en dat regisseur Wong Ching Po zélfs bekroond werd op de Hong Kong Film Awards als "Best New Director"! Jiang Hu mag wat ons betreft bij deze verticaal geklasseerd worden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is over het algemeen scherp, met natuurlijk ogende kleuren. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn allen dik in orde. We hebben enkele minieme digitale compressiefoutjes en wat filmgrain bemerkt. De gebruikte filmprint ziet er proper uit, zonder dramatische oneffenheden. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt voldoende warm en dynamisch, met goed verstaanbare dialogen. De aanwezige geluidseffecten en de filmmuziek komen goed tot hun recht. Ruis of storingen zijn niet aanwezig. Er is ook een Dolby Surround 2.0-track aanwezig.

EXTRA'S
Originele bioscooptrailer, Music Video, een clipje met wat setbeelden op muziek (3 min.), een erg beknopt Making Of-clipje (4 min.) en een drietal cross-promotional trailers.

CONCLUSIE
Jiang Hu is ondanks al het talent op de affiche een uitermate zwakke would-be gangsterprent. Zet dan liever nog een keertje Infernal Affairs op! Beeld en geluid zijn prima en er zijn ook enkele extra features toegevoegd.


cover
Studio: A-Film

Regie: Ching-Po Wong
Met: Andy Lau, Jacky Cheung, Shawn Yue, Edison Chen, Eric Tsang

Film:
2/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1,
Cantonees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Music Video
• Making Of
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij