:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STONED
STONED
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-24
FILM
Brian Jones (Leo Gregory) stond, naast het feit dat hij de oprichter is van de legendarische rockgroep The Rolling Stones, vooral bekend als een decadente rokkenjager. Iemand die meer hield van seks en drugs dan van rock & roll. Op het einde zag hij weken en weken lang geen studio meer en werd hij na verloop van tijd dan ook gewoon uit de band gezet. In de zomer van ’69 vond men hem op de bodem van zijn zwembad. Betekende de drugs dan toch zijn fatale ondergang of was het moord? De ondergang van deze tot de verbeelding sprekende popster groeide uit tot één van de grootste mysteries van de “swinging sixties”. Stoned biedt ons een gedetailleerde blik op zijn laatste dagen en geeft het antwoord…

Stephen Woolley mag, ondanks dat zijn naam bij weinig mensen een belletje zal doen rinkelen, toch een beetje gezien worden als een Britse filmlegende. Deze met een Oscar genomineerd producent is verantwoordelijk voor Neil Jordan toppers zoals The Company of Wolves, The Crying Game, Interview With the Vampire, Michael Collins en The End of the Affair, maar ook cultfilms en successen als Hardware, The Pope Must Die, Backbeat, B. Monkey en Intermission.

Hoewel Woolley al even in de filmbusiness rondhangt, was Stoned zijn debuut als regisseur. Het duurde naar verluidt trouwens bijna tien jaar voor Stoned helemaal klaar was! Woolley wilde namelijk een zo accuraat mogelijk beeld schetsen van de mysterieuze dood van rocker Brian Jones en deed eerst aan uitermate diepgaande research. Hij kocht de rechten op van diverse boeken en verhalen rond de feiten, maar spoorde ook ex-liefjes van Brian op.

In de rol van Brian Jones castte Woolley de relatief onbekende Leo Gregory. We hadden bij een blik op de cover onze bedenkingen, maar het moet gezegd dat de acteur een uitstekende en geloofwaardige vertolking neerzet van de decadente rocker! Ook de rest van de cast levert prima acteerwerk af. De enige bekende naam op de affiche is David Morrissey (als Tom Keylock) die ongetwijfeld op het moment van schrijven volop bezig is met de blaam van Basic Instinct 2 en The Reaping af te wassen…

Woolley slaagt er perfect in om de sfeer van de jaren ’60 met zijn drugs en vrije liefde weer te geven. Aan de hand van foto’s en beeldmateriaal recreëert hij de kapsels, de stijl en de omgeving geeft het geheel zo een extra laagje authenticiteit mee. Dankzij het gebruik van diverse filters en andere trucjes zijn er beelden die echt uit een film van die periode lijken te komen, terwijl andere beelden een LSD-trip suggereren.

Mensen die een soundtrack vol nummers van Stones verwachten zijn er echter aan voor de moeite! Stoned is dan ook het verhaal van Brian Jones (de werktitel was niet voor niets ‘The Wild and Wicked World of Brian Jones’). Mick Jagger en Keith Richards – gespeeld door Luke de Woolfson en Ben Whishaw – zijn naar het achterplan verhuisd in de film. Dat hebben veel fans van de ‘rollende stenen’ niet goed begrepen. Maar laat dat je niet tegenhouden, want Stoned is hoe dan ook een prima biografie van Stones-oprichter Brian Jones!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1-beeld ziet er prima uit en geeft perfect de sfeer van de jaren zestig weer. Qua geluid hebben we de keus uit een Engelse Dolby Digital 5.1-track, maar ook een Engels Dolby Surround 2.0-spoor. Beide soundtracks doen wat ze moeten doen en brengen de muziek en de dialogen erg goed over zonder ruis of andere storende oneffenheden.

EXTRA’S
Als toetje zijn er nog twee interessante interviews aanwezig (één met regisseur Woolley en het andere met Pat Andrew, de al even excentrieke ex van Brian Jones), een fotogalerij en uiteraard de originele bioscooptrailer. De twee glimmende schijfjes zitten verpakt in een chique ogende steelbook.

CONCLUSIE
Prima biografie rond de decadente 'The Rolling Stones'-oprichter Brian Jones. Beeld en geluid zijn meer dan goed en de toegevoegde extra's zijn de moeite van het bekijken waard.


cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Stephen Woolley
Met: Leo Gregory, Paddy Considine, David Morrissey, Ben Whishaw, Tuva Novotny,
Monet Mazur, Luke de Woolfson

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983480421


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 Interviews
• Fotogalerij
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij