:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK SHEEP
BLACK SHEEP
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-02-17
FILM
De familie Oldfield zwaait al meer dan honderd jaar de scepter over Glenolden, een enorme boerderij met maar liefst 50.000 schapen. Nu is de boerderij echter in handen gevallen van de gewiekste Angus Oldfield (Peter Feeney) die het tijd vindt om de familiezaak te moderniseren. Met enkele dubieuze wetenschappers start hij geheime experimenten in verband met genetische manipulati, met alle bloedige gevolgen van dien...

Black Sheep is, om met de deur in huis te vallen, een onvervalste "partyflick" die ondergetekende voor het eerste ontdekte op het Brussels International Festival of the Fantastic Film. De horrorprent over moordende schapen - jawel dat leest U goed! - is eigenlijk een beetje te vergelijken met de Peter Jackson-meesterwerkjes Bad Taste en Braindead. De debuterende regisseur/schrijver Jonathan King - overigens net als Jackson afkomstig uit Nieuw-Zeeland(!) - schakelde alle grote middelen in om zijn origineel, doch behoorlijk onnozel verhaal op het grote zilveren scherm te brengen. De regisseur trommelde voornamelijk een cast bij elkaar die bestaat uit nobele onbekenden en Nieuw-Zeelandse televisiesterretjes, maar iedereen doet zijn ding meer dan behoorlijk. Het scenario is ondanks het onderwerp meer dan behoorlijk, maar de film blinkt zoals verwacht vooral uit op het technische gebied. Het geheel barst van de sfeer en de knappe shots van de moordende schapen zijn fraai in beeld gebracht. Black Sheep speel zich af in het ongerepte Nieuw-Zeelandse landschap en dat zorgt bovendien voor een soort van episch gehalte. Ook de rest van deze horrorprent wordt vloeiend in beeld gebracht door de talentvolle Richard Bluck die niet verwonderlijk ook meewerkte aan de drie Lord Of The Rings-films. Black Sheep bevat gelukkig nergens een spoor van computereffecten en vergezeld van een schreeuwtje van opluchting konden we ontdekken dat de tovenaars van het beroemde WETA gretig teruggrepen naar de vertrouwde poppen, creativiteit, latex en nepbloed om alle vettigheid en prettigheid op een geloofwaardige manier te realiseren. De make-up ziet er over de hele lijn dan ook fantastisch uit. Jonathan King is voor zijn debuut duidelijk geïnspireerd door Peter Jacksons eerder aangehaalde eerste horrorwerk en probeert eveneens een evenwichtig midden te vinden tussen sappige toestanden en snedige humor. Hoewel dat hem niet over de hele lijn gelukt is, kunnen we zijn poging toch prima smaken. En zo dacht de Internationale BIFFF-jury, voorgezeten door niemand minder dan de legendarische horrorproducent/regisseur Brian Yuzna (Bride Of Re-Animator, Return Of The Living Dead III), er blijkbaar ook over. Black Sheep werd namelijk bekroond met de Zilveren Raaf voor - en we quoten - 'its splaterrific fun'. Aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is bevredigend qua scherpte met een prima contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is eveneens dik in orde. De kleuren zijn op hun beurt helder en realistisch zonder van het scherm af te spatten. De gebruikte filmprint oogt proper en dramatische oneffenheden hebben we niet direct kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm met voldoende dynamiek en spreiding. De heldere dialogen worden steevast verstaanbaar weergegeven via de centerspeaker en de muziek zorgt voor het nodige ruimtegevoel. De subwoofer doet eveneens een duit in het zakje en onderlijnt het geheel waar nodig. Er is zoals gewoonlijk bij distributeur DFW een Engelse DTS-track toegevoegd en dat klinkt een tikkeltje beter in de hoge tonen, maar het verschil is weinig wereldschokkend. Ruis of storingen lijken niet aanwezig.

EXTRA'S
De eerste dvd opent zoals gewoonlijk met een resem cross-promotional trailers. Voor de andere extra's moet je op het tweede schijfje wezen. Daar ontdekken we de typische DFW-extra's zoals een bioscooptrailer, enkele pagina's notities, wat B-Roll materiaal, een resem EPK-interviews met cast en crew, een nutteloze fotogalerie en daar bovenop de onnodige filmclips. Gelukkig zijn er ook échte features te vinden in de vorm van een vijftal weggeknipte scènes met optionele commentaar en de boeiende Making of-docu (32 min.). Er wordt wel wat informatie dubbel belicht door de aanwezige EPK-interviews, maar je krijgt toch een idee hoe de film tot stand is gekomen dankzij het ruim aanwezige beeldmateriaal van achter de schermen en prachtige conceptart. Je krijgt ook een lekker uitgebreide blik in de keuken van WETA. Verder treffen we nog een clipje met bloopers aan en kan je de film nogmaals bekijken, maar dan vergezeld van een overigens optionele commentaartrack (en in 1.78!) door regisseur Jonthan King en Nathan Meister. Hoe onlogisch het ook is dat deze track niet op het eerste schijfje staat, toch brengen de twee heren voldoende informatie aan de oppervlakte. Tenslotte nog een handjevol promotionele trailers van andere films die binnen afzienbare tijd onder DFW worden uitgebracht.

CONCLUSIE
Black Sheep is een bijwijlen hilarische splatterprent over moordende schapen in het ongerepte Nieuw-Zeelandse landschap. Het bloed spat vrolijk in het rond dankzij de tovenaars van WETA, dus de horrorfans weten weer wat in huis te halen! De uitgave van DFW is buiten de soms vreemde extra's een prima product.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Jonathan King
Met: Matt Chamberlain, Nathan Meister, Peter Feeney, Nick Fenton, Sam Clarcke, Tandi Wright

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664051139


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Liner notes
• Fotogalerie
• Film clips
• Interviews
• B-Roll
• Deleted scenes
• Making of
• Bloopers
• Commentaartrack
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij