:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KNOCKED UP
KNOCKED UP
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-04-17
FILM
Ambitieuze Alison Scott (Katherine Heigl) heeft alles wat ze maar wensen kan: een knap uiterlijk, ze is populair en heeft een mooie carrière. De slungel Ben Stone (Seth Rogen) is compleet het andere uiterste: hij is werkloos, vult zijn dagen met films kijken op zoek naar naaktscènes voor zijn pornowebsite, terwijl hijzelf al jaren geen seks meer heeft gehad. Op een avond lopen Ben en Alison elkaar tegen het lijf in een bar en na het rijkelijk vloeien van alcohol belanden ze in bed. Acht weken later ontdekt Alison dat ze zwanger is. Ben is geschokt wanneer hij het 'heuglijke' nieuws verneemt. Ondanks het feit dat de twee mensen weinig tot niets met elkaar gemeen hebben, besluiten Ben en Alison het te proberen met elkaar...

Twee jaar na het kassucces van The 40 Year-Old Virgin kruipt de onder de liefhebbers van de betere komedie legendarische producent Judd Apatow opnieuw zelf in het regisseursstoeltje voor Knocked Up. Het resultaat is een geslaagde romantische komedie, maar dan uiteraard met een ranzig randje. De situaties uit de film zijn tegelijk hilarisch, doch ongemeen herkenbaar, én dat maakt de 'Apatow/Rogen'-komedies zo aantrekkelijk en populair bij het grote publiek. Ook al passeren er een boel seksgrappen, toch houden de makers een voet in het dagdagelijkse leven. Ook qua casting zit het snor. Katherine Heigl is bijvoorbeeld niet alleen een mooie verschijning, maar de charmante actrice slaat de nagel hard op de kop als de ambitieuze Alison - wier leven halsoverkop overhoop gehaald wordt. Seth Rogen is zijn typische grappige zelf en hij heeft al meermaals toegegeven dat hij gewoon zichzelf 'speelt'. Zijn 'Ben' is dan ook een erg herkenbaar personage, iemand waar ieder van ons iets zal in herkennen! Maar het was voor ons vooral een zéér fijn weerzien met de altijd briljante Paul Rudd. De ondergewaardeerde acteur - die ook al de show stal in Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy en The 40 Year-Old Virgin – houdt het in Knocked Up eerder ingetogen, maar deed ons toch enkele keren schuddebuiken van het lachen. Let ook op de ongemeen grappige verschijning van komedielegende Harold Ramis (Ghostbusters, Meatballs). Knocked Up, die amper 30 miljoen dollar kostte om te realiseren, werd nog een grotere hit dan z'n voorloper The 40 Year-Old Virgin en bracht in de Verenigde Staten alleen al bijna 150 miljoen dollar op. Ook de critici smulden van de komedie en toen Knocked Up zijn wereldwijde bioscooptour er op had zitten, konden de makers bijna 220 miljoen dollar laten overschrijven.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is bevredigend scherp met een prima contrast en schaduwdetail. De kleuren zien er op hun beurt natuurlijk uit. Hier en daar steekt er wat filmgrain de kop op en ook is er edge-enhancement toegepast. De gebruikte filmprint oogt proper en digitale compressiefouten hebben we niet direct kunnen waarnemen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is eerder op de voorste kanalen gericht, terwijl de muziek en de omgevingsgeluiden voor een ruimtelijk effect zorgen. De heldere dialogen komen netjes uit de center en zijn steeds goed te verstaan. Ruis of andere beschadigingen zijn niet aanwezig.

EXTRA'S
Op de eerste dvd ontdekken we als opwarmertje een heerlijk en grappig stukje commentaar, ingesproken door regisseur Apatow en acteurs Seth Rogen en Bill Hader. Als je nog niet genoeg had met de film, kan je ook op het eerste schijfje terecht voor een verzameling van maar liefst veertien verwijderde (19 min.) en een resem alternatieve/uitgebreide scènes (9 min.). Helaas vertelt men nergens deze scènes niet in het eindproduct zitten. Hetzelfde kunnen we zeggen over de compilatie met alternatieve dialogen (4 min.). Verder staan er een blooperclipje (3 min.), een featurette (5 min.) over het opnemen van de achtbaanscène, een hilarisch filmpje over onenigheid met Apatow op de set (8 min.), een videoclip en 'nog' een alternatieve scène op het menu. Op de tweede dvd is er een hele collectie weggeknipt en alternatief beeldmateriaal te vinden, samen goed voor bijna 60 minuten! De fans van Judd Apatow zullen hun pret niet op kunnen met een half uur durend en behoorlijk diepgravend videodagboek. In "Loslopende kinderen" krijg je – surprise – nog wat ongebruikt filmmateriaal, terwijl "Baarden en zo" een grappige compilatie is van baardgrappen en grollen uit de film. Vervolgens hebben we "The Kuni Files" (4 min.), een featurette over de gynaecoloog uit de film, en een stuk over een geschrapt personage (7 min.). In "Stripper Confidential" (2 min.) kijken we achter de schermen van de bewuste stripperscène, terwijl je daarna een verlengde scène (6 min.) kan bekijken met personage Kuni in de hoofdrol. Muzikant/acteur Loudon Wainwright, die op de eerste schijf al aan bod kwam in een videoclip, komt even aan het woord in een interview (5 min.), maar mag daarna ook nog twee livenummers ten beste geven (samen 7 min.). Extra dialoog Versie 2 (7 min.) staat voor een filmpje met weer wat – of wat had u gedacht – alternatieve dialogen, terwijl u wel weet wat u kan verwachten bij de term 'bloopers' (samen goed voor 8 min.). Humor ten top met Seth Rogen en Jonah Hill in "De eerste keer voor de camera" (2 min.) en "Topless Scene: Restaurant”" (3 min.). Ten slotte zijn er nog twee ongemonteerde scènes te ontdekken ("Geisha" en "Partnerruil"), die samen goed zijn voor bijna 18 minuten, plus de auditie van Katherine Heigl (3 min.). Leuk om allemaal te bekijken en met genoeg hilarisch filmmateriaal om een Knocked Up 2 mee te maken.

CONCLUSIE
Knocked Up is een hilarische komedie van de makers van de kaskraker The 40 Year-Old Virgin. Het concept blijft hetzelfde: ranzige grappen en grollen in een herkenbaar romantisch jasje. De dvd van Universal is een absolute must, met een schat aan leuk bonusmateriaal en prima technische specificaties.


cover
Studio: Universal

Regie: Judd Apatow
Met: Seth Rogen, Katherine Heigl, Paul Rudd, Leslie Mann, Jonah Hill

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582524307


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Deleted scènes
• Alternatieve scènes
• Bloopers
• 7 featurettes
• 3 videoclips
• Videodagboek
• Interview Louden Wainwright
• 2 ongemonteerde scènes
• Auditie Katherine Heigl

Andere recente releases van deze maatschappij