:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOOGEYMAN 2
BOOGEYMAN 2
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-07-23
FILM
Laura en Henry Porter waren er als kind getuige van hoe hun ouders vermoord werden door een zwarte schim. Tien jaar later leiden ze beiden aan een fobie voor de boeman. Henry (Matthew Cohen) poogt de eerste stappen in de normale wereld te zetten, terwijl zijn zus Laura (Danielle Savre) zich laat opsluiten in een inrichting die haar van haar angsten af moet helpen. Het lijkt in eerste instanie een makkelijke klus, maar niets blijkt minder waar. Haar doodsangst voor de "Boogeyman" wordt een gruwelijke waarheid als de zwarte schim van tien jaar eerder opduikt in de inrichting. Dokter Mitchell Allen (Tobin Bell) hecht er totaal geen geloof aan, maar als er steeds meer jongeren op gruwelijke wijze om het leven komen, worden Laura en co geconfronteerd met datgene wat ze het meest vrezen... 

"Fear. In The Flesh..."

In 2005 en een jaar na het monstersucces van de remake van The Grudge scoorde Sam Raimi en Robert  Tapert opnieuw onverwacht een dikke hit op hun Ghost House Pictures label met het door hen geproduceerde Boogeyman. Deze bloedloze PG-13 horrorfilm, met in de hoofdrol Barry Watson, bracht ondanks negatieve recensies wereldwijd bijna 68 miljoen dollar op  tegen een budget van 20 miljoen dollar. Dus dat er een sequel zou komen, was een vaststaand feit. Regisseur Stephen T. Kay had het blijkbaar te druk met het inblikken van televisieseries, dus werd monteur Jeff Betancourt aanzocht om de luidspreker ter hand te nemen. En het moet gezegd dat de man talent op overschot heeft als cineast. Niet alleen oogt Boogeyman 2 ondanks zijn direct-to-dvd roots nergens goedkoop of kleinschalig, bovendien is het gewoon een betere horrorfilm dan de eerste! Het scenario van Brian Sieve linkt de beide films op een geloofwaardige manier aan elkaar en slaagt er toch in om verrassend uit de hoek te komen en een compleet ander subgenre te introduceren. Hoewel de bovennatuurlijke ondertoon van de boeman gewaarborgd blijft, is de sequel het best te omschrijven als een volbloed slasherfilm (met een duidelijk echo naar A Nightmare On Elm Street Part 3: Dream Warriors). Het titelmonster is een geweldig inventieve moordmachine geworden en de uitermate knappe speciale effecten zorgen voor de rest. 'Unrated Director's Cut' schreeuwt de cover en dat is niet overdreven. Want Boogeyman 2 is helemaal niet zo braaf en proper als het platte origineel. Het acteerwerk is eveneens dik in orde en Tobin "Jigsaw" Bell bewijst dat hij ook buiten de Saw-franchise iets te betekenen heeft. Betancourt geeft zijn debuutfilm de nodige sfeer mee en zorgt ervoor dat het tempo hoog blijft. De clichés blijven gelukkig binnen de perken en soms is Boogeyman 2 zelfs écht spannend. Het einde is lekker verrassend en de soundtrack, die opnieuw gecomponeerd werd door de geweldige Joseph Loduca, is de kers op de taart. Een aanrader voor de liefhebbers en het bewijs dat direct-to-dvd niet gelijkstaat met 'goedkope rommel'.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld is scherp, met een goed contrast en bevredigend qua diepte en detail. De film speelt zich grotendeels in het donker af en alles blijft goed zichtbaar. De kleuren ogen op hun beurt realistisch. De gebruikte print is volledig vrij van vuiltjes en andere oneffenheden. Dramatische digitale compressiefoutjes zijn niet aanwezig en filmgrain blijft beperkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een ruimtelijk en dynamisch gevoel dankzij de levendige filmmuziek van Joseph Loduca. De subwoofer onderlijnt waar nodig en de zuiver klinkende dialogen komen netjes en steeds verstaanbaar uit de centerspeaker. Ruis en/of andere storingen hebben we gelukkig niet kunnen waarnemen. 

EXTRA'S
Er blijkt nog redelijk wat te beleven op het gebied van bonusmateriaal. De aftrap wordt gegeven door regisseur Jeff Betancourt en scenarioschrijver Brian Sieve, die beiden een goed gevulde en informatieve audiocommentaar afleveren. Er worden diverse onderwerpen belicht over het maken van het vervolg en het origineel wordt niet vergeten. Alsof dat nog niet genoeg  was verschaffen producenten Steve Hein en Gary Bryman en acteurs Tobin Bell en Danielle Savre op hun beurt ook de nodige informatie en anekdotes in een tweede commentaartrack. De producenten nemen het voortouw terwijl Bell en Savre soms van zich laten horen. Er komen ondanks enkele stiltes redelijk wat interessante weetjes bovendrijven. In de korte, doch snedige featurette "The Make-up, Storyboards & FX of Boogeyman 2" (5 min.) krijgen we aan de hand van diverse beelden van op de set, storyboards, bloopers en filmfragmenten, een idee hoe de vele bloedige moorden tot stand kwamen. De originele bioscooptrailer en een resem cross-promotionele trailers sluiten de dvd af.

CONCLUSIE
Boogeyman 2 is een prima direct-to-dvd sequel op de compleet bloedloze horrorhit uit 2005. De dvd van Sony Pictures Home Entertainment is een must voor de liefhebbers met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een handjevol informatieve extra features.


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Jeff Betancourt
Met: Danielle Savre, Matthew Cohen, David Gallagher, Tobin Bell

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609600025


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• 2 commentaartracks
• Featurette
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij