:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONTDEK DE WERELD MET NIJNTJE
ONTDEK DE WERELD MET NIJNTJE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-28
SERIE
Ontdek De Wereld Met Nijntje is een bundeling van vier korte (11 minuten) Nijntje-filmpjes in de 3D-stijl die we eerder al terugzagen in Nijntje is Jarig / Kleine Pluis en Nijntje & Boris en Nijntje Gaat Naar De Dierentuin / Nijntje's Nieuwjaarsfeest. De filmpjes, eenvoudig van opzet, zijn leuke stop-motionanimatiefilmpjes waarin Nederlands bekendste konijn achtereenvolgens per trein, boot, vliegtuig en auto respectievelijk door Europa, naar de noordpool, Japan en Afrika trekt. Voor de hele kleintjes is de opzet soms iets té hoog gegrepen, want aan het leren zeggen van "goeiedag" in drie verschillende talen hebben de kleintjes niks. Ook zien we onder meer Nijntje en Nina op het vliegtuig kattekwaad uithalen waarvan échte piloten en stewardessen sinds 9/11 in de gordijnen zouden kruipen... ach, de wereld van Nijntje is een stuk simpeler dan die van ons. De naïviteit straalt er af, maar we vinden dat een kindvriendelijke reeks die steunt op gewoonten en tradities die nauw aansluiten bij de leefwereld van kinderen, niet te veel commentaar behoeft. De dvd is ideaal om uw kinderen uit te leggen wat er gebeurt als je met het vliegtuig op reis gaat. Enige kritiek is dat de inhoud van de dvd wat schaars is: 44 minuten is nu niet bepaald indrukwekkend en zeker niet voldoende om van op één van Nijntjes vele vakantiebestemmingen een kaartje  naar huis te sturen.

BEELD EN GELUID
Ook hier kunnen we gerust een stukje tekst overnemen: De 3D-animatie is in zeer zorgvuldige animatie gemaakt, waarbij niets aan het toeval is overgelaten. Door het beperkte palet aan gebruikte kleuren is dit een zeer kleurrijke productie die alleen al fysiek over de nodige aatrekkingskracht beschikt. Dat de figuurtjes uit de Nijntjeboekjes in 3D tot leven komen; is bovendien een hele ervaring. Volwassen kijkers zullen merken dat er af en toe compressieblokken optreden; ruis is niet zo'n probleem, maar bij bepaalde bewegingen komt er soms een compressieblok te voorschijn datje al weer vergeten bent voor je het goed e wel opgemerkt hebt. Vooral in de tweede aflevering waarin Nijntje op de noordpool zit, is het geregeld prijs. "Het is maar voor kinderen", zeggen ze dan en die zitten daar niet mee. Foei: de kinderen zijn de belangrijkste consumenten en als het niet goed is voor hen, dan is het voor niemand goed. Moeten we misschien zeggen dat de Flair "maar voor vrouwen" is? Voor de geluidstransfer heeft men gelukkig gebruik kunnen maken van stemactrice Tanneke Hartzuiker, die zowat alle Nijntje-producten inspreekt, van tekenfilms tot merchandising en zij biedt de firma Bruna de geruststelling dvan een zekere coherentie. De zaak Bruna draait prima, ik zou zo zeggen: laat ze draaien, ze weten verdomd goed waarmee ze bezig zijn.

EXTRA'S
De disks bevatten dezelfde extra's als een paar van de oudere releases: traditioneel hetzelfde making of-filmpje van 3 à 4 minuten dat we intussen al op elke 3D-Nijntjedisk hebben aangetroffen. Tot slot zijn er nog cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Een redelijk kindvriendelijke, maar inhoudelijk nogal korte dvd, maar Nijntje blijft Nijntje, een kwaliteitsmerk dat niet stuk te krijgen is. Eenvoud is vaak een mooie troef.coverStudio: Warner

Regie: Martin Pullen
Met: Tanneke Hartzuiker

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
44 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Bij Nijntje achter de schermen
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij