:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERFECT STRANGERS - SEIZOEN 1 EN 2
PERFECT STRANGERS - SEIZOEN 1 EN 2
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2008-08-29
SERIE
Een lange reis van zijn thuishaven Mypos naar Chicago brengt Balki Bartokomous (Bronson Pinchot) bij zijn neef Larry Appleton (Mark Linn-Baker). Balki bevindt zich in een vreemd land en is dan ook verbaasd wanneer zijn neef hem niet met open armen ontvangt. Gelukkig voor Balki verandert Larry al gauw van gedachten en het duurt dan ook niet lang of de twee vrijgezellen wonen samen.

Perfect Strangers hield vanaf de eerste aflevering in 1986 en in de loop van 8 seizoenen vast aan een voorspelbare formule. Elke week werkt Balki zich in moeilijkheden. Die zijn gewoonlijk te wijten aan zijn beperkte kennis van de Amerikaanse cultuur. Vervolgens verliest Larry zijn kalmte, maar uiteindelijk slaagt het tweetal er in om hun meningsverschillen aan de kant te zetten en van elkaar te leren. Balki leert een en ander bij over de Amerikaanse levenswijze en Larry ziet stilaan in hoe belangrijk het is om geduldig en vriendelijk te zijn en begrip op te brengen voor anderen. Veel verandert er niet tijdens de eerste twee seizoenen, maar dat is niet erg, want de voorspelbaarheid draagt bij tot de charme van de reeks.

Ondanks het repetitieve karakter ontwikkelen de personages zich toch. Balki en Larry beginnen allebei met een schone lei. Balki is een kersverse immigrant en Larry is net van Wisconsin naar Chicago verhuisd. Ze hebben niet veel kaas gegeten van het leven in een grote stad en proberen voor het eerst op eigen benen te staan. Op slinkse wijze helpt Larry zijn neef aan een baantje in de winkel van Mr. Twinkacetti. Hij saboteert een radio om hem vervolgens te laten repareren door Balki, maar die heeft het zaakje door en toont Larry dat hij niet zo dom is als hij lijkt. Ook in de omgang met vrouwen kan Larry nog heel wat leren van zijn nieuwe huisgenoot. Een bezoekje aan een vrijgezellenbar maakt dat meteen duidelijk.

In de loop van het tweede seizoen maken we kennis met de vrouwelijke prooien van ons jolige duo. Jennifer (Melanie Wilson) en Mary-Ann (Rebeca Arthur) zorgen voor een aangename afwisseling met de slapstick comedy van de hoofdrolspelers. Zo krijgen de schrijvers de kans om de humoristische kanten van de man-vrouwrelaties te belichten. Toch moeten we toegeven dat het allemaal heel oppervlakkig blijft en dat dit enkel dient om ons van de ene komische situatie naar de volgende te brengen.

Terwijl de afleveringen elkaar opvolgen, zien we hoe Balki zich langzaamaan aanpast aan de Amerikaanse cultuur. Hij behaalt zijn rijbewijs, sluit zich aan bij een fitnessclub en gaat aan de slag in een fastfoodrestaurant. Ondertussen helpt hij zijn neefje vooruit met zijn droom om fotojournalist te worden, gaat hij op skireis, organiseert hij een vreemd verjaardagsfeestje en leert hij Larry de gewoonten van zijn thuisland kennen. Het is allemaal bijzonder melig en voorspelbaar, maar om één of andere reden houdt de humor redelijk goed stand.

BEELD EN GELUID
De 6 afleveringen van seizoen 1 en 22 afleveringen van seizoen 2 staan verspreid over 4 disks en worden gepresenteerd in het oorspronkelijke 1.33:1-formaat. De beeldkwaliteit doet vermoeden dat men weinig moeite heeft gedaan om het bronmateriaal op te smukken. Het beeld oogt rommelig en mist detail. De kleuren zijn redelijk, maar de transfer bevat behoorlijk wat vuil. Dat is vooral merkbaar tijdens de opening credits. Het is misschien wat overdreven om een perfect geremasterede transfer te verwachten, maar het had er toch een stuk beter kunnen uitzien dan nu het geval is. Ook de monogeluidstrack maakt weinig indruk, al moeten we toegeven dat de dialogen vrij goed worden weergegeven.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal vormt een even grote ontnuchtering als de technische kwaliteit van de dvd’s. We moeten het stellen met een zwakke montage onder de titel The Dance of Joy, maar veel dans krijgen we niet eens te zien.

CONCLUSIE
Perfect Strangers houdt vrij goed stand, twintig jaar nadat het oorspronkelijk werd uitgezonden. De reeks houdt vast aan een bijzonder voorspelbare formule, maar hier en daar vallen er leuke oneliners te rapen. De belabberde beeld- en geluidskwaliteit en het gebrek aan enig nuttig bonusmateriaal maken het moeilijk om deze set aan te bevelen, maar voor fans is dit de enige manier om de afleveringen in digitaal formaat in hun bezit te krijgen.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Bronson Pinchot, Mark Linn-Baker, Melanie Wilson, Rebeca Arthur

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
672 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfisch PAL

Geluid:
• Engels Dolby Digital Mono 1.0
• Duits Dolby Digital Mono 1.0
• Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• The Dance of Joy

Andere recente releases van deze maatschappij