:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUMPER
JUMPER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-09-11
FILM
David Rice (Hayden Christensen) ontdekt dat hij een paranormale gave heeft waarmee hij zich instant kan verplaatsen over kleinere en grotere afstanden, zo lang hij de plaats van bestemming maar concreet in gedachten heeft. Dit laat hem toe om op 15-jarige leeftijd van zijn niet zo echt comfortabele thuis weg te lopen, en zijn bestaan te financieren door op onorthodoxe wijze bankkluizen leeg te halen. Om indruk te maken op zijn vriendinnetje Millie (Rachel Bilson) neemt hij haar mee op een verrassingssnoepreisje naar Rome. Daar verneemt hij niet alleen dat hij minstens nog één collega, Griffin (Jamie Bell), heeft met dezelfde gave, maar ook dat een groep met bijna religieuze motivatie, de Paladins, hen tot de laatste over de kling wil jagen. Eén Paladin in het bijzonder, Roland (Samuel L. Jackson), zit David op de hielen.

Wat moeten we hier van maken? Het idee achter Jumper is alvast veelbelovend, alhoewel nog maar de schijn van realisme, zelfs in een context van suspension of disbelief de film compleet vreemd is. In tegenstelling tot zeg maar de X-Men franchise staat in deze film een superheld zónder missie centraal, een ongeleid projectiel met een alles behalve onbesproken gedrag. Dit lijkt een zeer interessant uitgangspunt, alhoewel we al een veel coolere variant hebben gezien met Nightcrawler in X-Men 2. Wanneer er op televisie een natuurramp is gebeurd waarbij de slachtoffers enorm veel baat zouden hebben bij Davids gave, en we verwachten dat de held in actie gaat schieten, is diens enige reactie om nonchalant nog een biertje open te trekken. Het enige waar de narcist David ("ik heb op de piramides ontbeten vanmorgen!") zijn gave voor gebruikt is om de wereld rond te trekken, zijn financiële toestand rooskleurig te houden, misschien occasioneel een toiletstop, en vooral zijn vriendin het bed in trachten te praten. Het onderstreept alleen nog maar de ideeën van pure nutteloosheid en verregaande arrogantie, dat de Paladins als excuus gebruiken om de Jumpers uit te roeien, die in hun ogen niet het recht hebben om voor god te spelen. Je zou ze nog bijna gelijk gaan geven. Spijtig genoeg is de uitvoering niet over de hele lijn geslaagd, alhoewel de film zijn momenten heeft zitten er ongelofelijk grote putten in het scenario. Er kon zoveel meer worden gedaan met het achtergrondverhaal over wat de Jumpers maakt tot wat ze zijn en waar hun vreemde gave vandaan komt, waar er nu alleen maar een kleine hint wordt gegeven dat de oorlog tussen de Jumpers en de Paladins al sinds de middeleeuwen woedt.

Hayden Christensen is toch eerlijk toegegeven niet echt de beste keuze voor de hoofdrol, want het ontbreekt zijn personage aan sympatie en charisma, en - afgaand op de manier waarop zijn personage zich ongenadig laat afrossen - ook nog eens aan verstand. Op de schaal "egoïstische lul" scoort Christensen dan weer wél hoog, en misschien is dat de reden waarom hij uiteindelijk voor de rol is gekozen. Toch, een rol als die van David vergt een zekere intensiteit die Christensen niet heeft. Jamie Bell, in een vorig leven nog Billy Elliot, weet meer kleur te geven aan zijn opgejaagde, paranoïde en ratachtige personage. Samuel L. Jackson speelt zijn personage te dwangmatig, zonder echt gedreven of angstaanjagend te zijn, en zijn haarstilist was bovendien ladderzat. Jumper is geen film die prat kan gaan op goede karakteruitwerkingen, maar is toch al bij al niet de afschuwelijke kalkoen waar die voor versleten wordt. Regisseur Doug Liman drukt met zijn flitsende montage een stempel op de film die erg op The Bourne Identity lijkt, en de speciale effecten redden nog grotendeels de meubelen. Er is bovendien nogal wat geld tegen de productie aangegooid, want de uiteenlopende decors van de diverse landen zijn grotendeels op locatie gefilmd.

BEELD EN GELUID

Net als de meeste Fox-releases komt deze Blu-ray uitgerust met een Engelse DTS-HD audiotrack die de sciencefictionelementen van de film nog een beetje beter in de verf zet dan ze al stonden. Elke scène waarbij David of Griffin teleporteren, wordt ondersteund door een zwaar basgedreun dat een korte maar intensieve stoot door de speakers geeft, en surrounds die erg goed de richting aangeven, en naadloos van de éne zijspeaker naar de andere pannen. De soundtrack van Jumper is dynamisch, effectief en gladgepolijst. De dialogen, alhoewel er in Jumper niet veel verteld wordt, en de muziek, een erg electronische score van John Powell, klinken netjes en onvervormd. Wie geen DTS-decoder heeft zit met de DTS only-track wel in de problemen, óf moet vlot Tsjechisch, Hongaars of Pools spreken. De beeldkwaliteit is uitermate bevredigend, zeker voor een film die visueel erg veel te bieden heeft, zoals elkaar snel afwisselende decors die in nog geen seconde verspringen vanop Antarctica over het colosseum in Rome tot een oorlogsgebied in Tsjetsjenië zonder de minste artefacts. Kleuren zijn helder en stabiel, grain is er niet te bespeuren, en de CGI-effecten zien er realistisch uit.

EXTRA'S

De blu-ray bevat een mooie selectie extra's, die start met een informatieve audiocommentaartrack door regisseur Doug Liman, scenarist/producer Simon Kinberg en producer Lucas Foster, een redelijk eerlijke en geanimeerde discussie waarin toch ook de gebreken van de film niet verstopt worden. De geanimeerde stripboek "Jumpstart: David's Story" (8 min.) gaat wat in op het achtergrondverhaal van het hoofdpersonage, en lijkt qua stijl wat op wat we in het http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=4127 Heroes-universum aan geassocieerde stripverhalen zien. De interactieve featurette "Jumping Around The World" bevat op een wereldkaart een verzameling zeer korte achtergrondfilmpjes, waarbij vele van de filmpjes gewoon identiek aan elkaar zijn, en samen 11 minuten duren. De filmpjes zijn zowel apart te bekijken als in een BD Profile 1.1-mode. De beste toevoeging is zonder discussie de documentaire "Doug Liman's Jumper: Exposed", een documentaire van 36 minuten waarin onder meer de strubbelingen met het script, de budgettaire beperkingen en enkele praktische problemen worden blootgelegd, zonder toevoeging van al te veel glamour. "Making An Actor Jump" (8 min.) gaat natuurlijk over de speciale effecten die bij de teleportatie gebruikt worden, en "Jumping From Novel To Film: The Past, Present And Future Of Jumper" (8 min.) gaat over de auteur Steven Gould, waar u nog nooit van gehoord had (ik ook niet overigens), en over de mogelijkheden van een sequel. De zes verwijderde scènes (11 min.) voegen niet bijster veel aan de film toe, en de storyboards "Previz: Future Concepts" (5 min.) omvatten computervisualisaties van drie actiescènes uit de film.

CONCLUSIE

Jumper kan de hooggespannen verwachtingen niet inlossen, maar is toch ook niet onbekijkbaar slecht. De Blu-ray scoort op alle technische punten goed.coverStudio: Fox

Regie: Doug Liman
Met: Hayden Christensen, Jamie Bell, Rachel Bilson, Diane Lane, Samuel L. Jackson

Film:
7/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626038535


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Russisch DTS 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Russisch, Oekraiens, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Arabisch, Grieks, Hebreeuws, IJslands, Portugees, Kroatisch, Sloveens, Turks, Bulgaars, Roemeens, Servisch, Ests, Lets, Litouws
Extra's:

• Geanimeerde menu's,
• Audiocommentaartrack
• Animated graphic novel "Jumpstart: David's story"
• Interactieve featurettes "Jumping around the world"
• Documentaire "Doug Liman's Jumper: Exposed"
• Documentaire "Making an Actor Jump"
• Documentaire "Jemping from Novel to Film: The Past, Present and Future of Jumper"
• 6 verwijderde scènes
• Storyboards "Previz: future concepts" featurette
• Weblink
• D-box motion


Andere recente releases van deze maatschappij