:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOYS ARE NOT FOR CHILDREN
TOYS ARE NOT FOR CHILDREN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-10-12
FILM
Jamie Godard (Marcia Forbes) is nog maar negentien en heeft al heel wat meegemaakt. Haar vader Philip (Peter Lightstone) vertrok toen ze nog maar een kleuter was en dit heeft een enorme emotionele impact gehad. Buiten een hele collectie poppen en speelgoed heeft ze niets meer van haar papa. Haar dominante moeder Edna (Fran Warren) vind dit echter goed en hamert er steevast op dat papa enkel van zijn hoeren hield! Hoewel Jamie erg moeilijk op normale manier een fysieke en emotionele relatie kan hebben met een man trouwt zo na veel vijven en zessen toch met collega Charlie Belmond (Harlan Cary Poe). Omdat Jamie meer interesse toont in haar speelgoed loopt het huwelijk al vlug op de klippen. Wanneer Jamie echter bevriend raakt met prostituee Pearl Valdi (Evelyn Kingsley) begint ze meer en meer haar onschuld te verliezen... Jamie komt dan ook terecht in een duistere, donkere wereld vol seks,  en jaloezie...
 
Harry H. Novak, distributeur en producent van fijnzinnige horror- en exploitationfilms zoals The Pigkeeper's Daughter ('72) en Wham Bam Thank You Spaceman ('75), staat niet echt bekend om zijn subtiele aanpak en al zeker niet om het feit dat hij maatschappelijke problemen bij de horens pakt! Toys Are Not For Children is dan ook een vreemde eend in de filmografie van Novak. De door Stanley H. Brassloff ingeblikte exploitationprent komt vanaf de behoorlijk inventieve openingcredits over als een kwalitatieve film, wat in schril contrast staat met andere door Novak geproduceerde film zoals het zwakke Mantis In Lace en het onnozele, doch amusante Midnite Plowboy. Ook het acteerwerk is degelijk en het is absolute zonde dat Toys Are Not For Children de enige film is waar zowel Marcia Forbes als Evelyn Kingsley hun talenten laten zien. Hoewel de tijden veranderd zijn en je thema's als ontrouw, verkrachting, scheiding en het effect op de kinderen nu nog moeilijk als controversieel kan beschouwen, blijft de film een gedurfde combinatie van controverse, drama en exploitatie die zijn tijd vooruit was! Brassloff vertelt het verhaal vlot en boeiend, met een originele montage en vakkundige regie. Toys Are Not For Children bevat weinig tot geen geweld en ook qua seks/bloot gebeurt er weinig, maar het is de duistere grimmige ondertoon van incest die de film zijn ranzige seksuele ondertoon meegeeft. Neem daarbij de schokkende climax en je kan net als wij concluderen dat Toys Are Not For Children een behoorlijk sterke exploitatief drama is, dat nog even zal blijven nazinderen.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1-beeld is helaas niet anamorfisch uitgevoerd, wat de scherpte geen goed doet. De kleuren hebben de typische afgewassen seventies aanblik. In de donkere scènes valt het op dat de gebruikte filmprint behoorlijk vuil en beschadigd was. Ook het contrast, diepte en detail varriëren van kwaliteit. Hier en daar hebben we ook wat filmgrain en beeldflikkeringen waargenomen. De Engelse Dolby Digital Monotrack klinkt zoals te verwachten aan de beperkte kant, maar de aanwezige filmmuziek klinkt behoorlijk goed en de dialogen zijn meestal goed te verstaan.

EXTRA'S
Een dubbele dosis promotionele exploitationtrailers! Maar liefst vier van andere "Harry Novak"-films en eveneens vier van het "Sodemented Cinema"-label, gedistribueerd door de Filmfreaks.

CONCLUSIE
Toys Are Not For Children is een onverwacht sterk en controversieel drama, geproduceerd door exploitationgigant Harry H. Novak (Mantis In LaceMidnite Plowboy). De beeld- en geluidskwaliteit zijn net voldoende, maar helaas vallen de extra's wat licht uit. Toch een aanrader voor de liefhebbers van de betere eploitationfilm!


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Stanley H. Brassloff
Met: Marcia Forbes, Harlan Cary Poe, Evelyn Kingsley, Fran Warren, Peter Lightstone

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
16

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717903480557


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:

Engels Dolby Digital MonoOndertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij