:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOSSIP GIRL - SEIZOEN 1
GOSSIP GIRL - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2008-11-02
SERIE
Een televisiereeks met een tekort aan kijkcijfers die het toch tot een tweede seizoen schopt. Je komt het niet vaak meer tegen in het huidige televisielandschap, maar Gossip Girl vormt de uitzondering op de regel.
 
Josh Schwartz (bedenker van The O.C.) haalde de mosterd voor zijn nieuwe tienerdrama uit de gelijknamige boekenreeks van schrijfster Cecily von Ziegesar. Het verhaal draait om Serena Van Der Woodsen (Blake Lively) die na een mysterieuze afwezigheid van 6 maanden terugkeert naar haar roots in de Upper East Side van New York. Serena stelt vast dat haar leefwereld met bijhorende sociale hiërarchie niet heeft stilgestaan tijdens haar afwezigheid. Haar vroegere beste vriendin Blair Waldorf (Leighton Meester) blijkt een bezig bijtje te zijn geweest. En toch gaat Serenas terugkeer niet onopgemerkt voorbij. Blairs vriendje Nate Archibald (Chace Crawford) en buitenbeentje Dan Humphrey (Penn Badgley) zijn aangenaam verrast Serena terug te zien. De twee hebben altijd al een boontje voor haar gehad. Het nieuws dat Serena terug in de stad is gaat rond als een lopend vuurtje met dank aan de anonieme blog van Gossip Girl (met stem van Kristen Bell) die iedereen op de hoogte brengt van sappige nieuwtjes. De pilootaflevering onthult slechts één van de redenen voor Serenas plotse verdwijning. In de rest van het eerste seizoen krijgen we beetje bij beetje een uitzicht op het volledige verhaal.
 
Net zoals bij zijn voorganger The O.C. schiet het eerste seizoen van Gossip Girl fris en monter uit de startblokken. The O.C. verviel al snel in een overdaad qua melodrama, maar Schwartz lijkt zijn lesje intussen geleerd te hebben, want ditmaal weet hij die valkuil te omzeilen. Het zonovergoten Californië maakt plaats voor het winterse New York en die omgeving doet de makers duidelijk goed. Ze houden vast aan het over-the-top luxeleven van een stel rijkelui en gaan nog een stapje verder. Dat zorgt voor een decadente zandbak waarin de hoofdpersonages lustig hun gang kunnen gaan. Een soap is geen soap zonder drama en dus voegt men een aantal dramatische elementen toe aan het verhaal. De strijd tussen rijk en arm verpersoonlijkt door de familie Humphrey vormt daar een typisch voorbeeld van. Maar telkens wanneer het drama de overhand dreigt te krijgen, grijpen de schrijvers in met één of andere luchtige plotwending. Hoe tieners zo makkelijk toegang krijgen tot alcohol en drugs zijn morele vragen die de reeks niet probeert te beantwoorden. Daardoor gaat Gossip Girl geen moment vervelen. Van een revolutie in het genre kunnen we nochtans niet spreken, want de thema’s hebben we allemaal al eens zien passeren sinds de komst van Beverly Hills 90210. Toch doen het feit dat Gossip Girl zichzelf niet al te serieus neemt en de aanwezigheid van een flinke dosis ironie, het genre deugd.
 
BEELD EN GELUID
Seizoen 1 van Gossip Girl verschijnt op dvd met een anamorfische 1.85:1-beeldtransfer van prima kwaliteit. Het beeld oogt scherp en helder zoals we het van een recente productie mogen verwachten. Aantrekkelijke kleuren en een goed zwartniveau vervolledigen het plaatje. Nachtelijke scènes vertonen hier en daar lichte sporen van grain, maar dat stoort geen moment. Dolby Digital 5.1-geluid is uitgegroeid tot de gangbare norm voor hedendaagse televisiereeksen en dat is ook hier niet anders. De geluidstrack komt niet bijzonder spectaculair over, maar zorgt voor een goede samenwerking tussen de verschillende geluidselementen: dialoog, muziek en effecten.
 
EXTRA’S
Hoedje af voor de verpakking van deze uitgave. De 18 afleveringen van het eerste seizoen en het bonusmateriaal spreiden zich over 5 disks die in een doosje zitten dat niet meer plaats inneemt dan dat van één enkele dvd. Deze uitgave bevat een mooie set extra’s te beginnen met een aantal niet uitgezonden scènes. Het verwijderde materiaal staat verspreid over de verschillende disks en kun je terugvinden bij de bijhorende afleveringen. De rest van het bonusmateriaal bevindt zich op disk 5. The beginning, XOXO: van concept tot realisatie is een documentaire van een half uurtje over het ontstaan van de reeks. Onderwerpen zoals de adaptatie van de oorspronkelijke boeken en casting komen aan bod. Er zijn interviews met zowat iedereen die bij de productie betrokken is. Mode is een bijzonder belangrijk aspect in de serie. Gossip Girl Couture gaat daar dieper op in en toont aan hoe de garderobe van elk personage zijn of haar persoonlijkheid reflecteert. A Gossip Girl Wedding is zowat het grootste lichtgewicht onder de extra’s. Het gaat om niet meer dan een making of van de grote finale van het eerste seizoen en biedt weinig toegevoegde waarde. LOL: bloopers brengt ons een aantal grappige momenten tijdens de opnames. Muziekclips van The Pierces en een download van de originele bestseller als audioboek voorgelezen door Christina Ricci ronden het bonusmateriaal af. Oh ja, de box bevat ook nog een klein boekje met wat foto’s en een korte inhoud van de afleveringen.
 
CONCLUSIE
Decadentie troef in het eerste seizoen van Gossip Girl. Na de vele tienersoaps die we achter de kiezen hebben, is het de vraag of een reeks als Gossip Girl aan het genre nog iets kan toevoegen. Inhoudelijk is het antwoord op die vraag negatief. De thema’s zijn al ettelijke malen en op verschillende manieren behandeld. En toch komt dit eerste seizoen met de nodige flair uit de hoek. Gossip Girl neemt zichzelf niet al te serieus en benadert het leven van de rich and famous in de Upper East Side van New York op een luchtige, ironische manier. De dvd’s zijn uitgerust met een prima beeld- en geluidskwaliteit en voegen daar een redelijke set extra’s aan toe.cover
Studio: Warner

Regie: Mark Piznarski, J. Miller Tobin, Patrick Norris, Jamie Babbit, Norman Buckley, Tony Wharmby, Lee Shallat Chemel, Michael Fields, Janice Cooke
Met: Blake Lively, Leighton Meester, Penn Badgley, Taylor Momsen, Ed Westwick

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
720 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321916220874


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC, J. Miller Tobin,
Extra's:
• Niet uitgezonden scènes
• The Beginning, XOXO: van concept tot realisatie
• Gossip Girl Couture
• A Gossip Girl Wedding
• LOL: bloopers
• Muziekclips The Pierces
• Download

Andere recente releases van deze maatschappij