:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FOX AND THE HOUND, THE
FOX AND THE HOUND, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-05
FILM
Vlak voor ze tijdens de jacht wordt neergeschoten, kan een jonge moedervos haar kleintje nog veilig wegbergen in de buurt van de boerderij van de oude weduwe Tweed (Jeanette Nolan). De uil Big Mama (Pearl Bailey) roept de hulp van vogels Dinky (Richard Bakalyan) en Boomer (Paul Winchell) in om de aandacht van de weduwe op het vossenjong te trekken. Ze neemt hem in huis en noemt hem Tod (Keith Coogan). Haar buurman, de oude jager Amos Slade (Jack Albertson) heeft net een nieuwe jachthond Copper (Corey Feldman) gekocht om op termijn zijn oudere hond Chief (Pat Buttram) wat rust te kunnen gunnen. Tod en Copper ontmoeten elkaar toevallig in het bos, en worden beste vriendjes. Amos Slade kan er niet zo mee lachen dat er een jonge vos zijn kippenhok op stelten zet, en dreigt de vos neer te schieten. Weduwe Tweed is dan ook verplicht Tod binnen te houden, maar tijdens de wintermaanden neemt Amos zijn beide honden mee voor een lange tocht, tijdens welke hij Copper wil opleiden tot jachthond. En wanneer de lente aanbreekt, is er heel wat veranderd: Tod (Mickey Rooney) en Copper (Kurt Russell) zijn volwassen geworden, en alhoewel ze niet echt elkaars vijanden zijn, meent Copper dat Tod hem maar beter niet kan komen opzoeken. De situatie escaleert echter wanneer Chief tijdens een achtervolging op Tod van een brug valt en zijn poot breekt; Copper zweert dat hij Tod te pakken zal krijgen. Weduwe Tweed heeft geen andere keuze dan Tod niet langer rond het huis te houden, en ze laat hem, met gebroken hart, achter in het wildreservaat. Na een paar eerste miserabele dagen begint Tod aan het box te wennen, zeker wanneer de vrouwtjesvos Vixey (Sandy Duncan) zijn pad kruist. Amos, die wraak heeft gezworen voor wat de vos Chief heeft aangedaan, dringt samen met Copper het reservaat binnen, gewapend met een verg vosseklemmen en een behoorlijke hoeveelheid munitie...

Als we de begeleidende featurette mogen geloven, was dit voor Disney een stijlbreuk: voor enkele van de animatoren van de oude garde was dit de laatste film waaraan ze (gedeeltelijk) meewerkten, en een nieuwe generatie moest overnemen. Nu moeten we die hoera-berichten van Disney altijd wel met een nodige korrel zout nemen, want op de DVD van X (vul zelf een titel in) zullen ze altijd wel beweren dat nu juist toevallig X om deze en gene reden de beste Disneyfilm is. Als je dat bij elke film zegt, dan zakt je geloofwaardigheid als pudding in elkaar natuurlijk. Goed, dit gezegd zijnde nu een meer onafhankelijk oordeel proberen te onderbouwen: The Fox and The Hound is een brave maar vrij stereotiepe Disneyfilm, niet echt een artistiek hoogtepunt - zo blijven de liedjes niet echt hangen - maar anderzijds ook weer niet zo slecht als hun beruchte reeks sequels. De traditie van bekende acteurs de stemmen te laten verzorgen was in die tijd nog niet zo ingeburgerd, maar toch heeft men hier voor de volwassen Tod en Copper Mickey Rooney en Kurt Russell gecontracteerd. De moraalles over de waarde van vriendschap ligt er iets te dik op, en de nevenplot over twee rare vogels die per sé één welbepaalde worm willen opeten, is wat ons betreft een geval van overstereotypering, maar echte grote tekortkomingen heeft de film daarnaast niet. Ten opzichte van de meer recente Disney-tekenfilms zijn de decors wel opvallend statisch en tweedimensionaal - een animatiefilm zonder computertruukjes dus.

BEELD EN GELUID
Alhoewel deze disc voorzien is van een 5.1-geluidstrack worden de mogelijkheden hiervan slechts in beperkte mate benut. Zowel spraak als muziek zijn gefocust op de voorste speakers, en van diepte-effecten is er nauwelijks sprake. Voor ons is het overigens absoluut geen vereiste dat alle oudere films per se qua geluidstrack opgewaardeerd hoeven te worden. Wat dan weer in onze ogen geen genade vindt, is het feit dat men in het originele 1.75:1-beeldformaat de schaar heeft gezet, en deze film enkel in pan & scan aanbiedt - in sommige scènes erg storend. Ook in R1 is deze versie niet met de originele aspect ratio te vinden. De beeldkwaliteit zelf is goed, maar niet zo haarscherp als de meer recente discs, waarschijnlijk door de gebrekkige kwaliteit van de master copy. De veelal sombere kleuren zijn toch nog rijk genoeg geschakeerd en laten zelfs in de vele donkere scènes toch nog voldoende detail aanwezig. Ongetwijfeld toch nog altijd een veel betere kwaliteit dan een VHS-band, maar door het feit dat men de originele beeldverhouding niet heeft gerespecteerd, kunnen we hier maar maximaal de helft geven voor beeldkwaliteit.

EXTRA'S
Wat betreft extra's gaat het volgens ons met de Disney-releases de verkeerde kant op. De eerste reeks van 7 Disneyfilms werd zonder enige extra gepresenteerd; na bakken vol kritiek is men dan ook releases met mooie extra's uit gaan brengen zoals Tarzan. Beter bonusmateriaal, maar zeker onvoldoende wanneer je deze vergelijkt met soortgelijke releases in andere regio's of bijvoorbeeld UK-releases. Eerst en vooral moeten we toch nog voor de zoveelste keer opmerken dat het automatisch starten van een reeks cross-promotionele trailers een onaanvaardbaar mankement is op alle Disney-schijven. De menu's zijn mooi geanimeerd, maar beslist te langdradig. Het is begrijpelijk dat voor een oudere film als deze niet veel bonusmateriaal meer voorhanden is, maar we hebben toch het gevoel dat bij de recentere Disney-DVD's de meer "ernstige" releases moeten wijken voor extra's zoals men op deze disc terugvindt: een karaoke-video, een voorleesverhaaltje, soms (maar nu net niet op deze release) een spelletje... Allemaal een beetje té eenzijdig voor kinderen bestemd. Als we kijken wat we hier aan ernstige extra's terugvinden, blijft het lijstje beperkt tot een 6 minuten durende making of-documentaire "Passing The Baton", waarin vooral de aflossing van de wacht in de animatiestudio's wordt besproken, en een reeks conceptuele schetsen. Als toemaatje krijgen we er nog een 6 minuten durende cartoon van Pluto, "Wonder Dog" bovenop. Samengevat, niet echt de ultieme collectie extra's waar we zaten op te wachten.

CONCLUSIE
The Fox And The Hound is een aardige Disney-animatiefilm die echter nooit veel potten heeft gebroken zoals sommige andere films dat in het verleden wél deden, en dat ook niet zal doen met deze DVD-release.


coverStudio: Fox

Regie: Ted Berman & Richard Rich
Met: Mickey Rooney, Kurt Russell, Pearl Bailey, Jack Albertson, Sandy Duncan, Jeanette Nolan, Pat Buttram, John Fiedler, John McIntire, Richard Bakalyan, Paul Winchell, Keith Coogan, Corey Feldman

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875934889


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Slovaaks Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans Tsjechisch, Slovaaks
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Making of-documentaire "Passing The Baton",
• Plakboek (artwork),
• Karaoke-video,
• Voorleesverhaaltje,
• Cartoon "Pluto: Wonder dog"

Andere recente releases van deze maatschappij