:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EYE, THE
EYE, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-25
FILM
Net als de originele The Eye (originele titel: Jian Gui) van de Thaise regisserende broers Danny en Oxide Pang (Bangkok Dangerous), is Sydney Wells (Jessica Alba) bijna sinds haar geboorte blind. Door een uitermate riskante operatie zou ze opnieuw kunnen zien. De operatie slaagt en hoewel ze aanvankelijk enkel schemeringen ziet, geniet Sydney van haar vermogen om eindelijk de wereld te aanschouwen. Maar dan begint ze een boel dingen en schimmen te zien die andere mensen niet zien! Ze sluit zichzelf op en haar zus Helen (Parker Posey) maakt zich zorgen en roept de hulp in van dokter Paul Faulkner (Alessandro Nivola)...

"How can you believe your eyes when they're not yours?"

Dat de originaliteit al enkele jaren zoek is in Hollywood weten de meeste mensen al lang. Je moet dan ook echt al blind zijn, aangezien het grootste deel van het jaarlijkse filmaanbod in de bioscopen bestaat uit sequels, prequels, en remakes. Vooral in het horrorgenre is het tegenwoordig al remake en 'herwerking' wat de klok slaagt. Sinds het fenomenale wereldwijde succes van achtereenvolgens Gore Verbinski's The Ring uit 2002 en de door Sam Raimi geproduceerde The Grudge uit 2004, zijn het vooral de zogenaamde 'J-horror'-films die erg gewild zijn bij de filmbonzen om te veramerikaniseren! Sinds 2002 kregen we zonder enige pauze tientallen remakes te slikken. De overgrote meerderheid was weinig verrassend een goedkope en brave kopie van het origineel. Ook de remake van The Eye is een dertien-in-een-dozijn horrorfilmpje. Het geheel is behoorlijk geacteerd en de regie is degelijk, maar het is nergens verrassend of origineel. Het is niet omdat het een remake is van een bestaande film, dat het geheel niet anders, dynamisch of zelfs beter kan zijn. Als Zack Snyder en Alexandre Aja dit kunnen, dan kon het voor David Moreau en Xavier Palud - bekend en terecht beroemd om hun ijzingwekkende Franse shocker Ils uit 2006 - toch geen al te moeilijke opdracht zijn om een ietwat boeiende en/of sfeervolle horrorfilm af te leveren? Mispoes, zo blijkt. The Eye is compleet platgeproduceerd door het Amerikaanse studiosysteem en het geheel hangt van clichés aan elkaar. Alba is sowieso een lust voor het oog, maar zelfs zij kan de zoutloze bedoening nergens genoeg kruiden zodat ze opvalt. De remake is nergens ook maar even spannend en kabbelt rustig naar de al even zoutloze ontknoping. 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld oogt scherpt, met een goed schaduwdetail en prima contrast. Het zwartniveau is eveneens dik in orde en de kleuren zien er natuurlijk uit. Filmgrain en digitale compressiefoutjes hebben we niet bemerkt en de gebruikte filmprint is vrij van vuiltjes. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en ruimtelijk, met een goede dynamiek en heldere, verstaanbare dialogen. Ruis en andere storingen zijn geheel afwezig, maar wel viel het op dat de track stiller opgenomen leek dan het gemiddelde geluidspoor op dvd.

EXTRA'S
Niets, noppes, nada! Een gemiste kans, want in letterlijk al de omliggende landen kreeg de remake goed gevulde dvd's mee. Hier is zelfs een menu overbodige luxe... 

CONCLUSIE
The Eye is, ondanks dat ie ingeblikt werd door de erg talentvolle Franse regisseurs David Moreau en Xavier Palud, een erg middelmatige remake van de gelijknamige HK-horrorprent uit 2002. De beeld- en geluidskwaliteit zijn dik in orde, maar extra features zijn teleurstellend genoeg niet aanwezig. Eerder een huurtip!


cover




Studio: RCV

Regie: David Moreau en Xavier Palud
Met: Jessica Alba, Alessandro Nivola, Parker Posey

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045214760


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij