:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TORTURED
TORTURED
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-16
FILM
Undercoveragent Jimmy Vaughn (Cole Hauser) is vastbesloten om zich binnen te werken bij de enorm machtige misdaadorganisatie van de beruchte "Ziggy". Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan en Jimmy wordt enkele dagen gefolterd in een donkere ruimte. Toch breekt Jimmy niet en blijft hij vastbesloten. Dit valt Ziggy op en die besluit Jimmy in te huren voor een heel lugubere opdracht: hij moet Ziggy's accountant en brave huisvader Archie Green (Laurence Fishburne) dagenlang folteren om te achterhalen of Archie al dan niet 10 miljoen dollar gestolen heeft. Ongeacht het feit dat Jimmy een meester blijkt in een hele resem gruwelijke martelingen, blijft Archie ontkennen. Hoe dichter Jimmy denkt dat hij bij de waarheid komt, hoe meer tegenstrijdigheden hij ontdekt in het hele FBI-onderzoek. Wie is Ziggy echt? Bovendien krijgt Jimmy nog meer druk op zijn schouders wanneer zijn knappe vriendin Becky (Emmanuelle Chrique) het niet langer aan kan dat Jimmy steeds meer opgeslorpt wordt door de criminele wereld. Bovendien komt Jimmy´s vader Jack, die tevens directeur is van de FBI, zich ook met de zaak bemoeien...

Sony Pictures en de makers achter deze Tortured dienen dringend een ander marketingteam aan te werven! Niet alleen geeft de totaal misleidende cover (én uiteraard de filmtitel) het compleet verkeerde idee dat dit een goedkope Saw- of Hostel-kloon is. Daarbovenop wordt de film effectief gepromoot als 'horror', terwijl Tortured in realiteit een ijzersterke én best originele politiethriller is! Regisseur Nolan Lebovitz is nog een nobele onbekende, maar de man barst duidelijk van het talent. Niet alleen zit het door hem geschreven scenario erg goed in elkaar, de film is bovendien strak ingeblikt en is van begin tot einde beklijvend én spannend. Cole Hauser heeft eindelijk nog eens een echte hoofdrol te pakken en is overtuigend als de bikkelharde FBI-agent die zichzelf steeds meer verliest in de wereld van misdaad en folteringen. De imposante Laurence Fishburne lijkt aanvankelijk wat miscast als de gefolterde Archie Green, maar ontpopt zich gaandeweg tot een geloofwaardig en vooral boeiend 'slachtoffer'. De aanwezigheid van James Cromwell doet het acteerniveau een beetje stijgen en de man doet zijn ding zoals steeds uitstekend. Er komen in Tortured redelijk wat gruwelijke folteringen aan bod, maar die worden nergens gratuit in je gezicht gegooid en doen effectief dienst in het verhaal. De climax zal niet voor iedereen een even grote verrassing zijn, maar dat neemt niet weg dat de 85 minuten die eraan vooraf gingen sterke cinema zijn! Ten zeerste aanbevolen, en zo zie je maar dat direct-to-dvd (begrijpe wie begrijpe kan) niet altijd synoniem is met 'goedkope videotheekrommel'! 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp, met een goed contrast en een prima diepte/detail. De heldere kleuren ogen natuurlijk en levendig. Het beeld is proper en vuiltjes of andere oneffenheden vormen nergens een echt probleem. Enkel duikt er hier en daar wat filmgrain op! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met heldere en goed verstaanbare dialogen die netjes uit de centerspeaker komen. Er is een voldoende spreiding en ruimte, terwijl de subwoofer instaat voor hier en daar de nodige onderlijning. Ruis of andere storingen hebben we niet waargenomen. 

EXTRA'S
Een handjevol promotionele trailers en een bijna twintig minuten durende making of'-featurette, die je een kijkje achter de schermen geeft en die de voornaamste cast- en crewleden hun zegje geeft.

CONCLUSIE
Tortured is een onverwacht strakke thriller met een prima cast en een slim scenario. Best een misser dat deze prent geen reguliere bioscooprelease heeft gekregen! De beeld- en geluidskwaliteit zijn dik in orde en er is een behoorlijk boeiende making of'-featurette aanwezig als extra. Aanbevolen! 


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Nolan Lebovitz
Met: Cole Hauser, Laurence Fishburne, James Cromwell, Emmanuelle Chriqui

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Featurette
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij