:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIDO
FIDO
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-30
FILM
Amerika in de fifties. Een mysterieuze wolk afkomstig uit de ruimte heeft de doden doen herleven in het idyllische Amerikaanse stadje Willard. Maar geen nood, want door de handige elektronische halsband van de firma “ZomCon” zijn er buiten een bloedige zombie-oorlog geen dramatische gevolgen geweest. De halsbanden houden de bloeddorstige zombies namelijk compleet onder controle, zodat je verrotte grootmoeder toch nog van pas kan komen als slaaf voor allerhande klusjes en huiselijke taken! Timmy Robinson (K’Sun Ray) denkt daar helemaal anders over. Wanneer Timmy’s moeder Helen Robinson (Carrie-Anne Moss) - geheel tegen de zin van vader Bill Robinson (Dylan Baker) - de zombie Fido (Billy Connolly) koopt als huishulpje, maar ook als statussymbool, is de jonge Timmy behoorlijk boos. Maar dan sluiten de twee uiteenlopende ‘personen’ een waardevolle vriendschap. Timmy’s droomwereld stort echter al snel in, wanneer er iets misgaat met Fido’s halsband en een oud vrouwtje in het park daar het slachtoffer van wordt. Als straf neemt “ZomCon” Fido gevangen, maar Timmy besluit het daar niet bij te laten…

"Good dead are hard to find"

Fido van Andrew Currie is eindelijk nog eens een origineel project in het overbevolkte hedendaagse horrorgenre vol hommages, sequels en onnodige remakes. De prent had duidelijk geen miljoenenbudget of een flitsende promotiecampage, maar toch is Andrew Curries horrorkomedie een erg geslaagde film geworden. Het scenario, het idee en de leuke uitwerking zijn heerlijk origineel. Zo is Fido een ontegensprekelijke zombiefilm met (wat) bloed en ingewanden, maar er valt uiteindelijk meer te glimlachen dan te griezelen. Voor spanning ben je eveneens aan het verkeerde adres! In ruil krijg je wel een film die zo charmant  en goed geacteerd is dat hij je nog lang zal bijblijven. Zo bewijst de fraaie Carrie Anne Moss eens te meer dat ze meer is dan de in latex geklede Trinity uit de The Matrix-films, maar ook Dylan Baker, Billy Connolly en Tim Blake Nelson zijn geweldig goed op dreef. K’Sun Ray is dan weer een jong talent om in het oog te houden! Op het gebied van humor is het niet de populaire ‘in-your-face’-aanpak van pakweg Shaun Of The Dead, maar eerder een ingetogen vorm van satire. Fido drijft subtiel de spot met de moderne Amerikaanse maatschappij, met haar globale industrie en de welbekende typische buitenwijkmentaliteit. Hoewel Fido geen hit werd in de bioscope, gooide de horrorkomedie op verschillende genre- en filmfestivals hoge ogen. Door enkele vooraanstaande collega's werd Andrew Curries film omschreven als een instant cultklassieker! Hoewel dat laatste ongetwijfeld wat voorbarig is, zal de film - althans bij ondergetekende - een klein, speciaal plaatsje krijgen in het filmische hart. Een aanrader!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld oogt haarscherp, met een uistekend contrast en goed schaduwdetail. Zwartniveau is solide en de heldere kleuren spatten van het scherm. Vuiltjes en beschadigingen zijn niet aan de orde en buiten wat minimale filmgrain en een enkel digitaal compressiefoutje is er weinig op de beeldtransfer aan te merken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met goed wat dynamiek en spreiding. De muziek klinkt mooi en komt goed tot haar recht. De dialogen komen netjes uit de middelste speaker en zijn gedurende heel de speelduur goed te verstaan zonder ergens te verdwijnen in de geluidseffecten. Ruis of andere dramatische oneffenheden hebben we niet direct waargenomen.

EXTRA'S
We starten met de originele bioscooptrailer en enkele cross-promotional trailers van andere horrortitels die zijn verschenen bij de distributeur. Vervolgens treffen we enkele galerijen aan met fraai artwork, maar ook met storyboards van de film. In de korte 'achter de schermen'-featurette krijg je een indruk van hoe het er aan toe ging op de set, maar dan zijn de weggeknipte scènes en de bloopers leuker en interessanter. Er wordt ook even ingegaan op de zombiemake-up en tenslotte is er een handjevol nutteloze film lips (laten we hopen dat Warner Bros z'n concurrent DFW niet achterna gaat!) aanwezig.

CONCLUSIE
Fido is een goed gemaakte en charmante zombiekomedie met een voortreffelijke cast. De door Warner uitgebrachte dvd heeft een goed beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien is er wat bonusmateriaal toegevoegd. Hoewel dit niet echt veel is en soms te kort om voldoende diepgravend te zijn, kunnen we de dvd zeker en vast aanraden! Voor ieder die houdt van horror, humor, romantiek, tragiek en drama... Fido heeft het allemaal!


cover
Studio: Warner

Regie: Andrew Currie
Met: Dylan Baker, Carrie Anne Moss, Tim Blake Nelson, Billy Connolly, K’Sun Ray

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321916028494


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• 2 fotogalerijen
• Behind the scenes
• Deleted scenes 
• Bloopers
• Make up
• Film clips
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij