:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAD POOL, THE
DEAD POOL, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-20
FILM
De beroemde en excentrieke popster Johnny Squares (Jim Carrey) wordt onder bizarre omstandigheden dood aangetroffen. De lichtjes geschifte producer Peter Swan (Liam Neeson) is al snel verdachte nummer één! Hij heeft namelijk een lijst met beroemdheden die volgens hem snel de dood zullen vinden. Wanneer er steeds meer mensen van de lugubere lijst de pijp aan Maarten geven, is voor Harry Callahan (Clint Eastwood) de maat meer dan vol. Gewapend met zijn kruidige oneliners en zijn immense "Smith & Wesson", is de bikkelharde detective vastbesloten om het mysterie van Swan en zijn lijst te ontrafelen. Maar dan ontdekt Harry dat ook hij op de lijst staat! 

"Well, opinions are like assholes. Everybody has one."

Een dikke vijf jaar na het prima Sudden Impact draafde superster Clint Eastwood nog een laatste keer op als de onkreukbarethough guy annex flik "Harry Callahan" in The Dead Pool, de vijfde en laatste "Dirty Harry"-film. Helaas is het geen roemrijk einde voor één van de meest iconische franchises uit de moderne cinema! Buddy Van Horn - die voordien (én tot op de dag van vandaag) voornamelijk aan het werk is als vaste stuntman voor Eastwood - doet de regie redelijk, maar zonder verrassingen of enige dynamiek. En hetzelfde kan gezegd worden voor het behoorlijk zwakke scenario. Het geheel lijkt eerder opgetrokken uit clichés, dan originaliteit! Er is weliswaar wat actie aanwezig, maar die zal door het hedendaagse publiek als 'plattekes' en bovendien 'té weinig' ervaren worden. Dat is ongetwijfeld ook zo met de voorgaande afleveringen, maar toch doet The Dead Pool heel wat goedkoper en zelfs wat braver aan dan zijn beroemde voorgangers. Enkel Clint Eastwood brengt redding en wzorgt voor meerwaarde met zijn vertolking van "Dirty Harry". De levende legende kende het personage ondertussen vanbinnen en vanbuiten en het blijft, ongeacht z'n vorderende leeftijd, een plezier om hem 'schorem' te zien neermaaien en de slechterikken lik op stuk te geven. De rest van de cast doet hun werk prima en let overigens even op de interessante rollen van de toen nog onbekende Jim Carrey en Liam Neeson. Ondanks dat The Dead Pool in thuisland Amerika bijna 40 miljoen dollar wist binnen te halen, kwam er toch geen sequel meer. De eerder lauwe reacties van critici en publiek zullen hier ongetwijfeld ook wat mee te maken hebben! 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is voldoende scherp, met net als bij de andere afleveringen soms eens een soft moment. Diepte en detail zijn dik in orde en de warme, volle kleuren ogen realistisch. Het zwartniveau is wederom erg solide en verder is de print over het algemeen proper. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track is zoals bij de voorgaande films uit de reeks ook eerder gericht op de voorste kanalen, maar klinkt verder prima. De filmmuziek komt goed tot haar recht en in samenspraak met de aanwezige geluidseffecten ontstaat er voldoende spreiding en ruimtelijkheid. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor de nodige onderlijning en ambiance. De dialogen komen dan weer netjes uit de centerspeaker en klinken over de hele lijn helder en verstaanbaar. Beschadigingen of ruis zijn gelukkig niet aanwezig. Er is ook een Engelse Dolby Digital 5.1-track toegevoegd en terwijl die meer dan goed klinkt, geeft de TrueHD-track een vollere en gedetailleerdere geluidsbeleving.

EXTRA'S
Producent David Valdes en cameraman Jack N. Green geven de aftrap met een boeiend stukje audiocommentaar. Ondanks dat er hier en daar stiltes vallen, is het een commentaarspoor vol waardevolle en leuke feitjes over het tot stand komen van de film. In de documentaire "The Craft Of Dirty Harry" (21 min.) wordt er teruggeblikt op het maken van de volledige franchise. Diverse technische aspecten uit de films worden belicht en het geheel bevat een boel boeiende interviews met de makers. De originele bioscooptrailers voor alle vijf films uit de populaire reeks sluiten het geheel mooi af.

CONCLUSIE
The Dead Pool is met stip de zwakste aflevering uit de succesvolle en populaire "Dirty Harry"-reeks. Maar dankzij good ol' mister Clint valt er nog genoeg te beleven voor de liefhebbers van de oneliner spuiende detective. Het beeld en geluid van deze Blu-ray-uitgave zijn prima en er zijn enkele informatieve extra's aanwezig. 


coverStudio: Warner

Regie: Buddy Van Horn
Met: Clint Eastwood, Patricia Clarkson, Liam Neeson, Evan C. Kim, Jim Carrey

Film:
6/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321906156831


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Portugees Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaire Dirty Harry 
• Dirty Harry trailers

Andere recente releases van deze maatschappij