:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VIDOCQ
VIDOCQ
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-15
FILM
Parijs 1830. Gérard Dépardieu speelt de rol van Vidocq, een detective die de bizare dood van enkele vooraanstaande politici onderzoekt. Tijdens zijn zoektocht wordt hij vermoord door een geheimzinnige gemaskerde persoon. Dit alles gebeurt tijdens het begin van de film. Journalist en biograficus Etienne Boisset (Guillaume Canet) onderzoekt de moord op Vidocq en zo krijgt de kijker via flash-back de aanloop naar Vidocq's moord te zien en hoe hijzelf het onderzoek naar de politieke moorden aanving. We leren dat er wel meer achter deze politieke moorden zit dan op het eerste zicht zou blijken. Zo raakt Etienne door zijn persoonlijke interesse voor Vidocq steeds dieper verzeild in deze mysterieuze gebeurtenissen. De film is het regiedebuut van Pitof, een special effects goochelaar die in het verleden al zijn kunstjes mocht vertonen in films als Delicatessen, La Cité Des Enfants Perdus en Alien Resurrection. Hij maakt gebruik van een reeks in het oog springende camerastandpunen waarbij voornamelijk close-ups getoond worden. Vidocq is tevens een donkere en duistere film met een rijk en warm kleurenpalet, het lijkt met momenten alsof je naar een levend schilderij kijkt. Het is uiteraard even wennen aan deze filmstijl, maar na verloop van tijd raak je er vertrouwd mee. Het verhaal is een ander paar mouwen. Het is simpel en eenvoudig opgebouwd, tot daar aan toe, maar spanning ontbreekt helemaal en dat is jammer. Ondanks het feit dat je toch graag de finale van de film wilt te weten komen, blijft er na het bekijken van de film niet veel van het verhaal hangen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?


BEELD EN GELUID
De technologie staat niet stil. Ook niet in de filmwereld. Vidocq werd volledig digitaal opgenomen met een Sony high-definition digital camera, wat de regisseur een enorme vrijheid geeft tijdens het filmen zelf. De kwaliteit van het beeld is zoals te verwachten héél goed. Het kleurenpalet is enorm gevarieerd, het contrast is uitstekend met diepe en solide zwarttinten en daarbij bevat het beeld veel detail. Ook niets dan lof over de geluidskwaliteit. Zowel de Franse DTS 5.1 (1509 kbps) als de Franse Dolby Digital 5.1 (448 kbps) worden op deze schijf voorzien. Beiden klinken heel voortreffellijk en weten de beschikbare kanalen optimaal te benutten. De DTS geniet onze voorkeur wegens minder aggresief en subtieler dan zijn Dolby Digital tegenhanger.


EXTRA'S
Deze huurversie bevat geen extra's, enkel drie cross-promotional trailers voor Rush Hour 2, Original Sin en Bandits. Laat ons nu maar hopen dat de koopversie wel over een aantal extra's beschikt. In Frankrijk is de koopversie van TF1 Vidéo nu reeds verkrijgbaar met een hele resem extra's waaronder audiocommentaren, interviews en documentaires.

CONCLUSIE
Vidocq is een visueel hoogstandje van speciale effecten goochelaar Pitof en tevens zijn filmdebuut als regisseur. Mooi oogt het wel, maar het verhaal is vrij mager en niet echt spannend. Technisch scoort deze DVD hoge punten, ergens wel te verwachten vermits de film volledig digitaal werd opgenomen. Ons advies: best eens huren vooraleer je aankoopt.

cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Pitof
Met: Gérard Depardieu, Guillaume Canet, Inès Sastre, André Dussolier

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664015438


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij