:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BESTE VAN PLANEET AARDE, HET
BESTE VAN PLANEET AARDE, HET (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-01-07
DOCUMENTAIRE
In deze documentaire uit de reeks Animal Planet gaan de makers telkens op zoek naar het beste. Het beste aquarium, de beste safari, enzovoort. Vooral gelegenheden waar mens en dier met elkaar in rechtstreeks contact kunnen komen hebben blijkbaar een streepje voor. Opvallend is ook dat in alle reservaten en natuurparken het welzijn van de dieren hoog wordt aangeslagen. Op het gebied van reportage is het enige storende element dat het geheel duidelijk voor Amerikaanse televisie is gemaakt, en de spectaculairste beelden (een bijtende krokodil, twee boksende kangoeroes,...) worden tot vervelens toe, in alle mogelijke afspeelsnelheden, herhaald. Desondanks bevat deze dvd enkele zéér mooie natuuropnamen, die je als doorsneetoerist nooit zelf zou kunnen maken.

Animal Planet's Beste Aquariums

(Ja, ik weet dat het meervoud aquaria moet zijn!) Amerikaanse dierentuinen doen alles om hun aquaria aan te prijzen bij het publiek. Naast fantastische collecties zeewezens in onder meer Florida en Los Angeles hebben ze er een nieuwe manier om dierenliefhebbers te plezieren: tegen betaling (waarbij de financiële details overigens zedig worden verzwegen) mogen de bezoekers een dagje meedraaien met de verzorgers. En da's meer dan even de flamingo's voeren. De orka's voeden, een zwembeurt met dolfijnen en voor de durvers zelfs een zwemtochtje tussen de haaien, alles is bespreekbaar.

Animal Planet's Beste Ontmoetingen Met Wilde Dieren In Noord-Amerika

Een Amerikaan moet echt niet veel moeite doen om in zijn eigen continent natuurpracht te kunnen bewonderen. Helemaal in het noorden leven zowel ijsberen als gewone beren, flink door de menselijke aanwezigheid bedreigd maar dankzij enkele internationale milieuprogramma's er weer danig bovenop. De beer brengt naast zich nog een hele biotoop aan andere compagnons de route mee. In de Everglades kan je, bijna klassiek geworden uit films als Wild Things, de lokale bevolking zien worstelen met krokodillen. Maar ook enkele kleinere reservaten kunnen uitpakken met dieren als lamprijen. Wie genoeg geduld oefent, kan zelfs walvissen bewonderen die niet te schuchter zijn om zich door mensen te laten benaderen.

Animal Planet's Beste Safari's
De safari is nog altijd het prototype van de avontuurlijke reis. Veelal wordt dan gedacht aan een klassieke landsafari, in het zuiden van Kenia en het noorden van Tanzania, waar in nationale parken leeuwen en olifanten, zebra's en gnoes te bewonderen zijn. Als nieuwste toeristenlokker worden ook luchtvaarten in een ballon aangeboden, voor wie het toch maar niks vindt om binnen graaibereik van een hongerige leeuw te belanden. Op zeer beperkte schaal zitten er ook nog zwarte neushoorns, maar hun populatie is schrikbarend gedaald. Voor wie echt een diepere spirituele ervaring wil beleven, is een trip naar het noorden van Rwanda, naar de reservaten van de gorilla's, diep verscholen in de jungle, een unieke ervaring. En naast ter land en in de lucht kan je ook nog de rivieren afvaren, oog in oog komen te staan met nijlkrokodillen, als je tenminste de gevaarlijkste dieren van heel Afrika, de nijlpaarden, kan ontwijken.

Animal Planet's Beste Hondvriendelijke Bestemmingen

Voor sommige hondenbezitters is niets te gek. Dat fervente viervoeteradepten nog een vakantiepark uitkiezen met genoeg wandel- en speelgelegenheid, en een paar hindernisbanen, is best te begrijpen. Maar - only in America - en meer bepaald in Key West - worden de honden meer of minder onder dwang, verplicht mee te lopen in een groots opgezette modeshow voor viervoeters. In het dorpje mag alles: honden die in een restaurant mee-eten aan tafel, waarbij een normale gezondheidsinspectie de tent voor maanden zou sluiten. Dé klap op de excentrieke vuurpijl is wel de verwenweekeinden voor honden. Je kan je hond laten overnachten in een presidentiële suite en yogalessen gaan laten volgen inclusief het daarbij behorende prijskaartje. Wel, keizer Caligula benoemde ook zijn paard tot minister. Decadent! Mensen die honden als gelijken beschouwen zijn allemaal rijp voor de zware psychatrie: is dát geen ideetje?

Animal Planet's Beste Ontmoetingen In De Australische Wildernis

Australië is méér dan de optelsom van stereotiepe dieren die met het land geassocieerd worden, zoals kangoeroes. Vooral de eilanden aan de zuidkant, zoals Tasmanië, zijn een aards paradijs voor tal van minder bekende soorten, zoals de wombat en de Tasmaanse duivel, die in het geheel niet lijkt op zijn soortgenoot uit de Warner Brothers cartoons. Op de zuidelijke eilanden zijn zelfs kolonies kleine pinguins te bewonderen, en het is één van de weinige plaatsen op de wereld waar koala's vertoeven, die zich tegoed doen aan eucalyptus, voor de meeste andere dieren giftig. Verder in het noorden leven dingo's in het wild, en huist één van de grootste roofdieren ter wereld, de zoutwaterkrokodil. Nochtans doet de killer zijn naam geen eer aan: er sterven in Australië per jaar meer mensen van de steek van een bij dan tussen de scherpe tanden van de krokodil. Het mooiste fenomeen van het land is echter in het noordoorsten te vinden: het Grote Barrièrerif huisvest naast 400 verschillende soorten koraal ook vissen in kleuren waar je het bestaan niet van af weet.

BEELD EN GELUID

Strengholt brengt alweer een zeer goede documentaire in het high definition format uit. Dit materiaal is veel meer geschikt dan De Macht Van Olie, want al het natuurpracht ziet er op Blu-ray nog eens dubbel zo spectaculair uit. De kleuren zijn vibrant en spectaculair, en zelfs de opnames die onder moeilijkere omstandigheden zijn gefilmd van dieren die zich niet zo graag laten benaderen, zien er uitstekend uit. Voor geluid hebben we enkel een Engelse PCM-track tot onze beschikking, die wel ruim voldoende is voor natuurdocumentaires van deze soort, en netjes is, maar niet echt veel bijkomende spektakelwaarde biedt.

EXTRA'S

De Blu-ray bevat geen bonusmateriaal.

CONCLUSIE

Het Beste Van Planeet Aarde bevat vijf documentaires waarvan er vier kwalitatief de norm van het gemiddelde overschrijden - alleen die over vakantiebestemmingen voor honden met de haren erbij gesleept.
 coverStudio: Strengholt MultiMedia

Regie: geen
Met: geen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
263 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789086021574


Beeldformaat:
1.78:1 & 2.35:1 HD

Geluid:
Engels LPCM 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij