:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEKONG - SOUL OF A RIVER
MEKONG - SOUL OF A RIVER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-09-20
DOCUMENTAIRE
De Mekong is één van de indrukwekkendste rivieren van de wereld. De rivier stroomt over Tibet, China, Thailand, Cambodja, Laos en Viëtnam en herbergt naast een hoop uniek wildleven en bijzondere plantengroei ook volk met een rijke cultuur, dat zijn overleven vaak te danken heeft aan de wispelturige natuur van de rivier, bron van een hoop mythen en sagen. Televisiemaker Joseph Pontecorvo draaide deze vier documentaires in opdracht van Animal Planet en Discovery Channel, en na aftrek van de commercials van deze vier 60 minuten durende reeks blijft er een dikke drie uur aan beeldmateriaal over, waarin we zowel het leven in het water, als dolfijnen en reuzeschilpadden, kunnen bewonderen, als dat op het land ervaren, waar nog sneeuwluipaarden in het wild leven, én iets te weten komen over de gebruiken en cultuur van de lokale bevolking, wat niet altijd evident is omdat de overheden van sommige van de landen niet altijd even welwillend staan tegenover cameraploegen. We volgen ook een Tibetaanse monnik die op zoek gaat naar een bron, ondernemen een tocht door de rijstvelden van Viëtnam en leren dat er ook heel wat illegale handel in reptielen geschiedt.

De natuurlijke rijkdom van de rivier is ecologisch goud waard, zo zijn nog niet alle diersoorten uit Laos en Thailand, die er overigens goed gedijen, deftig in kaart gebracht. De oorlogen van de jaren '60 en '70 hebben nog altijd littekens achtergelaten, maar er zijn toch nog mensen, zoals de artiest die in de aflevering over Viëtnam uitgebreid aan het woord komt, die zich tot doel hebben gesteld om de andere, mooiere kant van de streek te belichten. De man tekent de reptielen die in het water aanwezig zijn, hoopt dat zijn tekeningen tot in het westen bekend geraken en draagt zijn steentje bij aan het behoud van de soorten door mee te werken aan programma's voor het natuurbehoud. De rivier is overigens het enige wat de documentaire samenbindt, want af en toe is de overgang van natuurdocumentaire naar geschiedkundige documentaire wat abrupt. Ook heb ik mijn twijfels of de vier afleveringen in de correcte volgorde op de disk staan, wat eigenlijk niet zó belangrijk is.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van deze documentaire maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden van Blu-ray. Zowat elk beeldje ziet eruit als een schilderijtje, met goed contrast, levendige kleuren en een haarscherp beeld. Wat niet altijd even evident is omdat de natuurlijke omstandigheden het niet altijd even goed toelaten. Enige minpuntje is dat telkens er Engelse ondertiteling in het beeld komt, deze wordt afgeplakt met een storende zwarte balk, zoals je wel eens meer op documentaires van dit soort ziet. Het geluid is met een PCM 2.0-track eerder beperkt, en het commentaar dat gegeven wordt is strikt zakelijk.

EXTRA'S

Zijn niet aanwezig.

CONCLUSIE

Mekong: Soul Of A River is net als het eerder besproken China: Mysteries, Geschiedenis En Cultuur een kwalitatief goede documentaire die liefhebbers van natuur en verre exotische reizen zeker zullen kunnen bekoren.
 coverStudio: Strengholt MultiMedia

Regie: Dean Johnson
Met: geen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
E

Speelduur:
189 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789086021628


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels PCM 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij