:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUGITIVE, THE
FUGITIVE, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-21
FILM
In The Fugitive spelen Harrison Ford en Tommy Lee Jones de pannen van het dak en zetten ze het op een lopen in deze ademloze mensenjacht, geïnspireerd op de gelijknamige TV-reeks. Ford speelt Dr. Richard Kimble, een alom geprezen chirurg uit Chicago die valselijk beticht wordt van de moord op zijn vrouw. Vermits er geen bewijzen zijn die hem kunnen vrijpleiten, wordt hij ter dood veroordeeld. Tijdens de overbrenging naar de gevangenis maken de andere gevangenen amok en raakt de bus van de weg. Na een spectaculaire aanrijding door een trein, weet Kimble ontsnappen en is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen. Zijn spoor leidt naar een éénarmige man, volgens Kimble de echte moordenaar. Langzaam wordt ook voor hem duidelijk dat er veel meer achter de moord zit dan aanvankelijk werd gedacht. Tommy Lee Jones vertolkt U.S. Marshal Sam Gerard die Kimble constant dicht op de hielen zit, maar deze laatste weet telkens door de mazen van het net te glippen. De prent kreeg verschillende Oscar nominaties waarbij Tommy Lee Jones een beeldje wist te vergaren. Andrew Davis houdt de regieteugels strak in handen en zorgt ervoor dat de film nergens aan snelheid en geloofwaardigheid inboet.


BEELD EN GELUID
De vorige versie bood net als deze nieuwe release een anamorfisch 1.85:1 beeldformaat en een Dolby Digital 5.1-track (384 kbps). De kwaliteit van het beeld is erop vooruitgegaan. Het bevat minder grain en heeft een iets beter contrast. Diepte en scherpte zijn heel goed. Noemenswaardige beschadigingen of compressiefoutjes zijn er niet te melden. De kwaliteit van het geluid is identiek aan de vorige release, en dit is zeker geen punt van kritiek. Integendeel, bij de eerste release waren wij al enorm te spreken over deze Dolby Digital 5.1 mix. Ondanks het feit dat niet de volledge bitrate gebruikt wordt, scoort het geluid hoge toppen. Alle kanalen worden optimaal benut waar nodig. De actiescènes worden hierbij goed ondersteund door de lage tonen. Er is zelfs gebruik gemaakt van split-surround, getuige daarvan zijn de scènes met het treinongeluk. Warner toont hiermee nogmaals aan dat de kwaliteit van een geluidstrack heel goed kan zijn zonder dat de volledige bitrate gebuikt wordt.


EXTRA'S
Toen The Fugitive in onze contreien voor het eerst op DVD verscheen, bleek de release magertjes uit te vallen. In die periode waren extra's niet aan de orde en werd er met de vraag van de consument haast geen rekening gehouden. De tijden zijn gelukkig veranderd en Warner kwam enkele weken geleden op de proppen met een re-release van deze DVD, zoals het hoort trouwens. De hoes is op enkele details na identiek aan de eerste release. Naast een opknapbeurt van de beeldkwaliteit krijgt de schijf een aantal nieuwe extra's meegeleverd. Het ontstaan van de scène met het spectaculaire treinongeval wordt in de mini-documentaire "Derailed: Anatomy of a Train Wreck" (9 min.) aan de hand van interviews en beelden achter de schermen uit de doeken gedaan. "On The Run" (23 min.) is een gebruikelijke featurette waarin allerlei aspecten uit de film besproken worden. Niet alleen krijgen we interviews van Harrison Ford en Tommy Lee Jones, ook andere leden van de filmploeg komen aan het woord. De audiocommentaar wordt ingesproken door regisseur Andrew Davis en heel af en toe komt acteur Tommy Lee Jones aan het woord (blijkbaar via telefoon). Davis heeft heel wat informatieve en wetenswaardig feiten te verkondigen wat maakt dat deze audicommentaar het beluisteren meer dan waard is. Wat Tommy Lee Jones hier eigenlijk komt doen, is ons een raadsel. Het beknopte introductiefilmpje (1 min. 45) toont regisseur Andrew Davis die een kort telefonisch gesprek voert met Tommy Lee Jones, en Harrison Ford die enkele herinneringen ophaalt. Enkel deze extra krijgt Nederlandse ondertitels, de overige featurettes zijn enkel van Engelse ondertitels voorzien. De extra's worden afgerond met een bioscooptrailer, een lijstje van de cast en een korte opsomming van de gewonnen awards.

CONCLUSIE
The Fugitive is een goedgemaakte en spannende thriller die nooit gaat vervelen. Het bekijken meer dan waard. De technische kwaliteit van deze rerelease scoort mooie punten, en de extra's zijn leuk meegenomen. Een aanrader.


cover
Studio: Warner

Regie: Andrew Davis
Met: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Joe Pantoliano, Andreas Katsulas, Jeroen Krabbé, Sela Ward

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931211222


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans, CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Andrew Davis en acteur Tommy Lee Jones,
• Introductie,
• Featurette: Derailed - Anatomy of a Train Wreck,
• Featurette: On the Run,
• Bioscooptrailer,
• Lijstje cast en crew,
• Lijstje met awards

Andere recente releases van deze maatschappij