:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLOOD DIAMOND
BLOOD DIAMOND
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-04-13
FILM
Maddy Bowen: You lost both your parents.
Danny Archer: That's a polite way of putting it, ja. Mum was raped and shot and uh... Dad was decapitated and hung from a hook in the barn. I was nine... boo-hoo right?

Danny Archer (Leonardo DiCaprio) is een ex-huursoldaat die smokkelaar geworden is. Solomon Vandy (Djimon Hounsou) is een visser die deel uitmaakt van het Mende-volk. Tijdens de chaotische burgeroorlog van 1999 in Sierra Leone moeten deze twee mannen de handen in elkaar slaan om een zeldzame roze diamant terug te vinden en om Dia Vandy, de zoon van Solomon, te redden. Dia werd als kindsoldaat ingelijfd bij het wrede rebellenleger dat een spoor van marteling en bloedvergieten achter zich laat. Ze zullen alle hulp van oorlogsjournaliste Maddy Bowen (Jennifer Connely) goed kunnen gebruiken...

Met ondermeer Leonardo DiCaprio, Jennifer Connely en Djimon Hounsou heeft Blood Diamond, zeker toch op papier, een interessante cast. Jammer genoeg werden onze verwachtingen niet volledig ingelost. Dat DiCaprio echt wel meer is dan een "mooie jongen" bewees hij al in zijn films met Martin Scorsese, maar als ruige ex-huursoldaat weet hij deze keer niet echt te overtuigen. Hij is met andere woorden "te groen" met zijn halve babyface om dit personage echt overtuigend neer te kunnen zetten. We kregen, in mindere mate, hetzelfde gevoel bij Body Of Lies, de eerste film waarin hij te zien was na deze Blood Diamond. Naast DiCaprio kwam nog één andere acteur in aanmerking voor de hoofdrol: Russell Crowe. Als u het ons vraagt was Crowe een betere keuze, zelfs al werd DiCaprio voor een Oscar genomineerd voor zijn rol als Danny Archer.

Een film start overduidelijk met een handicap wanneer het hoofdpersonage niet echt geloofwaardig overkomt, maar veel kan echter goedgemaakt worden door een sterk, meeslepend verhaal. Helaas, driewerf helaas, ook van het verhaal van Blood Diamond kregen we het niet altijd even warm. Toegegeven, nogal wat recensenten blijken er helemaal anders over te denken en Blood Diamond kreeg dan ook over het algemeen haast lyrische besprekingen. Ondergetekende begrijpt de hype rond de film echter niet al te best. Het staat buiten kijf dat de diverse verhaallijnen maatschappelijk relevante thema's als kindsoldaten en de handel in bloeddiamanten in de spotlight plaatsen, maar de uitwerking lijkt ons geregeld echt wel voor verbetering vatbaar. Meer dan eens zat ondergetekende dan ook tijdens deze relatief lange rit (137 minuten) op de klok te kijken, toch nooit een goed teken als u het ons vraagt. Is Blood Diamond dan een slechte film? Zeker niet, maar het is ook niet het moderne meesterwerk dat nogal velen ervan willen maken. Zowel de cinematografie als de soundtrack (door James Howard) wisten ons te bekoren. Ook de dialogen zijn over het algemeen van een goed niveau.

BEELD EN GELUID
De transfer in het originele 2.40.1-formaat is, zoals te verwachten bij Warner, zeer goed met een puik contrast, scherpte en zwartniveau. Hier en daar vinden we een minimale hoeveelheid grain en edge enhancement. Ook de Dolby Digital 5.1-track weet volledig de verwachtingen in te lossen. De track maakt intensief gebruik van alle kanalen en klink zeker dynamisch genoeg voor een film met een pak actie.

EXTRA'S
We moeten het stellen met een trailer en een weliswaar interessante commentaartrack door regisseur Edward Zwick.

CONCLUSIE
Blood Diamond is een redelijke tot goede film die uitgebracht is met een puike beeld- en geluidskwaliteit, jammer genoeg volgen de extra's niet.

Danny Archer: Drive right at them, they'll panic.
Benjamin Kapanay: No, do you know where the word "infantry" comes from, it means: Child Soldier. They're just children.
cover
Studio: Warner

Regie: Edward Zwick
Met: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connely, Djimon Hounsou, Arnold Vosloo, Michael Scheen

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
137 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321916117624


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij