:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SICKO
SICKO
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-04-15
FILM 
Lady in news conference: I work three jobs.
George W. Bush: You work three jobs? Uniquely American, isn't it, I mean that is fantastic.

Met Sicko neemt het enfant terrible het gezondheidsstelsel in de Verenigde Staten onder de loep. Klopt het dat een pak patiënten niet de zorg krijgen waarop ze recht hebben? Hoe is dat mogelijk? Al snel bewijst Moore dat een pak verzekeringsmaatschappijen er alles aan doen om achterpoortjes te vinden, waardoor ze hun klanten kunnen uitsluiten van elementaire zorgverstrekking.

Met Sicko maakte Moore wellicht zijn meest evenwichtige en meest genuanceerde documentaire tot nu toe. Terwijl hij vroeger geregeld gebruik maakte van een voorhamer en een bij momenten ietwat dubieuze montage, gaat hij hier duidelijk meer beredeneerd te werk. Michael Moore zou Michael Moore niet zijn moocht hij er niet in geslaagd zijn om via een paar stunts de media warm te maken voor zijn nieuwste prent. Om te beginnen waren er zijn "problemen" met de Amerikaanse overheid toen bleek dat hij op Cuba was gaan filmen, iets wat nog steeds verboden is voor VS-onderdanen. Om ervoor te zorgen dat zijn film niet in beslag kon worden genomen en op Cannes vertoond, besloot Moore een kopie van de film het land uit te smokkelen. Moore kreeg ook heel wat media-aandacht toen bleek dat hij één van zijn grootste critici had geholpen. De eigenaar van een anti-Michael Mooresite had aangekondigd te moeten stoppen met de site aangezien hij de kosten niet meer wist te dragen door de ziekte van zijn vrouw. De site kon online blijven door een anonieme cheque die, zo bleek later, kwam van niemand minder dan Michael Moore. Op zich had Moore deze "truken van de foor" niet nodig, want met Sicko maakte hij wellicht zijn beste werkstuk, een documentaire die geregeld aanvoelt als een "trap in de ballen." Bepaalde "dossiers" die aan bod komen zijn waarlijk schrijnend en niet eens overdreven, iets wat ondergetekende jammer genoeg al heeft moeten vaststellen in zijn Amerikaanse vriendenkring. In België is het moeilijk voor te stellen dat men eerst dient te worden goedgekeurd door de verzekeringsmaatschappijen of ziekenfondsen vooraleer een behandeling tegen een hersentumor te mogen ondergaan. In de VS is het echter de bittere realiteit. Het pleit voor Michael Moore dat hij dergelijke wantoestanden aan de kaak stelt, vraag is echter wat de impact van Sicko is of zal zijn. We kunnen maar hopen dat de democraten die inmiddels terug aan de macht zijn iets zullen proberen te veranderen.
 
BEELD EN GELUID
De transfer in het originele 1.77.1-formaat is overwegend goed, met voldoende scherpte en een goed contrast. De kwaliteit schommelt ietwat naargelang het gebruikte beeldmateriaal. De Engelstalige Dolby Digital 5.1 track voldoet ruimschoots voor een documentaire als Sicko.
 
EXTRA'S
Op het tweede schijfje krijgen we de volgende extra's: Raising Money to fight cancer (5 minuten): we volgen Teena tijdens haar fundraiser activiteiten. H.R. 676 (Sicko goes to Washington) (10 minuten) over het wetsontwerp HR 676 dat een ziekenfonds voor alle Amerikanen wil invoeren. We krijgen een aantal schokkende getuigenissen over wantoestanden in de gezondheidszorg te zien. Is Norway utopia? (10 minuten) beelden die niet in de film zijn gebruikt tonen hoe goed het wel leven is in Noorwegen. General Electric in France (3 minuten): kort interview met een Franse werkneemster van General Electric. Religious Freedom (1.20 minuut): beelden uit een klooster op Cuba. Father Mike (6 minuten) over armoede in Cameron Texas. Sicko Los Angeles Premiere (3 minuten): de première werd gehouden in Skid Row, één van de moeilijkste buurten van LA, in aanwezigheid van de daklozen. We sluiten de extra's op dit schijfje af met de video voor Alone without you van Tom Morello en een aantal interessante interviews: met dokter Marica Angel (9 minuten), professor Elizabeth Warren (7 minuten), Aleida Guevara (11 minuten) en Tonny Benn (16 minuten). Over de ganse lijn genomen werden we niet echt overtuigd door de hier aanwezig extra's.

Op het eerste schijfje krijgen we trailers voor Sicko, Bowling For Columbine, Born Into Brothels en Jesus Camp.
 
CONCLUSIE
Sicko is een documentaire die ons zowel kwaad als droevig maakte. Opdracht volbracht met andere woorden en derhalve een aanrader! De beeld- en de geluidskwaliteit zijn zonder meer goed te noemen. Jammer genoeg zijn de extra's op deze special edition niet echt special; op dat vlak toch wel een beetje een gemiste kans!


cover
Studio: A-Film

Regie: Michael Moore
Met: -

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailers
• Featurette
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij