:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WAITING FOR DUBLIN
WAITING FOR DUBLIN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-04-29
FILM
Mike Clarke (Andrew Keegan) staat in 1944 op het punt als gevechtspiloot in Europa te worden verscheept, wanneer hij met de zoon van Al Capone (Karl Sheils) voor 10.000 dollar een weddenschap afsluit: hij beweert dat hij in staat is om vijf vijandelijke vliegtuigen neer te schieten. Helaas voor hem is de teller op vier blijven steken, en wanneer hij en zijn copiloot (Hugh O'Connor) boven Ierland een noodlanding moeten maken, zitten ze in the middle of nowhere. Met de oorlog die op zijn laatste benen hinkt, lijkt het alsof Mike zijn weddenschap gaat verliezen. Op de boerderij waar ze worden opgevangen zit echter ook een vijandige Duitse piloot, Dinky (Jenne Decleir), die hem wel wilt helpen om zijn weddenschap te winnen door zichzelf in zijn Messerschmidt vrijwillig te laten neerschieten. Maar het dringt wel, want de Gestapo zit hem op de hielen.

Dit lijkt allemaal een zeer grappig uitgangspunt, maar dat deze Belgische (!) productie nauwelijks enige naambekendheid heeft weten te verwerven heeft een reden. De film is nochtans na een moeizame productie (het geld was op. Geen grap!) een jaar of wat blijven ronddobberen op diverse festivals, en krijgt nu zelfs een dvd-release. Tenzij u de slappe lach krijgt van Jenne Decleir en Guido De Craene die een nieuwe invulling geven aan het begrip 'steenkolenduits' valt er in deze 'komedie' die blijkbaar is bij elkaar geschreven door scenaristen in een verhoogde staat van alcoholische intoxicatie, niet echt veel te lachen, behalve misschien van zenuwen en van plaatsvervangende schaamte dat dit een Belgische productie is. Geen enkele van de personages, feitelijk allemaal bordkartonnen clichés die omwille van hun schabouwelijk Duits / Engels / whatever zo uit 'Allo 'Allo zouden kunnen zijn gestapt, kan ook maar de minste schijn van sympathie opwekken, en het lijkt bij momenten alsof de cast een willekeurig uit een parochiezaal weggeplukt amateurtoneelgezelschap is. Dat Jenne Decleir, zoon van, nochtans een acteur met kwaliteiten, zich met een dergelijk project heeft ingelaten om internationale bekendheid te verwerven, is niet bepaald de schitterendste zet uit zijn carrière. De irritatie die hij opwekt is echter nog niks vergeleken met het feit dat u krap anderhalf uur naar de rotsmoel van Andrew Keegan moet kijken, die evenveel charisma heeft als een dode vis. Deelname aan de cast van deze prent is dan ook een enkele reis richting kerkhof van de vergeten en nooit doorgebroken acteurs. Romantiek is er nauwelijks te beleven - d'r loopt een Ierse roodharige deerne, een zekere Jade Yourell, rond met waterige bambi-ogen, maar that's it -, lachen is er ook al niet bij en d'r ontbreekt zowat elke vorm van structuur. D'r zijn best leuke films te maken met Ierse locals, zoals genreklassieke Waking Ned, maar what the fuck de narcoleptische priester en de blinde Eerste Wereldoorlogveteraan in godsnaam aan deze prent bijdragen, buiten het nog net een beetje ondraaglijker te maken, is me een raadsel.

BEELD EN GELUID

Ook op technisch vlak scoort Waiting For Dublin niet hoog. Alhoewel het beeld scherp en duidelijk is, zijn printbeschadigingen niet van de poes, en biedt het geheel een wat korrelige aanblik. De beperkte speelduur zorgt ervoor dat een single layer-disk meer dan voldoende is om toch nog een deftige beeldkwaliteit af te leveren. De enige bijdrage aan de Belgische filmindustrie die de Dolby Digital 5.1-track levert is dat wij tot ver in het buitenland ons straal belachelijk maken. De track bevat namelijk enkel een monokanaal dat gelijkmatig door de twee voorste speakers identiek wordt weergegeven. Vooral bij de geluidseffecten, zoals overvliegende vliegtuigen, waarbij elk gevoel van richting compleet zoek is, zou dit nog de grootste dijenkletser van de hele disk kunnen geweest zijn, ware het niet dat het allemaal ernstig bedoeld was. D'r is - een geluk bij een ongeluk - nog een min of meer beluisterbare Dolby Surround 2.0-track aanwezig met een beperkte dynamiek.

EXTRA'S

Die zijn er niet. Hallelujah!

CONCLUSIE

Waiting For Dublin is een miskleun van formaat, en wat meer is, hetzelfde kan gezegd worden van de dvd. Enkel aan te raden voor hardleerse masochisten die niet beter weten.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Roger Tucker
Met: Andrew Keegan, Huigh O'Connor, Jade Yourell, Frank Kelly, Jenne Decleir

Film:
1/10

Extra's:
0/10

Geluid:
0/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609658408


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij