:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I'M A CYBORG, BUT THAT'S OK
I'M A CYBORG, BUT THAT'S OK
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-21
FILM
Cha Young-goon (Su-jeong Lim) is een op het eerste zicht doodnormale meid die in een radiofabriek werkt. Op een dag besluit ze haar polsen door te snijden. Cha Young-goon overleeft de zelfmoordpoging en komt terecht in een krankzinnigeninrichting vol kleurrijke en excentrieke figuren zoals de kleptomaan Park Il-sun (Rain). Daar hoort ze schijnbaar perfect thuis, want Cha Young-goon is er namelijk van overtuigd dat ze een cyborg is... 

De Koreaanse filmmaker Chan-wook Park werkte zich in 2000 in het vizier van de liefhebbers van Aziatische films met de strakke oorlogsthriller Joint Security Area. In de jaren nadien zette de visionaire cineast zijn veroveringstocht voort met de briljante wraaktrilogie Sympathy For Mr. Vengeance, Old Boy en Sympathy For Lady Vengeance. Ondanks het feit dat de man vaak dezelfde thema's belicht, weet hij toch steeds een andere invalshoek te bedenken en is het eindresultaat meestal een film die tegelijk provoceert, de emoties bespeelt en stemt tot nadenken. We waren dan ook enorm benieuwd naar I'm A Cyborg, But That's OK, een film zo bizar en origineel dat hij onmogelijk in een vakje te plaatsen is! Je kan met enige moeite de prent nog het best omschrijven als een satirisch en psychologisch sciencefictiondrama met een snuifje actie en een stevige romantiek.

Chan-wook Park is een erg visueel regisseur en het valt ook onmiddellijk op dat hij I'm A Cyborg, But That's OK een beetje gebruikt om alles uit de kast te halen en z'n kunnen te bewijzen. Zo speelt hij met allerhande dynamische kleurcombinaties, pakt de cinematograaf uit met inventieve camerastandpunten en spatten de speciale effecten van het scherm. Een erg mooi voorbeeld, zijn de spectaculaire en overigens behoorlijk gewelddadige scènes waarin Young-goon verandert in een moorddadige cyborg! We konden ook het uitstekende acteerwerk appreciëren. Hier en daar is het zelfs duidelijk dat Chan-wook Park de acteurs vrij liet om te improviseren.

Het is dan ook erg jammer dat de film inhoudelijk geen kant op lijkt te gaan. Je krijgt de fantasiewereld van de verschillende krankzinnigen te zien en al snel heb je een idee over wat er in hun hoofd omgaat, met aan de andere kant de situatie zoals ze in realiteit blijkt te zijn. Toch werden we er niet warm of koud van! Hetzelfde geldt voor de open eindconclusie van I'm A Cyborg, But That's OK. Bovendien werken de verschillende toonverschuivingen eerder averechts. We zouden er niet van opkijken mocht de film beter worden na meerdere kijkbeurten, maar de hoogten van zijn eerdere werk zal I'm A Cyborg, But That's OK nooit bereiken.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is mooi scherp, met een prima contrast. Het schaduwdetail is eveneens positief en het zwartniveau is solide. De heldere en levendig ogende kleuren spatten van het scherm en brengen de excentrieke fantasiewereld van Chan-wook Park perfect tot leven. De Koreaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een levendig geluidsbeeld en heldere dialogen, die gedurende heel de film uitstekend te verstaan zijn. Ruis en storingen zijn gelukkig niet aan de orde.

EXTRA'S
Regisseur Chan-wook Park (met een aantal acteurs) legt de ideeën uit achter het ontstaan van de film en geeft ook meer tekst en uitleg over het maken van diverse sleutelscènes in een interview van bijna een kwartier. Veel diepgravender is de 21 minuten durende 'Making Of'-documentaire. De voornaamste cast- en crewleden vertellen over het maken van de film, terwijl je getuige bent van de opnames van allerhande belangrijke scènes uit de film. Het is duidelijk dat er een erg losse sfeer hing op de set! Ook aanwezig zijn een aantal verwijderde en alternatieve scènes (7 min.). Ze zijn leuk, maar het is jammer dat de audiocommentaar van Chan-wook Park niet optioneel is. Daardoor kan je deze sequenties niet bekijken met de dialogen. Als laatste zijn er een drietal promotionele trailers, maar ook de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Na moderne klassiekers als Joint Security Area en de veel geprezen "Vengeance"-trilogie voelt I'm a Cyborg, But That's OK toch wat aan als een teleurstelling. Het acteerwerk is weliswaar uitstekend, de regie van Chan-wook is zoals steeds vakmanschap en het geheel is zelfs zo origineel dat je de film onmogelijk in een vakje kan stoppen. Maar jammer genoeg gaat de prent inhoudelijk nergens naartoe en liet de conclusie ons Siberisch koud.


cover
Studio: A-Film

Regie: Chan-wook Park
Met: Su-jeong Lim, Rain, Yong-nyeo Lee, Hie-jin Choi

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777924099


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Interview met de regisseur
• Making Of
• Deleted scenes
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij