:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPACE CHIMPS
SPACE CHIMPS (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-24
FILM
Als een onbemande ruimtesonde iets voorbij ons melkwegstelsel verdwijnt in een zwart gat, besluit de senator (Stanley Tucci) van het Amerikaanse ruimteprogramma om net als in de goeie oude dagen chimpansees naar de ruimte te sturen. Die kunnen namelijk het gevaar van het zwarte gat testen, zonder dat hiervoor mensen moeten worden opgeofferd! Om een beetje extra positieve publiciteit te genereren, probeert hij Ham de 3e (Andy Samberg), de véél minder dappere kleinzoon van de allereerste ruimtechimpansee, te recruteren. Ham de 3e is echter liever een levende kanonbal in een klein lokaal circus, dan dat hij in de voetstappen zou treden van zijn dappere grootvader! Na veel vijven en zessen belanden Ham en de getrainde ruimtechimpansees Luna (Cheryl Hines) en Titan (Patrick Warburton) toch in de ruimte. Ze komen terecht in het mysterieuze zwarte gat en crashen nadien met hun raket op een onbekende planeet waar de tiran Zartog (Jeff Daniels) zijn volk onderwerpt aan slavernij...

"Van de maker van Shrek" bloklettert de cover van Space Chimps met veel trots. Na wat zoeken blijkt dat de producent van de succesvolle animatietrilogie, met name John H. Williams, inderdaad zijn centen in deze animatieprent. het gestopt. Voor de rest bestaan de credits voornamelijk uit minder bekende (met uitzondering van regisseur Barry Sonnenfeld - de maker van onder andere Get Shorty en Men In Black, en die eveneens producent is), en vooral minder ervaren mensen die met Space Chimps eindelijk hun visitekaartje kunnen afleveren. Het resultaat is niet helemaal geslaagd.

Na het bekijken van diverse Pixar- en Dreamworks-pareltjes is een mens wat meer gewoon en het wordt héél snel duidelijk dat Space Chimps in een lagere categorie thuishoort. De animaties zijn vaak erg simpel, zonder al teveel textuur en realisme. De achtergronden zijn vaak behoorlijk saai en sommige onderdelen zijn dikwijls letterlijk bewegingsloos. De apen zelf zijn dan weer wel behoorlijk knap geanimeerd en er is ook duidelijk ook meer geld gestopt in de ruimtesequenties. Vooral de ruimtelancering en de scènes waarin de raket net de dampkring verlaat, ze zijn zelfs behoorlijk realistisch. Jammer genoeg zijn de creaturen en de omgeving van de planeet al heel wat minder gedetailleerd!

Het scenario van de animatieprent is evenmin bijzonder en de zogenaamd 'volwassen' knipogen naar sciencefiction- en filmklassieker zoals The Right Stuff, Star Trek en zelfs Beverly Hills Cop hebben de subtiliteit van een olifant in een porseleinkast. Gelukkig wist debuterend regisseur Kirk De Micco een talentvolle voicecast aan te trekken. Met uitzondering van Andy Samberg (Hot Rod, I Love You Man), Cheryl Hines (Waitress, RV) Jeff Daniels (Speed, Dumb And Dumber), Stanley Tucci (The Core, Swing Vote) en Patrick Warburton (Bee Movie, Get Smart) bestaat de cast uit nobele onbekenden, maar toch slaagt iedereen er met vlag en wimpel in om de personages genoeg leven en persoonlijkheid te geven zodat je toch geboeid blijft kijken. 

De film bevat ook een aantal geslaagde grappen en heeft een snedig tempo, zodat we toch neigen naar de positieve kant voor deze CGI-animatieprent. Space Chimps dien je vooral te benaderen met een aangepast (lees: lager) verwachtingspatroon en dan blijkt het best nog aangenaam vertier te zijn.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld is over het algemeen scherp, met een prima contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is bevredigend en de overige kleuren ogen mooi helder. De achtergronden ogen soms wat aan de softe kant, maar voorts is het beeld dik in orde. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt warm en voldoende dynamisch, met een fraaie weergave van de filmmuziek, de geluidseffecten en de goed verstaanbare dialogen. De subwoofer draagt zijn steentje bij en zorgt voor de nodige ondersteuning. Ruis of andere storingen zijn gelukkig niet aan de orde.

EXTRA'S
Behalve een tweetal verplichte trailer bij het opstarten van de disk, zijn er geen extra's aanwezig.

CONCLUSIE
Space Chimps is geen hoogvlieger qua scenario en ook de animaties zijn wat aan de simpele kant. Maar toch is de film geen complete flop. De animatieprent gaat namelijk lekker vlot vooruit, verveelt geen moment en bevat enkele prima grappen en grollen. De Blu-ray van Warner is eveneens prima in orde, met een goede beeld- en geluidskwaliteit.  Een huurtip voor het hele gezin!


coverStudio: Warner

Regie: Kirk De Micco
Met: Andy Samberg, Cheryl Hines, Jeff Daniels, Patrick Warburton, Stanley Tucci

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Vlaams DTS 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Vlaams
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij