:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CASTLE IN THE SKY
CASTLE IN THE SKY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-08-04
FILM
De dappere Pazu (Mayumi Tanaka) heeft zijn dagje wel wanneer er letterlijk een knap doch bewusteloos meisje uit de lucht in zijn armen valt. Even later ontdekt Pazu dat Sheeta (Keiko Yokozawa) op de vlucht is voor een bende meedogenloze luchtpiraten. Ze bezit namelijk een magische hanger die in realiteit de sleutel is tot het magische koninkrijk Laputa, een enorm zwevend luchtkasteel. Samen met Sheeta trekt Pazu op een ongelofelijk avontuur...

Twee jaar na de fenomenale animatiefilm Nausicaä Of The Valley Of The Wind kwam Hayao Miyazaki aanzetten met Castle In The Sky, een heerlijk ouderwets avontuur dat overduidelijk geïnspireerd is door Jonathan Swifts Gulliver's Travels. Ondanks de langere speelduur van ruim twee uur, geraak je nooit uitgekeken op de prachtige handgetekende animaties en word je van begin tot eind meegesleept met het boeiende verhaal. Er zitten veel verschillende elementen in Castle In The Sky,  zoals de relatie tussen mens, natuur en techniek, die nog een belangrijkere rol zal spelen in het latere werk van de beroemde en geliefde japanse cineast. Daardoor voelt deze prent uit 1986 soms een beetje aan als een vingeroefening voor bekroonde meesterwerken als Princess Mononoke ('97), Spirited Away ('01)en Howl's Moving Castle ('04). Castle In The Sky (originele titel: Tenkû No Shiro Rapyuta) is dan ook een erg mooie start voor iedereen die nog niet bekend is met de wondermooie fantasie van Hayao Miyazaki. 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is bevredigend qua scherpte en contrast, hoewel deze transfer duidelijk afkomstig is van een NTSC-versie. De kleuren ogen op hun beurt helder en natuurlijk met een degelijk zwartniveau. Er duiken hier en daar kleine vuiltjes, krasjes en digitale foutjes op, maar over het algemeen is het beeld proper. Net als bij de eerdere "Studio Ghibli"-uitgaves van Paradiso (met uitzondering van Spirited Away) is de enige meerkanaalstrack op het schijfje een Franstalige. De originele Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt jammer genoeg een beetje vlak tijdens de actiescènes, maar klinkt voorts behoorlijk met een zuivere weergave van dialogen en filmmuziek. Ruis is gelukkig niet aan de orde.

EXTRA'S
Naast een drietal cross-promotionele trailers van andere "Studio Ghibli"-films is er ook nog een trailer aanwezig van Castle In The Sky. Hoewel deze 'trailer' in realiteit een verzameling blijkt te zijn van enkele originele Japanse televisiespots en de uitgebreide originele bioscooptrailer. Wat is het toch leuk om soms ontdekkingen te doen die niet vermeld zijn op de cover!

CONCLUSIE
Castle In The Sky is zeker niet de beste film van Hayao Miyazaki, maar wel een erg mooi begin voor de mensen die het latere en bekendere werk van deze Japanse animatiemeester nog niet kennen. De dvd van Paradiso is geen topper, maar evenmin een miskoop door de zachte aanschafprijs.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Hayao Miyazaki
Met: Miyumi Tanaka, Keiko Yokozawa, Kotoe Hatsui, Minori Terada

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1986

Leeftijd:
6

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer en tv-spots
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij