:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES
ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-06-29
FILM
Robin of Locksley (Kevin Costner) keert terug van de kruistochten naar Engeland na een jarenlange gevangenschap in het heilige land. Hij wordt vergezeld door de Moor Azeem (Morgan Freeman), van wie hij het leven heeft gered en die een ereschuld bij hem heeft uitstaan. Bij zijn ontsnapping komt één van zijn vrienden om, die Robin vraagt om zijn zuster Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) te beschermen. Wanneer Robin terug thuis arriveert, lijkt Engeland die jaren wel erg veranderd: koning Richard voert oorlog in Frankrijk, en de ambitieuze Sheriff van Nottingham (Alan Rickman) melkt de lokale bevolking tot de laatste stuiver uit om genoeg edelen te kunnen omkopen om zijn ambities voor de troon te steunen. Hij krijgt hierbij de steun van een geschifte heks Mortianna (Geraldine McEwan) en de gewelddadige bruut Guy of Gisborne (Michael Wincott). Robin geraakt al snel in conflict met de soldaten van de Sheriff, en die zet een niet onaardige prijs op zijn hoofd. Diezelfde Sheriff heeft tevens Robins vader (Brian Blessed) om het hoekje laten brengen op beschuldiging van hekserij, omdat die de ambities van de Sheriff niet echt steunde. Robin en Azeem vluchten Sherwood Forest in, en ontmoeten daar een bende volgenvrijen onder leiding van John Little (Nick Brimble). Robin raadt hen aan om het verzet tegen de Sheriff beter te coördineren, leert hen wapens gebruiken, en al gauw worden de vogelvrijen van Sherwood een gereputeerde bende, die systematisch de rijken besteelt en de buit onder de armen verdeelt. De wraak van de Sheriff zal niet lang op zich laten wachten, en ook onder zijn zogenaamde vrienden zitten er die Robin geen warm hart toedragen.
Reeds lang geleden bespraken wij op deze pagina de bioscoopversie van Robin Hood, Prince Of Thieves, en de op dvd uitgebrachte Director's Cut van deze Robin Hood-verfilming uit 1991 op, van regisseur Kevin Reynolds met in de hoofdrol Kevin Costner, en vooral bekend omdat de song Everything I Do (I Do It For You) van de Canadese zanger Bryan Adams weken niet van de nummer één-positie in de hitparade was weg te branden. Robin Hood, Prince Of Thieves is een niet echt vernieuwende, maar toch wel erg frisse mix van avontuur, romantiek en spektakel, kortom, het soort avonturenfilm waar we allemaal een beetje heimelijk verliefd op zijn. De film zal voorts de geschiedenis ingaan als die met de duurste cameo aller tijden - Sean Connery ving een kwart miljoen harde Amerikaanse dollars voor één (1!) dag op de set te verschijnen, die hij prompt weer wegschonk aan een Schots goed doel, én die met de meest flamboyante rol voor Alan Rickman, die in zijn even potsierlijke als ongecontroleerde woedeaanvallen op gegeven moment zelfs zijn agressie afreageert door te stellen dat - op zijn commando - kerstmis is afgelast. Verder is de film een must voor elke zichzelf respecterende Morgan Freeman-fan, want de man heeft in deze film het meeste (goedaardige) charisma én de leukste one-liners. Nu, in welk opzicht verschilt deze versie nu met de bioscoopversie? Aan verschillen zoals pakweg die tussen de cinemaversie en de regisseursversie van The Two Towers moet je je hier niet verwachten, maar afgezien van een paar kleine bijgevijlde details zijn er een tweetal langere stukken toegevoegd, die vooral de vreemde relatie tussen de Sheriff van Nottingham en zijn inwonende huis-heks Mortianna in een heel ander perspectief stellen. Wordt de film hier beter door? Ja en nee. De plot is wat beter, maar de film klokt af op net geen tweeënhalf uur, wat nog net te doen is, maar toch op het randje af is. We houden het op een status quo en geven de film inhoudelijk dezelfde score als de bioscooprelease. 
BEELD EN GELUID
De tweede dvd-uitgave was alleszins een voortuigang op de belabberde niet-anamorfische oude versie. Wat hier naar Blu-ray is overgezet is gelukkig de betere versie van de twee. Ter gelegenheid van de originele release van de director's cut werd de film digitaal helemaal geremasterd, en het is die versie die we hier te zien en te horen krijgen. De dame kan haar ouderdom niet echt verbergen onder een dikke laag schmink, en het geheel blijft een modderige en sombere teint hebben, wat bij de stijl van de film aansluit, d'r zitten toch mooie details in de afwerking, zoals de duidelijk afgelijnde kleuren van de kostuums van de menigte, in de scène waarin de Sheriff tien van Robin Hoods trawanten plant op te hangen. De textuur wordt wat beter zichtbaar dan op de vorige versies, waardoor onder meer het litteken van de Sheriff en de tatoeages op het gezicht van Azeem duidelijker afgelijnd zijn. Alhoewel er dus zeker op textuur punten zijn bijgewonnen, gaat deze disk op gebied van beeld toch niet topscoren. Er zijn andere aspecten waar we niet zo tevreden over zijn. Sommige scènes bevatten nogal wat grain, terwijl dat in andere scènes is weggefilterd ten koste van het detail. Ook is er hier en daar nog een kleine zweem colour bleeding zichtbaar. Robin Hood Prince Of Thieves is qua beeld een vooruitgang ten opzichte van de dvd, maar we hadden stilletjes gehoopt dat voor de Blu-ray een nog betere transfer binnen de mogelijkheden had gelegen.
De disk bevat gewoon de oude Dolby Digital 5.1-track, én een nieuwe lossless-encodering in Dolby TrueHD 5.1. We hebben natuurlijk onze bespreking op deze laatste gebaseerd. En onze conclusie is een beetje hetzelfde als voor het beeld: het is een marginale verbetering, de dialogen zijn wat geprononceerder en de impact van de kletterende zwaarden en stokken is iets ruimtelijker, en de zoevende pijlen snijden het soundscape in twee - een occasionele keer volgen we daarbij zelfs het gezichtspunt van de pijl - maar een complete makeover zou alleszins niet misstaan hebben. Het totaalbeeld is alleszins positief en het LFE-kanaal wordt een paar keer goed gebruikt om mee uit te halen, maar het had ook allemaal net dat ietsje meer mogen geweest zijn. Wat wel ineens een verlossing is, is dat we de muziek niet langer dienen te aanhoren met de in dit geval toch wel erg storende PAL-speedup. 
EXTRA'S
In de extra's-sectie wordt essentieel het materiaal uit de 2-diskversie hernomen, zij het met een kleine weglating hier en een kleine toevoeging daar, en de essentie blijft dat we uiteindelijk veel minder krijgen dan de hoestekst belooft. De disk bevat bevat twee audiocommentaartracks, ééntje door castleden Morgan Freeman, Christian Slater en producenten Pen Desham en John Watson, de tweede door regisseur Kevin Reynolds en hoofdacteur Kevin Costner. De track met Reynolds wint het op inhoudelijk vak met een straatlengte voorsprong; de andere track wordt op de duur saai. In de redelijk interessante documentaire Robin Hood, The Man, The Myth, The Legend op ons bord (32 min.), die naast wat onbeschaamde promotie voor de film toch ook wat dieper ingaat op de academische achtergrond van de legendarische Robin Hood-figuur, en gepresenteerd wordt door Pierce Brosnan. Als volgende optie zien we een optreden van Bryan Adams in het Slane Castle in Ierland, waar hij een live-versie speelt van Everything I Do, I Do It For You - 't is eens iets anders dan de eeuwige clip. In One On One krijgen we in totaal 19 minuten aan interviews met Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, Christian Slater en Alan Rickman. De interviews zijn van een play all-functie voorzien. De fotogallerij is verdwenen, de trailers en tv-spots zijn er nog, en de laatste featurette bevat een selectie aan muzikale cues waarbij we 50 minuten aan hoogtepunten uit Michael Kamen's iconische soundtrack op statische beelden gemonteerd krijgen. Deze feature, die ons in de dvd-versie beloofd was maar uiteindelijk enkel opdook op de Amerikaanse versie, is een mooi extraatje om mee af te sluiten.
CONCLUSIE
Robin Hood, Prince Of Thieves is een voorbeeld van de succescinema uit de jaren '90 waarbij het inspelen op alle media tegelijk de kijkers en masse naar de zalen wist te lokken. Zelfs nu voel ik me al een beetje nostalgisch bij de film. U krijgt waar voor uw geld; de UK-versie heeft bovendien het voordeel de helft goedkoper te zijn, wat in tijden van financiële crisis mooi meegenomen is.


coverStudio: Warner

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, Alan Rickman, Christian Slater, Sean Connery

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
U.K.

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
155 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892001632


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Castellaans Spaans, Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Pools, Portugees, Zweeds, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Kevin Reynolds en acteur Kevin Costner
• Audiocommentaar door acteurs Morgan Freeman en Christian Slater, schrijver/producenten Pen Densham en John Watson
• Documentaire "Robin Hood: The Man, The Myth, The Legend"
• Interviews met de cast
• Trailer
• 6 TV-spots
• Videoclip Bryan Adams Live At Slane Castle in Ireland performing "(Everything I Do) I Do It For You"
• Michael Kamen's Soundtrack cues in remastered Dolby Digital 5.1

Andere recente releases van deze maatschappij