:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIDAY THE 13TH - PART V: A NEW BEGINNING
FRIDAY THE 13TH - PART V: A NEW BEGINNING
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-30

FILM
Tommy Jarvis (Corey Feldman) overleefde een gewelddadige aanvaring met de psychopathische massamoordenaars Jason Voorhees. Vele jaren later heeft de volwassen Tommy (John Shepherd) nog steeds last van achtervolgingswaanzin door de erg traumatische ervaringen in zijn jeugd. Hij komt terecht in een gesticht voor probleemjongeren. Wanneer een meedogenloze moordenaar de patiënten één voor één begint af te maken, is Tommy ervan overtuigd dat Jason Voorhees de dader is…

 

If Jason still haunts you, you're not alone!

Met Friday The 13th Part III namen producent Frank Mancuso Jr. en distributeur Paramount aan dat het spelletje van de gemaskerde Jason Voorhees wel bijna uitgespeeld was, waarna men het besluit nam om de serie naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen met Friday The 13th: The Final Chapter. Dat zogenaamde ‘laatste deel’ bracht echter zoveel geld op (een niet aangepaste 33 miljoen dollar, tegen een budget van amper enkele miljoenen!) en kreeg erg goede reacties van de fans, zodat Paramount het controversiële besluit nam om toch nog voor een aflevering groen licht te geven. Het toepasselijk getitelde Friday The 13th: A New Beginning is altijd een beetje het roodharige stiefkind uit de extreem succesvolle horrorfranchise gebleven, mede door de aanwezigheid van “Roy” in plaats van Jason. Toch heeft dit beruchte vijfde deel ook zijn schare fans, al wat was het maar door de erg ranzige exploitationsfeer, de nihilistische moorden en het vele naakt, allemaal te danken aan voormalig pornoregisseur Danny Steinmann, bekend van het al even ranzige Savage Streets - met Linda Blair (The Exorcist, Exorcist II: The Heretic). De toen erg populaire tieneracteur Corey Feldman draaft opnieuw even op in de sfeervolle proloog, waarna de fletse John Shepherd de rol van het populaire Tommy Jarvis-personage overneemt. Friday The 13th: A New Beginning bracht ongeveer 22 miljoen dollar op aan de Amerikaanse box office.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is redelijk scherp, met voldoende schaduwdetail en een bevredigend zwartniveau. De kleuren zien er goed uit en de gebruikte print is over het algemeen proper genoeg. De Engelse Dolby Digital 2.0 mono-track klinkt net als zijn voorgangers beperkt en vlak, maar de dialogen zijn over de hele lijn goed te verstaan en ruis of andere beschadigingen vormen gelukkig geen probleem.

EXTRA'S
Enkel de originele bioscooptrailer. Erg mager dus!

CONCLUSIE
Friday The 13th Part V: A New Beginning probeerde om wat anders voor te schotelen en werd daarvoor afgekraakt door vele hardnekkige fans. Toch is dit een degelijk afleveringen uit de erg succesvolle “slash & stalk”-franchise met een strak horrorsfeertje, enkele grimmige moorden en een verzameling blote borsten.
What’s not to like? Dit is voer voor de liefhebbers!
cover
Studio: Paramount

Regie: Danny Steinmann
Met: John Shepherd, Melanie Kinnaman, Shavar Ross, Bob DeSimone, Corey Feldman

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0 mono
Frans Dolby Digital 2.0 mono
Duits Dolby Digital 2.0 mono
Italiaans Dolby Digital 2.0 mono
Spaans Dolby Digital 2.0 mono

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij