:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEEP BLUE
DEEP BLUE (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-07-12
FILM

Deep Blue kan net als zijn jongere broertjes Planet Earth en Earth indrukwekkende cijfers voorleggen. De productie nam liefst 5 jaar in beslag en er werden meer dan 7000 uren opnames gemaakt door 20 cameraploegen op 200 locaties. Deep Blue is een filmvariant van de documentairereeks The Blue Planet en is in die zin te vergelijken met Earth dat een filmversie van Planet Earth is. Deep Blue zoomt in op het leven in en rond de oceanen. De enorme diversiteit van flora en fauna wordt op adembenemende wijze in beeld gebracht. Het begin van de film doet ons met prachtige opnames van gigantische golven en enorme scholen vissen onmiddellijk beseffen wat ons te wachten staat. We maken kennis met onder andere ijsberen, pinguïns, walvissen, orka’s, zeeleeuwen, krabben, haaien en een hele horde bizarre creaturen die zich in de diepste diepten van de oceaan verschuilen. De dieren voeren een aanhoudende strijd op leven en dood. Dat wordt ontroerend in beeld gebracht wanneer een aantal orka’s urenlang jaagt op het pasgeboren kalfje van een moeder walvis.

Componist George Fenton speelt met zijn indrukwekkende soundtrack perfect in op de taferelen die zich op het scherm afspelen, terwijl de stem van acteur Michael Gambon ons op de ontdekkingstocht begeleidt. Helaas schuilt daar het voornaamste minpunt van Deep Blue, want ondanks de prachtige cinematografie krijgen we als kijker bitter weinig informatie over de dieren in de film. Heel wat beelden spreken voor zichzelf, maar meer dan eens ontbreekt het aan bijkomende uitleg om te verduidelijken over welke dieren het gaat en wat er juist gaande is. Dat was net het sterke punt van The Blue Planet waarin we een overvloed van informatie te verwerken krijgen.

BEELD EN GELUID
De 1.78:1-transfer levert een overwegend aantrekkelijk plaatje al durft de beeldkwaliteit hier en daar te variëren. Dat heeft wellicht te maken met de soms bijzonder barre omstandigheden waarin de opnames gemaakt werden. Het beeld is scherp, het contrast zit goed en de kleuren ogen aantrekkelijk. Zo nu en dan duikt er wat grain op, maar noemenswaardige tekortkomingen zijn er voorts niet. George Fenton componeerde een prachtige soundtrack die hier helemaal tot zijn recht komt dankzij een uitstekende DTS HD-Master Audio 5.1-geluidstrack. De aangename stem van Michael Gambon wordt eveneens netjes weergegeven en al wordt er niet uitbundig gebruik gemaakt van de surroundkanalen, toch word je als kijker helemaal opgeslorpt in wat er zich op het scherm afspeelt.

EXTRA'S
Deze Blu-ray bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Deep Blue is een boeiende film met prachtige beelden van het leven in en rond de oceanen, aangevuld met een indrukwekkende soundtrack. Fans van The Blue Planet of Planet Earth weten perfect waar ze zich met Deep Blue aan kunnen verwachten. Het is alleen jammer dat we niet een beetje meer informatie krijgen bij de taferelen die zich op het scherm afspelen. De beelden zijn op het lijf geschreven van het Blu-rayformaat en deze uitgave bevestigt dat. Een making of had nochtans niet misstaan als extra.
coverStudio: A-Film

Regie: Andy Byatt, Alastair Fothergill
Met: Michael Gambon

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1 

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij