:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLESTAR GALACTICA - SEIZOEN 4
BATTLESTAR GALACTICA - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-09-18
SERIE
Seizoen 3 van Battlestar Galactica eindigde in de grootste verwarring. Het proces tegen Gaius Baltar (James Callis) kende een hoogst woelige afloop toen de jury de aanklacht wegens hoogverraad niet weerhield, en Baltar tegen alle verwachtingen in vrij werd gesproken over de hele lijn. President Roslin (Mary McDonell) heeft moeten toegeven dat haar kanker is teruggekeerd, en dat het ditmaal een kwestie van tijd is vooraleer ze het tijdelijke met het eeuwige zal verwisselen. In een nevel werd de vloot bestookt door een frontale aanval door de Cylons, en plots weerklonk in het hoofd van vier van de opvarenden het nummer All Along The Watchtower. De vier werden plots naar elkaar toegetrokken, en kwamen tot het gezamelijk besef dat ze vier van de vijf overgebleven Cylons zijn, die plots hun herinneringen geactiveerd zagen bij het horen van het lied. Saul Tigh (Michael Hogan). Galen Tyrol (Aaron Douglas). Sam Anders (Michael Trucco). En Tory Foster (Rekha Sharma).

Heel gelukkig met de ontdekking is het viertal niet. Alhoewel ze niet dadelijk de Cylons genegen zijn, wordt door hun aanwezigheid de finale aanval op Galactica afgebroken en krijgen ze nog wat respijt. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de rest van de bemanning hun zal ontmaskeren, en ongetwijfeld hen in de luchtsluis zal kieperen. Voorlopig kijken ze het echter nog even aan, en ze vragen zich af wie er de laatste overgebleven Cylon is.
Al even onverklaarbaar is de plotse terugkeer van Kara Thrace (Katee Sackhoff). Twee maanden geleden werd ze op een verkenningsvlucht gestuurd, waarvan ze nooit is teruggekeerd, maar plots vliegt ze terug zij aan zij met Sam. En ze beweert dat ze de Aarde heeft gezien, de nieuwe thuisplaneet voor het laatste restantje van de mensheid. De bewijzen spreken haar echter tegen: haar Raptor is gloednieuw en wat erger is, het geheugen van haar toestel is compleet leeggeveegd. Gaius Baltar heeft zich na zijn vrijlating dieper in zijn monotheïstische godsdienst gestort, en hij beweert openlijk dat Kara een soort van engel moet zijn die de laatste overgebleven mensen naar het pad van de verlossing moet leiden. Even onverwacht echter worden de kaarten grondig herschud: het zit er bovenarms op tussen de Cylons, en de fractie geleid door de Ones, John Cavil (Dean Stockwell) komt in conflict met de Sixes (Tricia Helfer), over het al dan niet vervullen van hun roeping en de zoektocht naar de Final Five. De stemming draait echter op een gelijkspel uit, en het model Three, D'Anna Biers (Lucy Lawless), die als enige weet wie de laatste vijf zijn, is uit productie genomen. Belangrijk, want samen weten de Vijf de weg naar de Aarde, die nu voor de beide groepen, Cylons én mensen, de laatste mogelijkheid is om hun soort te laten overleven. De Sixes, Eights (Grace Park) en Twos (Callum Keith Rennie) bieden de mensheid een bestand aan, om de komende burgeroorlog te kunnen beslechten. Het wantrouwen komt echter vooral van de mensheid, die het niet zien zitten om samen te werken met diegenen die hen net daarvoor nog wilden roosteren. Tijdens de poging om de Three te bevrijden wordt het Verrijzenisschip van de Cylons vernietigd, wat betekent dat de Cylons net als de mensen nu sterfelijk zullen zijn. Omdat de Cylons zich niet uit zichzelf kunnen voortplanten, zijn alle experimenten die in die richting van cross-breeds wijzen belangrijk. De gevangen genomen number Eight Sharon Valerii heeft samen met Helo Agathon (Tahmoh Penikett) een kind ter wereld gezet, Hera (Alexandra Thomas), die dus tenminste een half mens half machine is, en dus kostbaar voor het eventueel voortbestaan van mens én Cylon. Dat is echter oud nieuws wanneer blijkt dat ook Tigh en de gevangen number Six een kind hebben geconcipieerd, wat een raszuivere Cylon zou zijn. De baby geraakt echter niet volgroeid en de zwangerschap wordt prematuur afgebroken, waardoor de rol van Hera weer een stuk belangrijker wordt.

Maar de tijd dringt. Is er wel een Aarde of was het een zinsbegoocheling van Starbuck? Is het de tijdelijke alliantie van mensen en Cylons te doen om het kind, en is het daarna ieder voor zich? Kan William Adama (Edward James Olmos) de troepen nog bij elkaar houden wanneer zowel op moreel vlak als op materieel vlak Galactica uit elkaar aan het vallen is? D'r zitten behoorlijke scheuren in het feitelijk afgeschreven museumstuk, maar ook aan boord zijn er die zich ergeren aan de oude stijl van gezag. Door haar alsmaar toenemende ziekte laat Roslin zich vervangen door vice-president Zarek (Richard Hatch), die het plan heeft opgevat om de vloot als alleenheerser te leiden. Het voortbestaan van Galactica hangt maar weer eens aan een zijden draadje. Hij kan echter worden afgezet, en Lee Adama (Jamie Bamber) zegt zijn militaire strepen vaarwel en probeert als zoon van in de politiek zijn talenten in te zetten voor een stabieler bestuur. En bij elk van dergelijke schermutselingen daalt het aantal inwoners van de koloniën; het eten en de voorraden geraken op, en een ontmoeting met een planeet die de Aarde had moeten zijn, maar na een nucleaire holocaust toch niet zo ideaal blijkt om op te leven, moet de bemanning met de moed der wanhoop verder.
Twelve cylon models
Seven are known
Four live in secret
One will be revealed

Wat te zeggen over het vierde seizoen van Battlestar Galactica? De show neemt zeker een uniek plekje in in het spectrum van science-fictionshows, al was het alleen omdat de serie in tegenstelling tot vele andere vergelijkbare reeksen een duidelijk begin, midden en einde heeft, dat we nu jammer genoeg bereikt hebben. Mijn gevoel is tweeledig: het drama en de actie overstijgt juist de clichés van het genre in alle aspecten - acteur Edward James Olmos dreigde volgends de extra's met zijn onmiddellijk ontslag vanaf het ogenblik dat er één alien op de show zijn intrede zou maken - maar het is jammer dat er bijzonder weinig moeite gedaan wordt om de reeks onder de aandacht van een groter publiek dan het klassieke SciFi-nichepubliek te brengen. Eén hinderpaal daarbij is, nu de intriges ten volle spelen en er steeds maar meer dwaze en onnatuurlijke coalities worgen gemaakt tussen de mensheid, subgroepen daarvan, de Cylons, soms een heel model en soms een afvallige productielijn, is dat de reeks voor de doorsnee buitenstaander compleet onbegrijpbaar is geworden. De sterkhouders van de reeks die ook een niet-habitué zou moeten kunnen volgen zijn dan ook presidente Roslin, een tragisch figuur die de onwillige leidster is geworden nadat ze na de vernietiging van Caprica de hoogste overlevende in rang was (als minister van Onderwijs alstublieft!), en die nog zo lang mogelijk haar taak tracht tot een goed einde te brengen, maar duidelijk onder de alsmaar heviger wordende kankeraanvallen niet meer kan functioneren. Laat in haar leven is William Adama dan toch nog voor haar charmes gevallen, en alhoewel ze allebei in het brandpunt van de actie staan, proberen ze alsnog de weinige momenten met elkaar teder op te vullen. Saul Tigh dacht dat zijn vrouw Ellen (Kate Vernon) dood was, en heeft een nieuwe vriendin, een Six, dus een Cylon. Wonder boven wonder hebben de twee een baby, maar wanneer Ellen plots opstaat uit de dood, is het niet zo prettig om te moeten merken dat haar man intussen een ander heeft zwanger gemaakt, te meer omdat ze zelf geen kinderen konden krijgen.Daarnaast is de reeks vergeven van de seksuele spanning tussen de personages: Kara houdt er nog altijd een soort van driehoeksrelatie tussen Sam, Kara en Lee Adama (Jamie Bamber) op na

Afgezien van de soapelementen, die een stuk psychologisch complexer in elkaar zitten als de gemiddelde soap u kan bieden - alleszins qua acteerprestaties duidelijk op een klasse hoger mikken - en een hoop personages waarvan je zonder uitzondering niet van kan zeggen of het nu goeden of slechten zijn, biedt Battlestar Galactica voor de meest begerige fan ook nog eens een schitterende set speciale effecten en in de slotaflevering Daybreak misschien één van de langste maar zeker de meest realistische ruimteveldslagen ooit op televisie waargenomen.

Voor de subplots van de afleveringen verwijs ik graag naar de sectie hieronder. Ik wil toch even tot slot zeggen dat de makers van Battlestar Galactica 2003 niet geheel onterecht de pluim op hun hoed mogen zetten dat ze een compleet foute reeks met rare robots, het monster van de week en ruimtehelden in een outfit van de jaren '70 en bijhorend kapsel, niet alleen hebben gerestyled, ze hebben ongeveer álles wat de originele reeks maakte tot wat 'ie was, buiten de eigennamen, eraf gestript en iets compleets nieuws gemaakt: psychologische oorlogsvoering in de ruimte. Alhoewel deze laatste reeks toch een beetje het pad verlaat van de rationale verklaringen voor al wat er gebeurt (Waar was Kara al die tijd naartoe? Is ze nu al dan niet een engel?), en (te) veel vragen openlaat. Pas op, in tegenstelling tot de vorige drie reeksen gaat deze tegen een stevig tempo voort, getuige alleen al dat ik de reeks op een week heb afgekeken. D'r zitten echt complete filler episodes in zoals 62. Sine Qua Non en 63. The Hub, maar ook enkele zeer sterke afleveringen zoals de dubbelaflevering 60. The Oath - 61. Blood On The Scales. Het zal de aanschaffers van de dvd als muziek in de oren klinken dat alle verlengde afleveringen, A Disquiet That Follows My Soul, Islanded In A Stream Of Stars en Daybreak er in hun verlengde versie (maar dus niét in de kortere, uitgezonden versie) op staan. De verdeling van de afleveringen over acht disks is wat ongelijkmatig, omdat er hier en daar extra's zijn toegevoegd en op andere plaatsen niet. We vermoeden dan ook dat de Benelux-versie de samentrekking is van de "seizoenen" 4.0, van vóór de schrijvingsstaking, en van 4.5, erna. De afleveringen, vooral de verlengde, staan daardoor op ruim bemeten disks met soms maar 2 of 3 afleveringen op.
AFLEVERINGEN
Bevatten nogal wat spoilers!
Disk 1:
55. He That Believeth In Me
Starbuck keert terug op Battlestar Galactica, en beweert dat ze foto's van de Aarde heeft. Alleen lijkt het in haar ervaring te zijn alsof ze zes uur is weggeweest, terwijl ze twee maanden vermist was. Ze dringt er sterk op aan om terug te keren in plaats van het uitgestippelde pad te volgen, maar niemand wil haar geloven, en ze wordt er integendeel zwaar van verdacht dat ze een Cylon zou zijn. D'r pleit natuurlijk veel in haar nadeel: haar schip ziet er plots als nieuw uit en de boordcomputer is totaal leeggeveegd. Een vernietigende aanval van de Cylons wordt plots afgebroken; Sam denkt dat het is omdat een Raider hem als één van de Final Five heeft geïdentificeerd. Gaius Baltar vindt na zijn vrijspraak beschutting bij een groep die hem als de profeet van de nieuwe éne god zien, en wanneer hij bidt voor een doodziek jongetje dat daarna geneest, is de adoratie voor hem compleet. D'r zijn er echter ook nog genoeg die Baltars hoofd op een schaaltje willen.

56. Six Of One

Starbuck heeft president Roslin een pistool in handen geduwd, met het verzoek om ofwel haar te geloven en Galactica onmiddellijk rechtsomkeert te laten maken, ofwel haar ter plekke neer te schieten. Haar eenmansactie levert haar een enkeltje richting cachot op. Adama gelooft haar echter, maar kan niets doen zonder verantwoording af te leggen aan de president. Lee houdt zijn militaire carrière voor bekeken en gaat in op een aanbieding om als adviseur voor Tom Zarek (Richard Hatch) te gaan werken. Nadat de Cylons zich realiseren dat de Final Five zich onder de mensen bevinden en daarom de aanval op Galactica is onderbroken, stelt Cavil voor om de Raiders te laten lobotomiseren, zodat ze dit soort van beslissingen niet meer zelfstandig kunnen nemen. De stemming lokt verdeeldheid onder hem uit, ook al omdat één Sharon-model anders stemt dan de rest van de Numbers Eight. Number Six neemt daarom het recht in eigen handen, reprogrammeert op eigen houtje twee Centurions en neemt in een bloedige paleisrevolutie de macht over. De vier van de Final Five komen tot de consensus dat Baltar mogelijk weet wie de vijfde van hen is, en ze vragen Tory om hem uit te horen. Die kruipt met hem onder de lakens.

57. The Ties That Bind

Starbuck leidt de Demetrius op de zoektocht naar de Aarde. Haar beslissingen worden echter hoe langer hoe irrationeler, en haar bemanning begint te morren. De Cylons zijn in twee kampen verdeeld, met de Sixes aan één kant en de Ones aan de andere kant, die elk twee van de modellen achter zich hebben. De Sixes eisen dat Cavil stopt met de Raiders te lobotomiseren, en dat de Threes terug uit de opslagplaats worden gehaald. Cavil doet alsof hij toegeeft, maar hij heeft plannen om zich voor eens en altijd van het probleem te verlossen. Lee's eerste werk als vertegenwoordiger in de raad brengt president Roslin in nauwe schoentjes: Zarek heeft hem een dossier toegestopt waaruit blijkt dat ze in de toekomst zowat alle rechters persoonlijk wil benoemen. Cally (Nicki Clyne) heeft nare gedachten door de grote hoeveelheden antidepressiva die ze slikt. Ze denkt dat Tyrol een affaire heeft met Tory, en ze maakt er grote boel over, maar Tyrol beweert dat ze zich wat inbeeldt. Wanneer ze een briefje van Tyrol vindt waarin staat dat hij een geheime afspraak heeft, luistert ze een conversatie tussen hem en Tigh af, waaruit blijkt dat ze Cylons zijn. Ze neemt een fatale en dramatische beslissing.

Disk 2:

58. Escape Velocity
Tyrol rouwt om de dood van Cally, maar begint op professioneel vlak fouten te maken, waardoor er een schip verongelukt bij de landing. Adama kan niets anders doen dan hem voorlopig schorsen. Kolonel Tigh geraakt geobsedeerd door de dwanggedachte aan het feit dat hij Ellen heeft vermoord, en hij zoekt de gevangen Number Six op om te weten te komen of hij zijn schuldgevoelens kan uitschakelen. In Six ziet hij echter in zijn fantasie Ellen terug. Baltars commune wordt overvallen door een religieuze groep fundamentalisten die zichzelf de Sons of Ares noemen, en die zijn monotheïstische leer willen vernietigen. Baltar gaat op zijn beurt amok maken op een reiligieuze bijeenkomst, en hij wordt in de gevangenis geworpen voor ordeverstoring. President Roslin wil hem koste wat het kost tegenhouden, want ze weet wat Baltar met een dergelijke macht kan aanvangen. De raad is het echter oneens dat Baltars burgerlijke vrijheden worden aangetast.

59. The Road Less Travelled (1)

Tyrol zoekt troost voor de dood van Cally in de religie van Baltar. Op de Demetrius lijkt het echter alsof Starbuck hoe langer hoe meer het noorden kwijt is. Tijdens de laatste twee dagen van hun missie duikt er een gehavend Raiderschip op met aan boord een Leoben (Callum Keith Rennie). Die komt namens de afgescheurde factie van de Cylons een wapenstilstand aanbieden tussen de mensen en de Twos, Sixes en Eights. Hij zegt dat Kara gebaat zou zijn bij de profetieën van de Hybride, maar niet iedereen aan boord heeft de neiging om dit verhaaltje te geloven. Helo (Tahmoh Penikett) en Gaeta (Alessandro Juliani) twijfelen aan de leiderscapaciteiten van Kara, en ze zetten haar af.

60. Faith (2)

Het conflict op de Demetrius escaleert, en Gaeta krijgt een kogel in zijn been. Om de impasse te doorbreken stelt Starbuck voor om op eigen houtje naar het basisschip van de Cylons te reizen. Naast Leoben zijn ook Sam en Athena vrijwilliger om met haar mee te reizen. De rest van de ploeg heeft echter maar een venster van vijftien uur vooraleer ze terug de Galactica-vloot moeten vervoegen. Bovendien slinkt met de tijd ook de kans dat Gaeta's been nog genezen kan worden. Kan Starbuck echt relevantie informatie onttrekken aan de Hybride, of is het allemaal een valstrik? Op Galactica moet president Roslin nog een kankerbehandeling ondergaan. Ze maakt kennis met een stervende vrouw, Emily (Nana Visitor), die in haar laatste ogenblikken tot vrede wil komen met haar religie. Het overlijden van de vrouw doet ook Roslin nadenken over haar spirituele kant.
Disk 3:
61. Guess What's Coming To Diner
De Two's, Sixes en Eights hebben zich overgegeven aan het commando van Galactica. Six houdt een vurig pleidooi voor de raad, waarin ze bepleit dat de sterfelijkheid van de mensheid net hetgeen is wat de Cylons onvolledig maakt. Ze stellen voor om hun veroverd basisschip te gebruiken om de resurrection ships op te blazen, nadat ze eerst de kans hebben gehad om de D'Anna's (Lucy Lawless) te reactiveren. In ruil vragen ze dat ze de vloot daarna mogen verlaten met de Final Five onder hun hoede. Hun goede intenties zijn echter nog niet bekoeld, of ze zitten alweer gemene zaak te maken, en smeden een plannetje om het commando dat de infiltratieopdracht moet volbrengen, te laten gijzelen door de Centurions. Voor Gaeta komt de redding intussen te laat: zijn been moet worden afgezet. President Roslin wordt nog steeds geplaagd door een nachtmerrie waarin de Sixes, Sharon, haar dochter Hera (Alexandra Thomas) en Baltar in voorkomen. Ze besluit om naar het basisschip te reizen en de Hybride terug aan te koppelen voor antwoorden.

62. Sine Qua
Non
Op het ogenblik dat Athena een Six neerschiet, van wie ze een visioen heeft gehad dat ze er met haar dochter vandoor gaat, springt het basisschip van de Cylons in de hyperruimte. Naast een veertigtal Raptors is daardoor ook president Roslin missing in action. Afgezien van het feit dat de bemanning van Galactica in de grootste verwarring is, laat ze een politiek vacuüm achter. Vicepresident Tom Zarek is als bevelhebber voor Adama onbespreekbaar. Hij eist dat er een andere leider wordt aangesteld; uiteindelijk valt de keuze op Lee. Eén van de verdwenen Raptors keert compleet doorzeefd terug. Wanneer de Galactica de sporen hiervan onderzoekt vinden ze een compleet verwoest resurrection ship terug. Maar is het hetzelfde als hetgeen waarbij de vloot vermist werd? Adama besluit zelf op zoek te gaan en laat het commando over Galactica over aan Tigh. Die overigens in een lastig parket zit, want tijdens de ondervraging van de Six heeft Tigh de camera laten afkoppelen, en dokter Cottle (Donnelly Rhodes) heeft vastgesteld dat de Six zwanger is.

Disk 4:

63. The Hub
We zien in deze aflevering wat er gebeurt met het basisschip dat van Galactica is weggesprongen. Het schip dringt dieper en dieper door in de Cylonruimte, en nadert The Hub, het centrale punt waaruit alle resurrection ships worden gecommandeerd. Bij elke sprong krijgt president Roslin visioenen over haar nakende dood. Een gemengde troepenmacht van Twos, Sixes, Eights en mensen staat klaar om de Hub te vernietigen, maar de presidente heeft bevolen dat Helo en een Eight samen eerst moeten proberen om het model D'Anna te redden.  Deze Three is echter door Cavil terug tot leven gewekt, in de hoop dat ze hun partij zal kiezen in de nakende Cylonoorlog. Roslin wil echter de informatie over de Final Five niet delen met de Cylons. Baltar raakt tijdens het incident zwaargewond.

64. Revelations

D'Anna houdt op het basisschip een deel van de bemanning van Galactica gegijzeld. Ze weet dat er vier van de Final Five aan boord van Galactica zijn, die samen de locatie van de Aarde kennen, en ze eist dat deze zonder verdere commentaar bij haar aan boord komen. Ze weet bovendien wie het zijn. Lee weigert echter om toe te geven, en de spanning loopt zodanig hoog op dat D'Anna begint gijzelaars te executeren, elk kwartier dat de bemanning van Galactica niet toegeeft. De vier Cylons aan boord van de Galactica worden één voor één gedwongen hun identiteit prijs te geven.
Disk 5:
65. Sometimes A Great Notion
Het goeie nieuws is dat de bemanning van Galactica eindelijk de Aarde heeft gevonden. Het slechte nieuws is dat het oppervlak van de planeet er uitziet als een nucleair kerkhof. Straling maakt er elke vorm van leven onmogelijk, en de bemanning kan niets anders doen dan het teleurgesteld afdruipen. Er bevinden zich wel een paar verrassingen in de ruïnes van de Dertiende Stam van Kobol: de Aarde was bevolkt door Cylons, om te beginnen, en Kara vindt het wrak van haar eigen verkenningsraptor terug met haar eigen lijk in dat er al duizenden jaren ligt te verkommeren. Het nieuws dat er op Aarde niets meer te rapen valt werkt zodanig deprimerend op de bemanning dat het niet lang duurt vooraleer de eerste zelfmoord plaatsvindt.

66. A Disquiet That Follows My Soul extended

Adama heeft de rebellerende Cylons uitgenodigd om de mensheid te vervoegen in hun zoektocht naar een nieuwe thuisplaneet. Met de geavanceerde FTL-technologie zou de vloot een stuk sneller kunnen reizen dan nu het geval is. Tom Zarek weet echter de raad ervan te overtuigen dat er geen Cylons aan boord van de mensenschepen mogen komen, en het duurt niet lang vooraleer de eerste schepen openlijk in verzet komen tegen het commando van Adama. Bij Tigh en de Six is er intussen familieuitbreiding op komst, wat zou betekenen dat het voortbestaan van de Cylons verzekerd wordt. Wanneer Tyrol zijn kind naar dokter Cottle brengt voor een aandoening aan de nieren, wacht hem een onprettige verrassing: hij is niet de vader van zijn kleine.

Disk 6:

67. The Oath (1)
Niet iedereen is even gelukkig met het feit dat Tom Zarek in de gevangenis zit voor het weigeren om een vredesverdrag te sluiten met de Cylons. Nogal wat burgers die het met hem eens zijn vormen een ongemakkelijke alliantie om de huidige machthebbers, te beginnen met Adama, uit hun zadel te lichten. De coup is goed voorbereid: als één van de leiders kan Felix Gaeta de communicatielijnen uitschakelen om te vermijden dat er hulp komt opdagen. Adama is omringd door een handjevol getrouwen die tot het uiterste moeten gaan om het gezag te herstellen en de presidente in veiligheid te brengen.

68. Blood On The Scales (2)

Laura Roslin heeft nog net het Cylonschip kunnen bereiken, in gezelschap van Baltar. Adama en Tigh hebben haar aftocht gedekt, en het gros van hun getrouwen zijn in de cel beland. Alleen Kara en Lee zijn nog op vrije voeten, en Tyrol heeft zich ergens in de vele spleten van de Galactica verstopt, die hij als zijn broekzak kent. De Cylons menen dat het veiliger is om zich van de vloot te verwijderen, maar president Roslin pleit met hart en ziel dat ze dat niet zouden doen, want dan zijn diegenen die ze achterlaten, reddeloos verloren. Adama wordt op een schijnproces veroordeeld tot het vuurpeleton. Gaeta twijfelt er echter aan of hij er goed heeft aan gedaan om zich achter Zarek te scharen, want die heeft de raad op nogal expliciete wijze laten afslachten en is nu de onbetwiste bevelhebber van Galactica.

69. No Exit

Sam herinnert zich plots allerlei details over de herkomst van de Cylons en de cruciale rol daarin van de Final Five. Alleen is zijn conditie van helderheid een gevolg van de kogel die zich in zijn hersens genesteld heeft. Een bloedvat klemt het talencentrum af, waardoor hij steeds meer moeite heeft om de juiste woorden te vinden. Een spoedoperatie dringt zich dan ook op, maar een gevolg van de operatie zou kunnen zijn dat zijn geheugen ditmaal voorgoed gewist wordt. Intussen komt Adama tot een niet al te prettige conclusie: Galactica zit compleet vol scheuren en kan elk moment in stukken breken. Tyrol stelt voor om een reparatietechnologie te gebruiken die op het basisschip van de Cylons aanwezig is. Daarvoor moet er echter eerst een stuk wantrouwen verdwijnen. Cavil houdt intussen al achttien maanden Ellen (Kate Vernon) gevangen, en hij wil haar opereren om de technologie over het bouwen van verrijzenisschepen te recupereren.

70. Deadlock

De terugkeer van Ellen op Galactica zorgt voor de nodige deining. Vooral Saul zit nu gewrongen met het feit dat hij twee vrouwen heeft. De ene is intussen goed zwanger van hem terwijl hij met de andere een potje ligt te frakken op tafel. Met Ellen zijn nu de Final Five herenigd; op het ziekenbed van Sam doet Ellen echter een krasse uitspraak: de Cylons moeten kiezen of ze bij de mensen blijven, of zich op het basisschip terugtrekken en vertrekken om nooit meer terug te keren. Ze vindt dat het naar Cylongewoonten de meerderheid is die moet beslissen voor de groep, maar de stemming draait op een gelijkspel uit. De voorraden op Galactica worden intussen schaars, en als Gaius beslist om het laatste restantje dat zijn mensen gehamsterd hebben te verdelen, en de Zonen van Ares het met geweld inpikken, schreeuwt hij om wapens.
Disk 7:
71. Someone To Watch Over Me
In de nieuwe Raad van Twaalf zal voor het eerst een Six-Cylon zetelen. Eén van de eerste moties die ze zal indienen is dat Boomer aan hen wordt overgedragen, niet om haar vrij te laten maar om haar te berechten. Omdat ze zo goed als zeker de doodstraf zal krijgen, laat Tyrol zich vermurwen om haar in de gevangenis te verwisselen met een andere Eight. Wanneer de anderen iets in het snotje hebben is ze er echter al vandoor... mét Hera. Hoe overigens een kind van drie willekeurig noten op een pianocompositie kan zetten die precies met de melodie van All Along The Watchtower overeenkomen, is een compleet mysterie.

72. Islanded In A Stream Of Stars extended

Galactica is dying. Het schip zit vol scheuren en barsten, en bij het pogen om een lek te dichten wordt een zestigtal arbeiders gedood of gewond, mensen zowel als Cylons. De tijd voor het lapwerk is over, alleen wil Adama het nog niet inzien. De kapiteins die namens de andere schepen in de Raad zetelen zijn bovendien al driftig bezig met de inboedel van Galactica te verdedigen. Gaius Baltar heeft intussen het medaillon van Kara onderzocht, en komt tot de conclusie dat het lijk dat al tweeduizend jaar op aarde ligt te rotten en de Kara die is teruggekeerd, één en hetzelfde DNA hebben. Hij begint dadelijk weer grootse theorieën over het bestaan van engelen uit te bazuinen, maar Kara hecht er weinig geloof aan. Sam wordt bij gebrek aan beter aan de interface van het Cylon-basisschip gehangen, en hij begint wartaal uit te slaan. Hij blijkt echter de controle te hebben over het met hars ingesmeerde Galactica, en ze hebben geen keuzen meer dan hem te ontkoppelen. Boomer reist met de ontvoerde Hera naar de Colony, het hoofdkwartier van de rebellerende Cylons, om het kind aan Cavil over te dragen.

Disk 8:

73. Daybreak part 1, 2 & 3 extended
Nu is het alles of niets. Terwijl de burgers op Galactica worden geëvacueerd doet Adama een laatste oproep wie er wil blijven om een massale finale aanval op de Colony in te zetten, om te proberen Hera te redden. Zal dit lukken, en vooral, zal er daarna nog iets van de mensheid overblijven?
BEELD EN GELUID
Ik hoop dat u niets tegen grijs heeft. De ondermaats ingekleurde beelden uit de ruimte, met veel ruis en vale kleuren, steken in sommige afleveringen erg scherp af tegenover de scènes die buiten de ruimteschepen afspelen. En dat zijn er in dit seizoen nogal wat: de presidente en nog een paar passagiers krijgen een hevig ingekleurde droom die zich binnen in een operagebouw afspeelt, d'r zijn enkele flashbacks te zien van de tijd vooraleer de Cylons Caprica bombardeerden, en er spelen zich een stuk of wat scènes op nieuw, al dan niet aantrekkelijke planeten af. De mensen van de fotografie weten verdraaid goed waar ze mee bezig zijn om de verschillende soorten beelden door elkaar te mengen. Naarmate het einde van de reeks vordert wordt er hoe langer hoe meer gebruik gemaakt van niet-lineaire vertelstructuur, en dan hebben de verschillende kleurpaletten de functie om die diverse settings goed uit elkaar te houden. Wat nog steeds tekenend is voor de goede beeldkwaliteit waarmee Battlestar Galactica kan uitpakken is het detail in textuur van bijvoorbeeld huid: elke plooi op het zwaargegroefde gezicht van Adama is merkbaar, alsook de indrukwekkende verzameling tatoeäges op Starbuck. De schaduwtinten worden bewust vaag gehouden, en er is ook al eens sprake van opzettelijke overbelichting, juist zo uitgekiend opdat je bepaalde details niet zou zijn. Echte artefacts zijn er al eens te zien in de vensterversieringen van het kantoor van de Presidente, waar er al eens macro-blocking aanwezig is. Over het algemeen is dit een hard beeld, dat onprettig oogt, maar juist daarmee bereikt dat je de reeks beleeft in een semidocumentaire stijl.

De Engelse Dolby Digital 5.1-track is nagenoeg van dezelfde kwaliteit als op de voorgaande releases. Een 2.0-track is ditmaal compleet verdwenen. De geluidskwaliteit wisselt aflevering per aflevering. Wanneer er al eens flink wordt in het rond geschoten, openen de surroundkanalen zich en beleef je een enorm ruimtelijk geluidsbeeld waarbij de kanonimpacts langs alle kanten weerklinken. De scènes in Galactica zelf klinken hol en bekrompen, en er wordt zeker naar het einde toe enorm veel moeite gedaan om de "stervende" Galactica te laten horen: het metaal kreunt langs alle kanten, een beetje afgekeken van Das Boot maar dan minder intens, en de galm van de stemmen klinkt anders wanneer enkele van de personages iemand gaan bezoeken die in de cel zit. Ook het religieuze radio-uurtje waar Gaius Baltar door de intercom op tijd en stond mee uitpakt, klinkt alsof het uit een oude gebrekkige micro komt... kortom, aan alle details is gedacht. De dialogen flitsen van links naar rechts en weer terug op de commandoboeg, en zelfs het onverstaanbaar binnenmonds gemompel van admiraal Amada is nog goed te volgen.
EXTRA'S
In tegenstelling tot de vorige uitgaven wordt ons op deze 8-disk versie een hele schare aan bonusmateriaal geboden. We zouden al bijna gaan klagen dat dit met terugwerkende kracht zou moeten gebeuren om de voorgaande seizoenen, die zo goed als niets bevatten, maar met de nakende Blu-rayrelease zou dat probleem verholpen zijn.

Doorheen de geanimeerde menu's worden we meegesleept op de commandobrug van Galactica. De acht disks hebben een uniforme inlay, alhoewel ze ook dezelfde fouten bevatten (d'r staat elke keer "KIES AFFLEVERING". Bij 17 afleveringen, verspreid over de acht disks, vinden we in totaal 17 verwijderde scènes terug, en 19 van de afleveringen zijn voorzien van audiocommentaartracks, de ene al wat interessanter dan de andere. Deze zijn telkens terug te vinden op de disks met de afleveringen in kwestie. We overlopen even de andere disks.

Disk 4

Deze bevat 10 David Eick's Video Blogs, korte bezoekjes op de set die als internet exclusive via de fanpagina's werden aangeboden. De documentaire "The journey" (21 min.) begint met de indringende speech van admiraal Adama in de aflevering Revelations, om dan over te gaan op stukken interview op Comic-Con en op de set, waarin de acteurs vertellen hoe het hun personage in het scenario past, en hoe ze denken dat de reeks zal besloten worden, wetende dat het het laatste seizoen is. De makers zijn duidelijk in hun intentie dat wat nog gaat volgen de reeks definitief zal afsluiten. In de documentaire "Cylons: The twelve" (16 min.) krijgen we een overzicht van de elf bekende Cylons, en wordt er ook nog eens uitdrukkelijk gesteld dat de keuze om van de Cylons mensen te maken een hype heeft gecreëerd die de reeks zeker geen windeieren heeft gelegd. Uiteraard wordt de identiteit van de laatste Cylon nog flink verborgen gehouden, en doen de makers er op Comic Con nog een schepje bovenop. De korte featurette "Season 4.5 The Untold Story - Untold" (1 min.) moet je zo ook beschouwen: "untold", d'r wordt uitvoerig gezegd dat er niks gezegd wordt over de laatste reeks afleveringen. "The music of Battlestar Galactica" (23 min.) heet voluit Inside the Secrets of the Behind the Making of the Music of Battlestar Galactica Revealed, en men slaagt er nogmaals in om bijna een half uur lang met de voeten van de kijkers te spelen: componist Bear McCreary gaat onder meer van acteur James Callis een stemtest afnemen. De disk bevat tot slot nog een trailer voor de nieuwe spinoff, Caprica (2 min.)

Disk 5

De documentaire "Evolution of a cue" (23 min.) maakt een beetje de onzin van disk 4 goed: ditmaal toont componist Bear McCreary de evolutie van een muziek-cue van bedenken tot de vervolledigde score, bij de scène waarin Laura Roslin door de Galactica holt in de aflevering A Disquiet That Follows My Soul. De flitsende montage "What the frak is going on with Battlestar Galactica" (8 min.) is wellicht het geniaalste stukje beeldmateriaal dat op de disks te vinden is: de eerste drie seizoenen worden er op een dikke acht minuten redelijk volledig samengevat tegen een moordend tempo.
Disk 6
Hier vinden we de featurettte "And they have a plan" (4 min.) terug, een plug voor de tv-film The Plan die nog op stapel staat. Aangezien de zinsnede "And they have a plan" tot op een bepaald moment in elke opening credit stond, rijpte het idee om de fans eindelijk het complete plan van de Cylons aan te reiken, met daarin nog een verklaring voor alle losse draadjes die na het aflopen van de serie nog hangende zijn. Coming soon to a dvd or a Blu-ray near you..

Disk 7
Hier vinden we 11 David Eick's Video Blogs, het vervolg op de minidocumentaires die we op disk 4 vonden. Daarnaast nog de afsluitende documentaire "The journey ends: The arrival" (13 min.), een nogal donkere en emotionele reeks achter de schermen-beelden van de opnames van Daybreak, de laatste aflevering.

Disk 8

Nog een zestal documentaires hier; op buitenlandse releases worden deze onder de noemer A Look Back aangeboden als een serie retrospectieve nabeschouwingen, hier zijn de featurettes van elkaar gescheiden. In "So Say We All" (5 min.) wordt de loftrompet gestoken over hoe scenaristen Ronald Moore en David Eick (de twee mannetjes die je aan het einde van elke aflevering te zien krijgt) hun ideeën van een ensemblecast hebben doen uitkristalliseren. In "Manifesto Destiny" (6 min.) wordt de ontstaansgeschiedenis van het script van de pilootaflevering verteld, en hoe men dit bij de netwerken heeft proberen te slijten ondanks de negatieve connotatie dat space-opera als genre compleet passé is. "Martyr to a Cause" (7 min.) gaat over acteur Richard Hatch, het enige castlid dat zowel in de oude als de nieuwe Battlestar Galactica te zien is, en hoe de vrees dat hij de nieuwe reeks te zeer zou hypothekeren door de oude, compleet ongegrond bleek. "Battle-stlyle Galactica" (7 min.) leert ons dat de acteurs een grote vrijheid hebben gekregen om ter plekke met hun dialogen te improviseren. "The sins of forgiven" (4 min.) gaat over de mate waarin religie, meer bepaald de clash tussen monotheïstische en polytheïstische godsdiensten, een belangrijk centraal thema in de reeks vormt, waarbij thema's als schepping, dood en verrijzenis telkens weer terug opduiken. Tenslotte vertellen in "Battlestar Revelations" (9 min.) een groepje acteurs hun meest genante herinnering aan het programma.
CONCLUSIE
Deze massieve 8-diskset is de kroon op het werk en brengt Battlestar Galactica naar haar spectaculaire finale. In tegenstelling tot vele kale versies van vorige seizoenen is deze set goed voorzien van oren en poten. Als u echter op de Blu-ray aast, zal u nog even geduld moeten oefenen.


cover
Studio: Universal

Regie: Sergio Mimica-Gezzan, Felix Enriquez Alcalá, Michael Rymer, Jean de Segonzac, Bill Eagles, Robert Young, Michael Nankin, Edward James Olmos, Rod Hardy, Wayne Rose
Met: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer, Callum Keith Rennie, Grace Park, Michael Hogan, Aaron Douglas, Michael Trucco, Rekha Sharma, Jennifer Halley, Tahmoh Penikett, Michael Hogan, Alessandro Juliani

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008-2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
958 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582613957


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 17 verwijderde scènes
• 19 audiocommentaartracks
• 10 D. Eick's Video Blogs
• Documentaire "The journey"
• Documentaire "Cylons: The twelve"
• Documentaire "Season 4.5 The Untold Story - Untold"
• Documentaire "The music of Battlestar Galactica"
• "Caprica" sneek peak
• Documentaire "Evolution of a cue"
• Documentaire "What the frak is going on with Battlestar Galactica"
• Documentaire "And they have a plan"
• 11 D. Eick's Video Blogs
• Documentaire "The journey ends: The arrival"
• Documentaire "So say we all"
• Documentaire "Manifesto destiny"
• Documentaire "Martyr to a cause"
• Documentaire "Battle-style Galactica"
• Documentaire "The sin of forgiven"
• Documentaire "Battlestar revelations"

Andere recente releases van deze maatschappij