:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 4
GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-09-24

SERIE
Opgelet deze bespreking bevat een aantal spoilers voor wie de voorafgaande seizoenen nog niet zag.

Het vierde seizoen van Grey's Anatomy is slachtoffer van de beruchte scenaristenstaking die duurde van november 2007 tot februari 2008.  Niet alleen krijgen we hierdoor een pak minder afleveringen (16 in plaats van 25 bij seizoen 3 en zelfs 27 bij seizoen 2) maar ook afleveringen die bij momenten serieus onevenwichtig zijn. In vergelijking met de drie voorgaande seizoenen blijft het recept uiteraard hetzelfde. We krijgen een, meestal, goed uitgebalanceerde mix van drama en romantiek met hier en daar een komisch moment. De verhaallijnen zijn zoals bij de eerdere seizoenen geregeld verre van geloofwaardig, maar dit hoeft het kijkplezier niet in de weg te staan. Aan de basis blijft Grey's Anatomy een, weliswaar knap gemaakte, veredelde soap die als voornaamste doel heeft de kijker een 40-tal minuten lichte ontspanning te bieden.

Op het gebied van de cast zijn er wel een aantal verschillen met de voorafgaande seizoenen. Acteur Isaiah Washington (in medische kringen beter bekend als Dr. Preston Burke) werd na de heisa omtrent zijn ruzie met Patrick Dempsey voor zijn diensten bedankt en uit de serie geschreven. Op het einde van het derde seizoen liet Burke zijn eega Cristina wachten aan het altaar en sindsdien is hij niet meer in Grey's Anatomy te zien. Het Adisson Montgomery-personage krijgen we in slechts 1 aflevering te zien maar actrice Kate Walsh is inmiddels druk in de weer als Adisson in de Grey's Anatomy spin-off Private Practice. Actrice Brooke Smith (Series 7: The Contenders) komt een stuk meer aan bod als Dr. Erica Hahn. Actrice Chyler Leigh was al even te zien in afleveringen 3.24 en 3.25, maar we mogen haar toch wel als grote nieuwkomer van dit vierde seizoen beschouwen. Wat ons betreft doet ze het puik als Dr. Lexie Grey, de halfzus van Meredith.  Door het verdwijnen van een aantal belangrijke personages en de komst van nieuwe kunnen we seizoen 4 wellicht beschouwen als een overgangsseizoen. We zijn dan ook hoopvol dat er sprake zal zijn van een hoger niveau in de toekomst nu de staking achter de rug is en de nieuwe personages zijn ingewerkt.

AFLEVERINGEN
We krijgen de volgende 16 (17 als we de laatste aflevering als twee delen beschouwen):

Disc 1
4.1. A Change Is Gonna Come
4.2. Love/Addiction
4.3. Let The Truth Sting
4.4. The Heart Of The Matter


Disc 2
4.5. Haunt You Every Day
4.6. Kung Fu Fighting
4.7. Physical Attraction... Chemical Reaction
4.8. Forever Young (langere aflevering)


Disc 3
4.9. Crash Into Me: Part 1
4.10. Crash Into Me: Part 2
4.11. Lay Your Hands on Me
4.12. Where The Wild Things Are


Disc 4
4.13. Piece of My Heart
4.14. The Becoming (langere aflevering)
4.15. Losing My Mind


Disc 5
4.16. Freedom: Part 1
4.17. Freedom: Part 2

BEELD EN GELUID
De transfer in het originele 1.78:1 weet de verwachtingen in te lossen. Zowel op het vlak van contrast, helderheid en zwartniveau werden wij bekoord. Zoals u misschien al kon lezen in andere besprekingen maakt het beeld bij momenten wel een beetje een softe indruk. Geen onoverkomelijk probleem uiteraard. Voor het Engels krijgen we de keuze tussen een Dolby Digital 5.1-track en een ongecomprimeerde PCM 5.1-track. Beide tracks zijn meer dan voldoende voor een serie die het vooral moet hebben van dialogen en hier en daar wat muziek. Groot zijn de verschillen niet, maar bij de door muziek ondersteunde scènes klinkt de PCM-track iets ruimtelijker en voller. We kunnen ons in ieder geval niet inbeelden dat u van plan zou zijn om Grey's Anatomy te gebruiken om uw geluidsinstallatie te demonstreren.
 
EXTRA'S
Misschien geen echte extra maar de distributeurs beschouwen het, afgaande op de hoes, wel als een bonus: seasonplay. Hierdoor wordt onthouden tot welke afleveringen je gekeken hebt, wel handig als u het ons vraagt. Terwijl de meeste extra's op het vierde schijfje staan, krijgen we ook een aantal audiocommentaren. Bij episode 4.1. A Change Is Gonna Come door actrice Chyler Leigh en producente Karin Gleason en bij de langere aflevering 4.8. Forever Young door actrice Lauren Stamile en regisseur Rob Corn. We waren toch wel een beetje verbaasd dat de relatief onbekende Stamile (ze was tijdens een 10-tal episodes te zien als Nurse Rose) werd gevraagd voor een audiocommentaar. Op het vierde schijfje beginnen we de extra's met een commentaartrack voor de wederom extra lange aflevering 4.14.   The Becoming. Actrice Sandra Oh en regisseur Julie Anne Robinson voeren het woord. We gaan door met een aantal korte en vaak weinig interessante, featurettes: In New Docs On The Block (8 minuten) maken we nader kennis met de nieuwe gezichten uit het vierde seizoen. Op de set met Patrick en Eric: het is moeilijk om iets zinnig over een rol te zeggen op 5 luttele minuten. In Good Medecine: Favoriete Sènes (14 minuten) komen de favoriete scènes van de cast aan bod. Ondergetekende ligt er persoonlijk niet wakker van. Grey’s Anatomy ontleed: Niet uitgezonden scènes(13 min) en de bloopers (4 minuten) sluiten de extra's af. Al bij al kunnen we niet enthousiast zijn over de geboden “bonus”. 
 
CONCLUSIE
Wie reeds fan was van Grey's Anatomy zal ongetwijfeld fan blijven na dit vierde seizoen en wie weet kunnen er zelfs nieuwe zieltjes gewonnen worden bij de kijkers die nu pas inhaken. Het vierde seizoen kunnen we echter niet als het beste bekronen en we hopen dan ook dat het niveau terug de hoogte ingaat bij seizoen 5 en volgende. In vergelijking met de vorige seizoenen die we op dvd zagen oogt dit vierde seizoen op Blu-ray nog een stuk beter. Jammer genoeg stellen de extra's weinig voor.coverStudio: Disney

Regie: James Frawley, Daniel Minahan, Tom Verica, Jeffrey Melman, Rob Corn, Michael Grossman...
Met: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Katherine Heigl, Justin Chambers, T.R. Knight, Chandra Wilson, Patrick Dempsey, Eric Dane, Sara Ramirez, Chyler Leigh

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
720 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418186760


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans
Dolby Digital 5.1
Spaans
Dolby Digital 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Engels PCM 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
Audiocommentaar
• Featurette
Extra lange afleveringen

Andere recente releases van deze maatschappij