:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 2 DEEL 2
GREY'S ANATOMY - SEIZOEN 2 DEEL 2
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-02-11
SERIE
Alvorens we deze review aanvangen moet ons toch eerst iets van het hart: nadat Buena Vista het begrip 'laten we een volledig televisieseizoen wegens commerciële redenen opsplitsen in twee boxsets waarna we het een tijdje later dan toch in één box uitbrengen' ook bij ons introduceerde met Lost S2, herhaalt men deze leuke stunt gewoon opnieuw met het tweede seizoen van dit Grey's Anatomy. Één verschil: de twee boxen worden op hetzelfde moment gereleased. Wat zou de motivatie hierachter kunnen geweest zijn ? Naast de commerciële overwegingen (27 afleveringen op 6 discs?? Nee hoor, laat dat maar aan de Amerikanen over, wij brengen hier 2 boxsets uit met elk 4 discs erin en roven de consument z'n portefeuille leeg!) zijn de estetische overwegingen natuurlijk ook mooi meegenomen als argument. Het eerste seizoen bestond namelijk uit slechts 9 afleveringen, waardoor de 3 sets op deze manier natuurlijk mooi gelijk zijn qua uitzicht.

Nu ja, genoeg geklaagd, over naar de orde van de dag. Na het onverwachte succes van het eerste seizoen en de jammerlijke probleem van de eventuele kijkcijfer-opsplitsing met Desperate Housewives (eigenlijk de hoofdreden waarom seizoen één slechts negen episodes bevat. De 5 eerste episodes van dit tweede seizoen behoren eigenlijk nog tot seizoen 1. Volgt u nog?) was ABC op zoek om van deze show een echte topper te maken. Daarom werd een ideaal scenario bedacht. De zestiende aflevering (in weze de elfde) van dit tweede seizoen werd losgelaten op de Amerikanen net na de befaamde superbowl op zondagavond. U moet weten, op dat moment zit zowat driekwart van alle US of A'ers voor de buis en kon men dus hopen op een kijkcijferexplosie. Gelijk had men, want deze 'knaller' van een aflevering liet op korte tijd de fanschare enorm aandikken. Niet verwonderlijk, want Grey's Anatomy blijft nog steeds de jonge, moderne en meer gedurfde versie van E.R. De mix van perfekte scenario's, interessante karakters, humor van de bovenste plank en af en toe een vleugje sex werkt perfekt. Als het op kijkcijfers aankomt versloeg Grey's Anatomy reeds een tijdje de Desperate Housewives en staat het samen met Lost aan de top van ABC's meest succesvolle tv-series aller tijden. De creatie van schrijfster Shonda Rhimes sleepte voor het eerste seizoen 3, en voor het tweede seizoen zelfs 11 nominaties voor een Golden Globe in de wacht waarvan het er uiteindelijk eentje wist te verzilveren voor de uitstekende casting.

Alhoewel de principale karakter van de show Meredith Grey is, zijn het vooral de sterke 'bijrollen' die de show tot een succesverhaal maken. George, Cristina, Izzie plus de dokters waarmee ze werken (de dominante Bailey, de alleswetende Burke, de baas Webber en natuurlijk dokter McDreamy himself: Derek Shepherd) dragen stuk voor stuk iets bij aan deze show en geven het de meerwaarde die deze dramareeks hoog boven de middelmaat laat uitstijgen. Verdere verhaallijnen die dit tweede seizoen kruiden zijn o.a de terugkeer van de vrouw van dokter McDreamy, Izzie die verliefd wordt op een patiënt en George die z'n gevoelens voor Meredith in de hand probeert te houden. Verder zien we de moeilijkheden die Cristina ondervindt om een balans te vinden tussen privé en professioneel ten opzicht van dokter Burke.

AFLEVERINGEN
De 13 laatste afleveringen van het tweede seizoen werden verspreidde men opnieuw over 4 discs en de titels zijn de volgende:

15. Break on Through
De verpleegsters van het Seattle Grey staken! Dit zorgt uiteraard voor de nodige problemen in het ziekenhuis zelf. Meredith maakt een medische fout bij een bejaarde patiënt en Izzie neemt een zwangere tiener onder haar hoede.

16. It's The End Of The World & 17. As We Know It
Een klepper van een duo-aflevering waarin een bizarre patiënt de levens van alle residenten van het Seattle Grey in gevaar brengt. Dit zijn de befaamde post-superbowl afleveringen met gastoptredens van Christina Ricci en Kyle Chandler.

18. Yesterday
Een vriend uit het verleden van Derek en Addison komt de rust verstoren in het Seattle Grace. Meredith ontdekt dat haar moeder een affaire had en op de patiëntenafdeling krijgen we te maken met een misvormde tiener die z'n gezicht in ere wil herstellen.

19. What Have I Done To Deserve This?
Meredith en George hebben een paar problemen op te lossen en Bailey dient Addison te behandelen. De Izzie-flirter Denny Duquette keert terug naar het Seattle Grace.

20. Band-Aid Covers The Bullet Hole
Meredith wil vrienden zijn met Derek maar dient ondertussen ook nog rekening te houden met George. Christina moet babysitten op Bailey en Denny zorgt nog steeds voor problemen tussen Alex en Izzie.

21. Superstition
Een opeenvolging van sterfgevallen in het ziekenhuis zorgt voor de nodige argwaan onder de dokters. Alex komt aan het einde van z'n geduld betreffende de Denny-situatie. Meredith zit met een patiënte die getroffen werd door een blikseminslag.

22. The Name Of The Game
Terwijl Meredith bij het celibaat zweert gebeuren er verrassende dingen in het Seatlle Grace. Christina neemt haar les, die ze samen met dokter Webber volgt, nogal competitief op.

23. Blues For Sister Someone
Addison neemt een gevaarlijke keuze door een bepaalde patiënt te helpen. Burke daarentegen dient z’n held te behandelen en is bijgevolg volledig van de kaart. Meredith wordt mee uitgevraagd door dokter 'McVet'.

24. Damage Case
Derek's emmer loopt over en hij vliegt uit naar Meredith. De behandeling van een boerenfamilie zorgt voor de nodige opschudding in de gangen van het Seattle Grace.

25. 17 Seconds
Een schietpartij in een lokaal restaurant levert het nodige werk op voor de jonge dokters. Addison kan haar emoties niet meer de baas en George dient samen te werken met Derek.

26. Deterioration Of The Flight Or Flight Response
De dokters trekken zich het schietpartij-incident persoonlijk aan. Izzie probeert zo hard mogelijk om Denny's leven te redden. Richard's nicht laat zich behandelen in het Seattle Grace en zijn vrouw heeft enkele verrassingen voor hem in petto.

27. Losing My Religion
De volledige bende aspirant-dokters bevindt zich in een moeilijk parket betreffende Denny. Dokter Webber verrast hen met een unieke en uiterst speciale opdracht.

Leuk weetje: is het u reeds opgevallen dat de titels van alle afleveringen uit Grey's Anatomy songtitels zijn ?

BEELD EN GELUID
De 1.78:1 anamorfische aspect ratio is reeds geruime tijd de standaard als we het hebben over de uitzendingen van Amerikaanse tv-series in HDTV-formaat. Geen verrassingen hier, het beeld is quasi perfekt te noemen. Levendige kleuren, kraakhelder en scherper beeld dan een Hatari Hanzo-zwaard. We hebben gezocht achter enige vorm van grain of andere oneffenheden maar we konden er tot ons groot jolijt geen enkel spoortje van terugvinden.
Een heldere, duidelijke en getrouwe weergave van deze dialooggedreven serie is wat we vragen op audiogebied, en dat is wat we ook krijgen. Je zal er je systeem niet mee kunnen testen, maar de 5.1-audiomix is in al z'n subtiliteit zeker en vast niet te onderschatten. De muziek is van levensbelang, en ze komt dan ook in een mooie spreiding van alle kanten op je af. En als het dan toch eens nodig is (bij de explosieve 16e aflevering in boxset 2) krijg je uiteindelijk het effectieve bewijs van de kwalitatieve kenmerken die deze audiotrack bezit.

EXTRA'S
13 verwijderde scènes uit 7 aflveringen kruiden het begin van deze magere bonussectie. Sommigen zijn echt oninteressant terwijl anderen veel zouden kunnen bijdragen aan de originele verhaallijn. 'Achter de explosie' is een korte featurette over de knallende episode 'As we know it'. In zo'n kleine 5 minuten wordt de explosie wordt via verschillende storyboards en interviews volledig uit de doeken gedaan. De laatste extra heet 'Grey's Anatomy in Jimmy Kimmel Live' en is zowat de meest onnozele uit het tweede seizoen van deze serie. Tijdens z'n show wordt presentator Jimmy fictief gebeten door een giftige slang waarna hij snel snel naar het Seattle Grace overgebracht wordt. Een doordeweekse grap die aanvoelt alsof ze eeuwig lijkt te duren.

CONCLUSIE
Toch een iets of wat rare keuze van Buena Vista om dit tweede seizoen op te splitsen in twee verschillende boxsets, zeker en vast als we zien dat dit in de States wel mogelijk is. De éne box kan zeker en vast niet zonder de andere, dus bespaar u de moeite en koop ze beiden in één winkelbeurt, waarna u ze liefst zo dicht mogelijk bij elkaar in de kast zet. Beeld- en geluidskwaliteit zijn perfekt te noemen. De extra's bijgevoegd aan dit tweede deel van seizoen 2 zijn nog magerder dan die van het eerste deel, wat verstaanbaar is gezien men het totaalpakket diende te verdelen over twee boxsets.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: David Paymer, Peter Horton, Rob Corn, Wendey Stanzler, Julie Ann Robinson, Tricia Brock, Seith Mann, Jeff Melman, Tony Goldwyn, Daniel Minahan, Rob Corn, Mark Tinker
Met: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Katherine Heigl, Justin Chambers, T.R. Knight, Chandra Wilson, James Pickens Jr., Isaiah Washington, Patrick Dempsey

Film:
7,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
570 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418111694


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• 2 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij