:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEROES - SEIZOEN 2
HEROES - SEIZOEN 2
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2009-10-04
SERIE
Laat ons maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: zo goed het eerste seizoen van Heroes was, zo slecht is het tweede en daar zijn verschillende redenen voor. Vooraleer we die aansnijden, eerst een kleine geheugensteun betreffende het grote succes van de eerste jaargang. Heroes was de eerste televisieshow die drama perfect wist te combineren met de avonturen van een bende superhelden, en dat in prime time op één van de grootste Amerikaanse zenders. Géén evidente combinatie. Vanaf de eerste aflevering liet de kijker zich onmiddellijk meeslepen door het levensverhaal van een serie personen die stuk voor stuk ontdekken dat ze over speciale gaven beschikken, gaande van onsterfelijkheid tot de kunst van het vliegen. Wat volgde was een superstrakke verhaallijn, afgehaspeld tegen een stevig tempo. De diverse personages kregen stuk voor stuk een goede karakteropbouw en ze hielden elkaar perfect in evenwicht. Van de aarzelende Peter tot de mysterieuze Haïtiaan, één voor één waren het intrigerende 'helden' met wie de kijker zich perfect kon vereenzelvigen. Om de inmiddels honderduizenden fans over de gehele wereld reikhalzend te doen uitkijken naar een vervolg, werd het eerste seizoen afgesloten met een kanjer van een cliffhanger. Tot daar alles volgens het boekje.
 
In seizoen twee gaat het echter volledig fout: alsof de staking bij de scenarioschrijvers nog niet erg genoeg was (seizoen 2 bevat slechts 11 episodes), begon de serie snel aan grootheidswaanzin te leiden. Zonder al te veel te willen weggeven van de verhaallijnen, kunnen we alvast zeggen dat de serie het niet enkel meer lokaal houdt. Zowel Ierland, Zuid-Amerika alsook Japan worden op een bepaald moment het toneel van enkele verhaallijnen. De verhaallijn in Japan neemt trouwens een zestal afleveringen in beslag en draagt jammer genoeg weinig bij tot het geheel. De introductie van enkele nieuwe karakters is dan weer een gedeeltelijk succes. Het gedeelte van de serie over broer en zus Alejandro en Maya bezit te weinig vaart om onze interesse te wekken (een constant probleem in dit tweede seizoen trouwens). Hiro’s idool Takezo Kensei is op z'n beurt (en natuurlijk volgens onze bescheiden mening) een volledige miscasting. De enige lichtpunten zijn de introducties van Veronica Mars-ster Kristin Bell als een bliksemgooiende furie en Dana Davis als Monica. Zij kan elke eigenschap die ze ziet onmiddellijk kopiëren: een kracht waarover we best zelf willen beschikken. Je weet nooit wanneer die Bruce Lee-karatekunsten van pas komen. Gelukkig zijn er nog steeds Claire en haar vader om de nodige schwung in de serie te stoppen. En alhoewel Claire’s privé-leven een té stereotype benadering krijgt, zijn de meeste scènes waarin zij voorkomt nog steeds om van te snoepen. Natuurlijk krijgt ook het spannende Sylar-verhaal een vervolg en leven we nog steeds volop mee met dokter Suresh.

BEELD EN GELUID
Op de achterkant van de (prachtige) verpakking is er sprake van een DTS-track. Een kleine Belgische google leert ons dat verschillende webwinkels deze box dan ook verkopen met deze informatie. Wij vonden alleen een 5.1-track terug, niks meer en niks minder. Die klinkt echter voortreffelijk en zowel de dialogen alsook de meer doorgedreven actiescènes klinken prachtig. Het originele 1.78:1-beeld is even voortreffelijk als het geluid en gaat zelfs nog een stapje verder dan de beeldkwaliteit van het eerste seizoen. Het beeld is scherp, met mooie kleurschakeringen en een solide zwartniveau. Er is bijna geen sprake van grain en al helemaal niet van krassen of vlekken.

EXTRA'S
Elke aflevering krijgt z'n eigen audiocommentaar, stuk voor stuk ingesproken door het merendeel van de cast & crew.  Dat laatste zorgt ervoor dat geen enkel commentaar vergelijkbaar is, maar ook nooit even interessant. De rest van het bonusmateriaal is terug te vinden op een vierde schijf dat volgepropt is met allerlei interessante extra's. Vooreerst zijn er 17 verwijderde scènes terug te vinden. Ze duren samen een goeie 25 minuten, maar zijn jammer genoeg enkel in één stuk na elkaar te bekijken. Een afzonderlijke selectie is dus niet mogelijk. We gaan voort met een aantal featurettes: Heroes Season 2 a New Beginning spendeert een kwartier aan het promoten van het destijds nog te verschijnen tweede seizoen. Gelimiteerd in waarde dus, maar een aanrader voor iemand die nieuw is in het Heroes-universum. De Kensei-featurette is dan weer een 24 minuten durende, op slinkse wijze verzonnen historiek over Hero's held: Takezo Kensei. The Drucker Files is een bizarre featurette, aangezien dit karakter niet voorkomt in het seizoen zelf, maar uitsluitend in de online comics. Er zijn drie behind the scenes-featurettes aanwezig die ons elk op hun beurt een blik op het produktieproces gunnen. Twee regisseurs hebben het over alle aspecten van de productie, tot aan timemanagement toe. Een heel divers en interessant gedeelte, zowel vanuit het technische als vanuit het entertainment standpunt. De sneak peek naar seizoen 3 bestaat uit een acht minuten durende trip naar na de set van de show met interviews met cast & crew. Let echter wel op voor een paar minieme spoilers in dit gedeelte. De meest interessante extra bespreken we als laatste: een volledig alternatief einde is hier immers in al z'n glorie te bewonderen. Volgend op dit stuk is er een discussie tussen de 3 producenten/schrijvers King, Loeb en Alexander. Zij hebben het over 'hoe het zou geweest zijn' mocht dit einde behouden gebleven zijn. Is dit einde een beter einde dan het einde dat behouden werd in de finale episode van dit seizoen? Dat laten we volledig aan de smaak van de kijker over.

CONCLUSIE
Dit half mislukte seizoen van Heroes is volgens onze mening slechts gedeeltelijk te wijten aan de staking bij de scenaristen. Zelfs al werden de twee extra voorziene episodes volledig ingeblikt en aan dit seizoen toegevoegd, dan nog was het kalf reeds lang verdronken. Er zit gewoon te weinig tempo in, de verhaallijnen zijn soms te vergezocht en ze dragen te weinig bij tot het geheel. Onze interesse verslapte meerdere malen, iets wat we zeker niet hadden verwacht na de enorme impact van het eerste seizoen. De presentatie van de box is echter meer dan oké. Zowel de verpakking, de extra's alsook de technische kant van de zaak zijn om over naar huis te schrijven.


cover
Studio: Universal

Regie: Allan Arkush, Greg Beeman, Jeannot Szwarc, Daniel Attias
Met: Sendhil Ramamurthy, Masi Oka, Jack Coleman, James Kyson Lee, Hayden Panettiere, Milo Ventimiglia, Adrian Pasdar

Film:
4,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582560626


Beeldformaat:
1:78.1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Extra's:
• Audiocommentaren
• Achter de schermen: The Anatomy of the Cherry Blossom Scene - Maya d'Allejandro Run from the Police - The Final Scene
• 17 verwijderde scènes
• Featurette: Heroes Season 2 a New Beginning
• Featurette: Kensei Documentary
• Featurette: The Drucker Files
• Seizoen 3 Sneak Peek
• Alternatief einde

Andere recente releases van deze maatschappij