:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COWBOYS & ANGELS
COWBOYS & ANGELS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-10-26
FILM
Coming-of-age-films zijn vaak saai. Dat houdt in dat goede coming-of-age-films zeldzaam zijn. In Cowboys & Angels slaagt de Ierse regisseur David Gleeson erin om de clichés en de valkuilen van het genre grotendeels te vermijden. De luchtige en opgewekte toon die voortdurend als een frisse wind door de productie waait werkt aanstekelijk en zorgt voor een goed evenwicht tussen grappige en ernstige scènes. Bovendien kan de regisseur bogen op twee sterke hoofdrolspelers die het aangereikte materiaal met veel overgave omzetten in interessante confrontaties tussen twee mannen met een totaal andere achtergrond en andere seksuele geaardheid.
 

 
De 20-jarige Shane Butler (Michael Legge) neemt na de plotse dood van zijn vader een job aan als ambtenaar op het Ministerie van Landbouw in Limerick City, Ierland. Omdat hij vaak te laat komt, besluit hij om een flat te huren in de buurt van zijn werk, maar de Ierse economie boomt met hoge huurprijzen tot gevolg en dus zit er voor Shane niets anders op dan een flat te delen. Na een lange zoektocht komt hij bij Vincent Cusack terecht, een iets oudere kunstacademiestudent die hij nog kent uit z’n schooltijd. In alles is de andere jongen Shane’s tegenpool: hij is vrijgevochten, wild, vlot in de omgang, populair bij z’n vrienden, hij gaat modieus gekleed en hij is homo. Hun ontmoeting bezorgt Shane een schok en meer dan ooit voelt hij zich eenzaam en uitgesloten. Hij valt uiteraard op vrouwen, maar geen enkel meisje ziet hem staan, terwijl Vincent, die op mannen valt, z’n vrouwelijke fans aan een draadje kan rijgen. Vooral Gemma, het blondje uit de hamburgertent dat ooit bij Vincent op de kunstacademie zat, een intelligent blondje met een engelengezichtje op zoek naar een baantje in de modewereld, trekt Shane’s aandacht. Meer nog, hij wordt halsoverkop verliefd.
 

 
Shane neemt zich voor om anders te gaan leven en Vincent is bereid om hem daarbij te helpen. Eerst wordt z’n garderobe aangepakt: z’n cowboyhemden en merkloze jeans gaan de kleerkast uit, vervolgens wordt z’n haardos aangepakt: die moet korter en omhoog, want dat is cool. Geld is een probleem, doch Shane’s onderbuurman Frankie biedt hem een aantrekkelijke oplossing: in Dublin een pakketje ophalen tegen een vergoeding van 1000 Euro. De deal leidt tot een conflict met Vincent, maar die draait achteraf bij, want de modecollectie voor zijn eindejaarsshow én z’n einddiploma heeft vertraging opgelopen en dus kan hij alle hulp gebruiken. Bovendien wil hij wel een goed woordje doen bij Gemma. Na de plotse dood van een pas gepensioneerde collega op het ministerie – hij overlijdt tijdens het afscheidsfeestje - besluit Shane om te kappen met z’n baantje als ambtenaar. Hij wil naar de kunstacademie, want naar eigen zeggen is tekenen het enige waar hij echt goed in is.
 

 
Cowboys & Angels van de Ierse regisseur David Gleeson is aangenaam tijdverdrijf. Z’n beide hoofdrolspelers zijn perfect gecast als de flamboyante Vincent en de introverte Shane en in tegenstelling tot andere coming-of-age-films gaat het hier niet over jongens op zoek naar hun seksuele identiteit, het voor de hand liggende thema in gayfilms. In Cowboys & Angels staat de warme vriendschap tussen twee heel verschillende jongemannen centraal en de plannen die ze koesteren voor de toekomst: Vincent wil als mode-ontwerper naar New York en Shane wil weg op het ministerie en het leven leiden van zijn leeftijdsgenoten. Jammer genoeg is hij financieel vleugellam gemaakt door de dood van zijn vader en bovendien komt hij uit een heel ander milieu waardoor het voor hem zeer moeilijk is om zich aan te sluiten aan de jeugdcultuur in de stad. Vincent is de perfecte figuur om hem een handje te helpen en uiteindelijk zal hun relatie ook hem veranderen. Het strekt de regisseur/scenarist tot eer dat hij de verleiding weerstaat om Vincent en Shane samen in bed te stoppen, waardoor hij vermijdt dat z’n film de zoveelste voorspelbare homofilm wordt. Cowboys & Angels is meer dan dat en de zorg die de regisseur besteedt aan de karakters van zijn hoofdpersonages bewijst dat hij niet louter gedreven wordt door gemakkelijk gewin, waarvoor seks en naakt zich gemakkelijk lenen.
 

 
Dat betekent niet dat nieuwkomer David Gleeson (Cowboys & Angels is z’n tweede productie) een perfecte film heeft gemaakt. Zo is de scène over de drugdeal in Dublin net iets te lang voor een nevenverhaal en zou de slotscène beslist gebaat zijn met minder pathos. Het is ook jammer dat het karakter van Vincents vriendinnetje Gemma niet dieper uitgewerkt is. De kijker ziet wel hoe het met haar afloopt, maar over haar houding ten opzichte van Vincent én Shane verkeert  hij in het ongewisse. Het zijn een paar oneffenheden op een voor de rest deugdelijk pad en de film kreeg dan ook terecht de publieksprijs voor beste film tijdens de uitreiking van de Irish Film and Television Awards en de Juryprijs voor beste scenario op het Newport Beach Film Festival.
 
Michael Legge (Shane) zag u eerder als Frank in Angela’s Ashes (1999) en Allen Leech (Vincent) herkent u beslist als Marcus Vipsanius Agrippa uit Rome, Seizoen 2 (2007).BEELD EN GELUID
Cowboy & Angels heeft van Homescreen een mooie transfer gekregen met behoud van het prachtig kleurenpalet. Van ongerechtigheden is geen sprake en de zwartniveaus zijn in orde met behoud van de details in de donkere scènes. De muziekscore van Stephen McKeon (Yasmin, 2004) is stemmig en perfect qua toon, maar de aandacht wordt vooral getrokken door de bonkende muziek in de nachtclubs en pubs die de subwoofer tot hoge prestaties dwingt. Gezien de soms heftige geluidseffecten kon een 5.1-geluidstrack beslist meerwaarde bieden, maar dat liet het budget van deze film wellicht niet toe.

EXTRA'S
De Originele Bioscooptrailer en een aantal Andere Trailers, o.a. voor de komedie Another Gay Movie.


CONCLUSIE

Cowboys & Angels is een hartverwarmende film over de vriendschap tussen twee jongemannen op weg naar hun toekomst. Regisseur David Greeson schreef een aantrekkelijk scenario waarin de kommer en kwel van opgroeiende adolescenten gekruid wordt met spanning, humor en tederheid. In de hoofdrol zien we twee uitstekende jonge acteurs die de sterren van de hemel spelen in een melodrama dat door de originele aanpak niet alleen een jongeren- en homopubliek, maar beslist ook volwassen zal boeien.cover
Studio: Homescreen

Regie: David Gleeson
Met: Michael Legge, Allen Leech, Amy Shields, David Kelly, Colm Coogan, Sean Power, Alvaro Lucchesi, Frank Coughlan, Nigel Mercier

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249475781


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele bioscooptrailer
• Andere trailers

Andere recente releases van deze maatschappij