:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PREDATOR
PREDATOR
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-06-11
FILM
Na ons eerst op te zadelen met een weinig verzorgde DVD-editie van één van Schwarzenegger's beste, maakt fox zijn fout nu meer dan goed. Een dubbele special edition met een engelse dolby digital- en DTS track plus een resem aan extra's om u tegen te zeggen. Stan Winston's 'Predator' is angstaanjagender dan ooit en na jarenlang geduld en internet- en andere petities is het dan eindelijk zover voor de fans.

Gefilmd onder de werktitel 'The Hunter' speelt het (overigens flinterdunne) verhaal zich af in de dichtbegroeide jungle van Centraal Amerika waar een Amerikaanse minister met z'n helicopter neerstort in vijandig guerrillagebied. De hulp van Schwarzenegger en zijn groep huurlingen wordt ingeroepen om de minister terug te halen. U hoort het al aankomen: een typisch ijzersterk Hollywoodscenario (ahem). Doch eenmaal daar aangekomen neemt het verhaal een 180 graden wending als blijkt dat er zich in de jungle een verschrikkelijk buitenaards wezen bevindt die blijkbaar op aarde gedropt is om enkele menselijke trofeeën (lees: schedels) te verzamelen. Daar waar de drijfveer van de Sigourney Weaver-aliens duidelijk kolonisatie was blijkt deze niets-ontziende 'predator' enkel andere planeten te bezoeken om zich tegoed te doen aan enkele deugddoende jachtbeurten.

Het stompzinnige verhaal wordt op één of andere manier toch aantrekkelijk gemaakt door enerzijds de geheimzinnigheid rond de jager en anderzijds door de filmstijl van McTiernan die de dichtbegroeide jungle schitterend in beeld brengt. Schwarzenegger presteert hier één van zijn beste rollen gewoon door het feit dat z'n dialogen tot een strikt minimum beperkt zijn. De enkele one-liners die hij uitbrengt worden door z'n Oostenrijks accent dubbel zo grappig maar dit euvel vergeven we de gespierde man met het gouden hart.

BEELD EN GELUID
Aan het beeld werd weinig gedaan, misschien kon men het wel niet beter krijgen, de prent bereikte immers al een respectabele leeftijd. Het beeld blijft in vergelijking met de vorige versie 1.85:1 anamorfisch maar het bezit nog altijd een grainy uitzicht en de oerwoudkleuren zijn nog altijd iets te donker, maar deze contribueren aan het speciale gevoel die deze film met zich meedraagt. Voor de rest een paar minieme oneffenheden en scratches maar deze zijn verwaarloosbaar gezien de leeftijd van de prent.

De geluidstracks kregen wel een serieuze opwaardering. In een film als deze waarbij de huurlingen op elk moment een aanval mogen verwachten uit elke hoek van de jungle moet er atmosfeer zijn. Hierin is fox goed geslaagd en de oerwoudgeluiden komen langs alle kanten op je af. Ook Alan Silvestri's beklijvende soundtrack klinkt beter dan ooit tevoren en het alomtegenwoordige 'gunfire' geeft je de indruk dat je woonkamer op bepaalde momenten echt aan flarden wordt geschoten. (Vooral wanneer 'good ol'painless' op het toneel komt). De DTS-track gaat nog een stapje verder en klinkt nog iets gespreider en zuiverder. Geluid maakt 50% van de film en de opwaardering van deze 13-jaar oude track is daar een schitterend voorbeeld van!

EXTRA'S
'If it bleeds we can kill it'-documentaire: Een halfuur durende documentaire waarin we een volledig arsenaal aan informatie krijgen betreffende alle aspecten van deze film, alsook talrijke cast- & crew interviews.

'Classified action'-featurette: Een soort van behind-the-scenes die ons een betere kijk geeft op de talrijke fysische en pyrotechnische stunts die deel uitmaken van de aanval op het guerillakamp.

'Unseen Arnold'-featurette: We krijgen hier een goed beeld geschetst van Arnie met veel commentaar van personen die reeds met hem samenwerkten waaruit blijkt dat hij een beter mens is dan acteur.

'Old Painless'-featurette: Het wapen der wapens! Wie herinnert zich niet de one-liner 'time to get ol'painless out of the bag'. In deze kleine featurette zien we deze fantastische zesloop aan het werk zonder al de Hollywood-foefjes.

'The life inside'-featurette: Het grote succes van het door Stan Winston gecreëerde monster ligt grotendeels bij de, inmiddels overleden, Kevin Peter Hall. Deze life inside (the predator) mag aanzien worden als een eerbetoon aan deze man.

'Camouflage'-featurette: Hierin wordt de make-up van elk hoofdkarakter uit de doeken gedaan. We zien hoe elke camouflage per acteur bedacht en ontworpen werd.

'Welcome to the jungle'-featurette: 'This is some bad-ass bush!'... Inderdaad, het filmen in een dichtbegroeide jungle is niet altijd evident. Dit krijgen we te zien in deze featurette.

'Character design'-featurette: Een feature waarin men ons probeert te overtuigen van de diepgaande karaktervorming die schuilgaat achter deze personages.

Photo Gallery: Een serie van publiciteitsfoto's waarin we Arnie en zijn gespierde horde op alle mogelijke wijzen gefotografeerd zien.

Predator Profile: Een reeks foto's van de predator waardoor we dit fabuleuze monster uit alle kanten en hoeken kunnen bestuderen.

Predator FX shots: Hier zien we hoe de speciale camouflage-technieken van het monster tot stand kwamen: De verschrikkelijke predator is in weze een soort oranje sesamstraat-figuur!

Deleted Scene & outtakes: Arnie raast als een bezetene door de jungle zonder Predator in de buurt: een onafgewerkte deleted scene, het is eens iets anders. Maar daarom niet minder interessant natuurlijk.

Commentaar van de regisseur: John McTiernan kijkt terug op één van zijn succesfilms en heeft genoeg anekdotes en info achter de hand om de volledige prent aaneen te praten.

Tekstcommentaar: Schrijvers, filmhistorici, editeurs en een ganse resem van mensen die op één of andere manier verbonden waren met deze film, komen in dit tekstcommentaar aan bod.

CONCLUSIE
Fox levert een dijk van een DVD af met deze Predator Special Edition. Zelfs de huidige superbit kan er nog iets van opsteken: een Engelse 5.1- én DTS track, zoals elke dvd enkel met de originele en niet-gedubde versie (in beide geluidsformaten) zou moeten uitgebracht worden. De tweede disc zit werkelijk volgestouwd met alle mogelijke extra's die je waar voor je geld geven. En wees eerlijk, ook de niet extra-liefhebbers zoals ikzelf zijn toch al sinds de release in '87 enorm benieuwd wie en wat er juist achter dat geheimzinnige Predatorwezen schuilgaat. Verplichte aanschaf!


cover
Studio: Fox

Regie: John McTiernan
Met: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626011958


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
Disk 1:
• Commentaar van de regisseur
• Tekstcommentaar
Disk 2:
• 'If it bleeds we can kill it'-documentaire
• 'Classified action'-featurette
• 'Unseen Arnold'-featurette
• 'Old Painless'-featurette
• 'The life inside'-featurette
• 'Camouflage'-featurette
• 'Welcome to the jungle'-featurette
• 'Character design'-featurette
• Photo Gallery
• Predator Profile
• Predator FX shots
• Deleted Scene
• Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij