:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GODZILLA
GODZILLA (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-12-10
FILM
Groot was de verontwaardiging toen de Fransen in Polynesië hun kernproeven hervatten. Nog groter is echter de straf die de wereld moet ondergaan voor dergelijke zinloze aanslagen op de natuur: professor Niko Tatopoulos (Matthew Broderick) heeft ontdekt dat het volume regenwormen gemiddeld maar liefst met 17 % is toegenomen. Wat een schande! Zijn wormpjes wegen wordt echter al snel een ijdele bezigheid wanneer de laatste nieuwe radioactieve mutatie New York teistert. Zijn (of haar?) naam is Godzilla en het is een aan gigantisme lijdende salamander die is uitgegroeid tot een huizenhoog monster waar tegenover de dinosaurussen uit Jurassic Park nietige kakkerlaken lijken. Terwijl het beest in de Big Apple een ravage aanricht, proberen nieuwsanker Charles Caiman (Harry Shearer, yup die uit The Simpsons) en cameraman Victor Palotti (Hank Azaria, yup die uit The Simpsons) een reportage te maken over het beest. Tatopoulos wordt uit de commissie gegooid die militaire acties tegen Godzilla plant omdat zijn vriendin Audrey (Maria Pitillo) een tape met gevoelige beelden naar de pers heeft laten lekken. Hij wordt echter gerecupereerd door de Franse geheime agent Philippe Roaché (Jean Reno), die de opdracht heeft gekregen namens zijn regering om het onsmakelijke incident waarvoor de Fransen verantwoordelijk zijn, zo goed mogelijk in de doofpot te stoppen, voor zover er natuurlijk een doofpot kan gevonden worden die groot genoeg is om een gargantueske hagedis in op te sluiten. Tot overmaat van ramp is het lieve diertje drachtig en zoekt het in New York naar een warm, geborgen nestje om haar paar honderd nakomelingetjes op de wereld te helpen.

Als hij de mensheid maar op de vingers kan tikken omwille van ecologische onachtzaamheid en daar een natuurramp van formaat aan kan koppelen, dan is regisseur Roland Emmerich in zijn nopjes. Of het nu de voorspellingen van de Maya's zijn (in zijn nieuwe actieprent 2012), het opwarmen van de aarde met als gevolg een knoert van een sneeuwstorm (The Day After Tomorrow) of tegen het been van de verkeerde aliens pissen (Independence Day), als een draak van een wetenschappelijke nonsenstheorie zich aanbiedt kan de meester van de over-the-top-actiespektakels er schuimbekkend van genoegen waarschijnlijk wel een film over draaien. Het scenario van Godzilla, een pastiche op de
Japanse monsterfilms uit de jaren 50, vertoont mogelijk nog grotere gaten dan degene die de hagedis in de buildings van New York achterlaat, maar het is vooral lachen, gieren en brullen met de thrill ride die maar niet schijnt op te houden (139 minuten alstublieft dankuwel!), er zit vlees aan het been, maar goed voor de cholesterol is het niet. Er zijn echter minder dankbare manieren om uw avond te vullen. De carrière van Matthew Broderick kreeg in elk geval geen boost door het succes, want de ooit zo veelbelovende acteur uit Ferris Bueller's Day Off levert een compleet ondermaatse prestatie.

BEELD EN GELUID
De videokwaliteit van Godzilla is niet altijd wat die kon zijn. Godzilla is een nogal donkere film waarin het ofwel steevast regent, ofwel de hoofdpersonages in de riolen van New York rondkrabbelen op zoek naar tikkeneikes. Hoe dan ook is het beeld nogal wazig. Voor een demonstratie in spetterende vibrante kleuren bent u afgezien van de openingsscène bij Godzilla aan het verkeerde adres. Het contrast had iets beter gemogen en het niveau van de details is eerder aan de bescheiden kant, wat niet per se ongelukkig hoeft te zijn, want dan zou de fake natuur van de film nog wat onderstreept worden. Een lichte laag grain is ook present. Samengevat ziet deze er niet slechter uit dan de dvd, maar er zijn beslist films waarvoor de hogedefinitieversie beter is opgepoetst. De opwaardering van de soundtrack naar een DTS-HD MA 5.1-track was beslist geïnspireerder: Godzilla beschikt over een luide actierijke geluidsmix waarmee je zonder problemen zelfs de vriendelijkste buren voor de rest van je leven tot je naarste vijanden kan maken. De track zit vol lage bassen, de brokstukken vliegen je tijdens Godzilla's allesvernietigende tocht rond de oren, de voetstappen trillen door de hele kamer en d'r blijft genoeg ruimte over om details zoals de regenachtige atmosfeer getrouw weer te geven. Qua overdrijving kan de geluidstrack moeiteloos het inhoudelijke aspect van de film overtreffen. Qua muzikale score heeft Godzilla spijtig genoeg niet altijd de erkenning gekregen die de film verdient.
 
EXTRA'S
Wat op het eerste gezicht een behoorlijke hoeveelheid bonusmateriaal lijkt, blijkt achteraf in tegenstelling tot Godzilla herself maar een mager beestje. De commentaartrack van enkele van de stafleden die instonden voor de speciale effecten heeft maar een beperkte versheidsdatum en zal enkel liefhebbers van technische details plezieren. Voor Behind The Scenes With Charles Caiman (7 min.) presenteert Harry Shearer in de gedaante van de reporter uit de film een redelijk pasticheachtig soort elektronisch perspakket. De All Time Best Of Godzilla Fight Scenes (10 min.) is een stukje knip- en plakwerk waarin Godzilla het tegen andere monsters opneemt waarvoor een eerstejaarsstudent montage een dikke vette buis zou krijgen en aangeraden zou worden om een andere studie te volgen. Dan volgt er nog een videoclip van The Wallflowers (4 min.), waarbij de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat Puff Daddy bij mij hoger scoort. De met veel bombarie aangekondigde high definition-features zijn minder waard dan een scheet in een fles, want voor de fles krijg je normaal gezien nog statiegeld. Bij The Ultimate Godzilla Multi Player Trivia Game krijg je een dik dozijn Godzilla-gerelateerde kwisvragen waarvan het punt me een beetje ontgaat omwille van de domheid ervan. Natuurlijk kan een release van een Roland Emmerich-film niet zonder een cross-promotionele trailer voor zijn nieuwste rampenfilm 2012. De disk wordt aangevuld met wat trailers voor Blu-rays en een BD Live-functie.
 
CONCLUSIE
"Hersenloos" is wel het enige woord dat op deze film ongevarieerd van toepassing is. Godzilla is onderhoudende pulp die enerzijds niet meer pretendeert te zijn dan wat het is, maar die gebukt gaat onder het ego van Roland "kijk eens wat ik kan" Emmerich. De Blu-ray is een mengeling van een aanvaardbaar beeld en een goed geluid, de extra's zijn een joke.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Roland Emmerich
Met: Matthew Broderick, Jean Reno, Maria Pitillo, Hank Azaria, Kevin Dunn, Michael Lerner, Harry Shearer, Doug Savant

Film:
7/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609657944


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Arabisch, Deens, Fins, Hindoestaans, Noors, Zweeds, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Trailers
• Interactieve featurette "The ultimate Godzilla multi player trivia game"
• Sneak peek "2012"
• Audiocommentaatrack
• Documentaire "Behind the scenes with Charles Caiman"
• Documentaire "All time best of Godzilla fight scenes"
• Videoclip "Heroes" (The Wallflowers)
• BD-Live

Andere recente releases van deze maatschappij