:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAY OF THE DEAD
DAY OF THE DEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-06-22
FILM
Het verhaal pikt de draad weer op na Dawn Of The Dead. De levende doden zijn ondertussen in de meerderheid. Er zijn hier en daar nog maar kleine groepjes mensen over. Zo volgen we een klein groepje dat zich ophoudt in een verlaten ondergrondse basis. Het groepje bestaat uit enkele wetenschappers, een groepje militairen en twee piloten. Al deze mensen zitten al zo lang op elkaars huid dat de spanningen regelmatig zéér hoog oplopen. Captain Rhodes (Joseph Pilato), de leider van de militairen, begint steeds meer tirannieke trekken te vertonen. De wetenschappers op hun beurt doen experimenten met de zombies om een geschikte oplossingen te vinden om de zombies eindelijk uit te schakelen, maar Dr. Logan (Richard Liberty) heeft op zijn beurt experimenten uitgevoerd om zombies te laten gehoorzamen. Daar is op zich niets verkeerd mee maar hij heeft hier lijken van overleden militairen voor gebruikt. Sarah (Lori Cardille), de enige vrouw van het groepje, heeft er geen goed oog in van wat Rhodes en zijn mannen hiervan gaan vinden als ze dit ontdekken. Dit terwijl buiten aan de hekken van de basis steeds meer en meer zombies samenstromen. Wanneer de onderlinge spanningen uit de hand lopen breekt de hel los…

Na oerklassiekers als Night Of The Living Dead uit ’68 en Dawn Of The Dead uit ’78 leek iedereen het erover eens dat dit niveau niet meer gehaald zou kunnnen worden. Door budgettaire problemen, problemen met de MPAA (Motion Picture Association of America) en de bijna-dood van het horrorgenre kregen ze half gelijk. Want Day Of The Dead is volgens velen een teleurstelling. Wij zijn ermee akkoord dat Day Of The Dead de minste uit de reeks is maar een teleurstelling is een groot woord. George A. Romero wou oorspronkelijk een nog grootser, apocalyptisch verhaal brengen dan Dawn Of The Dead al was, maar de studio wou enkel het door Romero gevraagde budget (7 miljoen $) geven als hij een R-rating (zoveel als hier vanaf 16 jaar i.p.v. de unrated versie) aanvaarde. Dit omdat unrated films niet mogen gespeeld worden in de grootste “familievriendelijke” cinemacomplexen en er dus heel wat minder kans op succes is. Romero aanvaarde het niet (wie zegt dat Romero films voor het geld maakt heeft het grondig bij het kortste eind) en heeft het moeten stellen met een heel wat bescheidener 3,5 miljoen $ budget. Dat is waar de film de mist is in gegaan! De film heeft de beste effecten ooit, de beste acteerprestaties uit de reeks maar de film voegt niets toe aan het genre. Bovendien komt het einde wat gemaakt en veel te snel over. Romero heeft na de release meermaals uitgelegd dat dit niet zijn bedoeling was en dat Day Of The Dead zijn moeilijkste film om te maken was door veel te weinig geld en doordat het Amerikaans studiosysteem stilaan politiek correct begon te worden (lees: op veilig spelen en zo veel en gemakkelijk mogelijk winst te maken). Day Of The Dead werd bijgevolg ook niet zo succesvol als Night en Dawn qua kritieken maar heeft over de jaren toch een cultaanhang gekregen. Toch heeft de 3,5 miljoen $ kostende film een mooie (aangepast naar inflatie) 8 miljoen $ opgebracht! En als je dan nog rekening houd dat de film maar een beperkte release van 168 schermen heeft gekregen dan mag de film toch verdiend een hit genoemd worden (sommige grote en belangrijke films halen op 1654 schermen nog geen totaal van 8 miljoen $ binnen)! Na Day Of The Dead volgde er nog een geslaagde en succesvolle remake van Night Of The Living Dead door Tom Savini en een verminkte bastaardversie ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van Night door John A. Russo. Er volgde nog een onofficiële sequel met de naam Children Of The Living Dead geproduceerd door (weeral! De man kent echt geen kwaliteit) John A. Russo. Ook nu lijkt het zombiegenre een heropleving te genieten met bigbudget zombiefilms als Resident Evil, House Of The Dead en onafhankelijke films als Return Of The Living Dead 4, The Dead Next Door 2 en Undead. Door al deze aandacht krijgt George A. Romero mischien eindelijk zijn 4de Dead-film van de grond maar voor het zover is kan je nu al genieten van de onderschatte maar zéér geslaagde Day Of The Dead.

BEELD EN GELUID
Het 1.66:1 geschaalde formaat is niet anamorfisch. Het beeld is voldoende scherp met een wat middelmatig schaduwdetail. We hebben geen dramatische digitale compressiefouten kunnen waarnemen. Wel af en toe wat minieme printbeschadigingen maar na het testen van de oude VHS-versie van Day Of The Dead kwamen we wederom tot de conclusie dat dezelfde fouten aanwezig zijn op de originele print. Wel lijkt de film soms last te hebben van wat filmgrain maar is niet van zo’n niveau om hysterisch van te worden en valt bijgevolg dus nog mee. Gezien het bronmateriaal een degelijke transfer. Het Engelse Dolby Surround 2.0 klinkt lekker hard, met een zeer beperkte spreiding. Ook klinkt deze track voldoende natuurlijk is deze vrij van ruis. De dialogen zijn goed te verstaan en verdwijnen nooit in de geluidseffecten zoals bij de DVD van Dawn Of The Dead enkele keren wel het geval was. Enig minpuntje aan deze geluidstransfer is dat we enkele minieme kraakjes hebben kunnen vaststellen die er niet hoorde te zijn. Maar voor de rest een bevredigende transfer qua geluid.

EXTRA'S
Dat DFW de schitterende release van Dawn Of The Dead niet ging kunnen overtreffen was een uitgemaakte zaak maar ze hebben voor dit derde en laatste deel van de Dead-trilogie toch een mooi pakketje samen gekregen. Met om te beginnen een 21 minuten durende documentaire over het maken van Day Of The Dead. Deze docu bevat interviews met regisseur Romero, Special effecttovenaars Tom Savini en Gregory Nicotero en acteur Joseph Pilato. Maar er komen vooral veel figuranten aan beurt die hun zegje komen doen hoe het is om een zombie te zijn in een Romero-film. Er wordt ook een uitgebreide kijk achter de schermen getoond. Volgende features zijn talent files voor Tom Savini en George A. Romero en een foto galerij met een 19 foto’s van uit de film en een 9-tal lobby cards. De bioscooptrailer mocht niet ontbreken en we krijgen tenslotte nog een trailer van Dawn Of The Dead en van Night Of The Living Dead: 30th Anniversary edition.

CONCLUSIE
Het derde deel van Romero’s Dead-trilogy is wederom is geslaagde film. Zij het op een minder hoog niveau dan deel 1 en 2. De film werd toch een bescheiden hit want er volgde nog een geslaagde remake van Night Of The Living Dead. Dus als er iemand iets van zombiefilms van af weet dan zal het wel Romero zijn, de man werd dan ook als eerste aangetrokken voor de big-budgetverfilming van het populaire videospel Resident Evil. Verder dan een amusante trailer voor het videospel en een eerste versie van script is Romero niet geraakt want de producers van het spel vonden het script maar niks. En zo werd Romero ontslagen van het Resident Evil project. Resident Evil werd een bescheiden hit (maar toch maar een middelmatige film) maar veel mensen zeggen nu al dat Romero veel meer van de film had gemaakt. De Day Of The Dead-DVD heeft bevredigende beeld- en geluidskwaliteit en heeft ook enkele voor fans waardevolle extra’s meegekregen. Een must voor echte horrorfans en zombiefans en ook een verfrissing voor mensen die politiek correcte horror à la Scream beu zijn.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: George A. Romero
Met: Lori Cardille, Terry Alexander, Joseph Pilato, Richard Liberty, Sherman Howard,
Gregory Nicotero

Film:
9/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664001424


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Documentaire “Behind The Scenes Of Day Of The Dead”,
• Bioscooptrailer,
• Fotogalerij,
• Talent files,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij