:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCORPION KING, THE
SCORPION KING, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-06-30
FILM
Hong Kong, de jaren ‘20. Yuk Su (Chin Kar-Lok) is een dromerige student die zijn tijd op school vooral doorbrengt met het tekenen van stripverhalen waarin imaginaire kung-fu helden een hoofdrol spelen. Wanneer hij op een dag een meisje redt uit de handen van de plaatselijke triaden beginnen zijn problemen. De triaden, die gesteund worden door de plaatselijke politie, willen hem straffen voor zijn tussenkomst en ze openen de jacht op Yuk Su, zijn vader en het meisje dat door zijn hulp niet in de prostitutie verzeilde. Nadat ze tijdens een achtervolging gered worden door Bull (Frankie Chan), vinden ze onderdak in het noedelrestaurant van Master Lo (Lau Kar Leung). Dat Master Lo meer kan dan koken, blijkt uit de gevechtstraining die hij geeft aan Yuk Su en uit zijn gevecht met de zoon van de baas van de triaden, ‘the scorpion king’ (Won Jin).

The Scorpion King, ook gekend onder de naam Operation Scorpio, is een film die het zeker niet moet hebben van het verhaal. Het gegeven ‘man redt vrouw en moet daarna op de vlucht voor de schurken’ zagen we al vaker en beter. Toch is Operation Scorpio een film die zeker de moeite loont voor de liefhebbers van martial arts films. De actiescènes zijn redelijk goed over de film verdeeld, maar ze kunnen toch niet verhinderen dat de film halfweg in een dipje belandt om er dan het laatste half uur vlotjes terug uit te klauteren dankzij de indrukwekkende martial arts scènes die zich dan in hoog tempo opvolgen. De sterren van de film hebben niet de naam en faam van Jet Li of Donnie Yen, maar wat ze hier afleveren is in ieder geval erg indrukwekkend. De acteurs hebben al een serieus palmares opgebouwd dat bij de genre fans op goedkeuring zal kunnen rekenen: Chin Kar Lok was ondermeer te zien in Once upon a time in China IV, Swordsman II en Drunken Master II. Frankie Chan kunnen we ons vooral herinneren door zijn scène als Oscar in het fantastische Story of Ricky waarin hij zijn buik opensnijdt, zijn ingewanden eruit haalt en probeert om Ricky ermee te wurgen. Lau Kar Leung dankt zijn reputatie vooral aan zijn rollen in verschillende Shaw Brother films. Dé ster van de film is echter Won Jin als The Scorpion King. Wat deze Koreaan bij momenten laat zien is erg indrukwekkend. Volgens bepaalde bronnen werd het verhaal van de film speciaal geschreven nadat iemand de kans had gekregen om Won Jin aan het werk te zien. Waarom deze man nog niet meer films heeft gemaakt is voor ons een raadsel. De laatste van zijn 4 films was China Strike Force. De martial arts scènes zijn een combinatie van klassieke kung-fu en de moderne wire-fu. Regisseur David Lai en action director Yuen Tak (Iceman Cometh) leveren hier in ieder geval vakwerk af.

BEELD EN GELUID
Op de anamorfische beeldtransfer van deze film kunnen we weinig aanmerken. Op bepaalde internet sites en forums ontstond er wat commotie over het feit dat het beeld licht gecropped is. Het gaat over een klein stukje beeld dat de kijker minder heeft in vergelijking met de Chinese release. Zeker niets storends en wij hebben hier dan ook geen problemen mee ondervonden. Het beeld is bijna vrij van ruis of foutjes. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track laat niet echt een verpletterend indruk na (bijna geen gebruik van achterste kanalen) maar klagen kunnen we ook hier niet. Hong Kong Legends heeft voor de zoveelste keer puik restauratiewerk verricht. Op gebied van vertalingen en ondertitels bij Aziatische films is HKL een referentie geworden en ook nu weer konden wij enkel tevreden zijn.

EXTRA'S
Zoals bij de meeste HKL releases wordt het audiocommentaar verzorgd door Bey Logan. Keer op keer blijft Logan vakwerk afleveren, gedurende de hele film weet hij de luisteraar te boeien.

Won Jin showreel: gedurende een 2 minuten durend filmpje toont Won Jin tot wat hij in staat is, wij konden in ieder geval met moeite ons ogen geloven. Er doet een veelzeggend verhaal de ronde over de capaciteiten en beweegredenen van deze Koreaanse martial arts expert: als kind was Won Jin zo onder de indruk van de prestaties op het witte doek van zijn helden. Gezien hij niet wist dat zij bij bepaalde scènes wire fu (touwen) gebruikten trainde hij zich tot hij hetzelfde kon, maar dan zonder touwen!

Life of a legend: uitleg over de carrière van Lau Kar Leung aan de hand van enkele pagina’s tekst.

Interviews: Chin Kar Lok (17 min. 28) en Won Jin (19 min. 18)

Trailers: nieuwe UK trailer en originele HK trailer

Further attractions: trailers van Ninja In The Dragon’s Den, Mr. Vampire, Game of Death, Iron Monkey, Miracles, Police Story 2, Once Upon A Time in China 3, Zu Warriors of the Magic Mountain, Project A, Tai Chi Master

CONCLUSIE
Gezien het ietwat magere verhaal zal deze film vooral de martial arts afficionados aanspreken. De mooie fotografie en de spectaculaire actiescènes houden de film zeker recht. Beeld, geluid en extra’s op deze dvd zijn van een goed niveau. Wederom goed werk van Hong Kong Legends.


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: David Lai
Met: Chin Kar-Lok, Won Jin, Frankie Chan, Lar Kar Leung

Film:
7,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664009444


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Biography showcase,
• Talent showreel,
• Interview gallery,
• Trailers
• Further attractions

Andere recente releases van deze maatschappij