:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLOUDY WITH A CHANCE OF MEATBALLS
CLOUDY WITH A CHANCE OF MEATBALLS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-25
FILM
Uitvinder Flint Lockwood (Bill Hader) is al het mikpunt van spot op het eiland Swallow Falls voor de Amerikaanse kust, sinds hij op school een spuitbus met instant-schoenen heeft gedemonstreerd, die niet meer afgingen. Zijn uitvindingen zijn meestal rampzalig, en de stad lijdt nog dag na dag aan de plaag van hybride wezens van die keer dat Lockwood duiven en ratten probeerde te kruisen. Nu is het telkens bang afwachten hoe lang het weer gaat duren voor de stad alweer door een ramp getroffen gaat worden. De ergste is agent Earl Devereaux (Mr. T.), die echt wel een pik op Flint heeft, en hem liefst preventief arresteert.

Maar het gaat niet goed met Swallow Falls. De industrie bestond er enkel en alleen uit de export van sardines in blik, en toen de wereld plots tot de constatatie kwam dat sardines toch niet zo heel lekker zijn, is de uitvoer in elkaar gestort. De inwoners van Swallow Falls moeten dus overleven door hun eigen sardines op te eten: je hebt er sardine-snoep, gerookte sardines, rauwe sardines, ijs met sardinesmaak en ga zo maar door. En de bewoners zijn het kotsbeu. Flints vader Tim (James Caan) probeert hem aan te moedigen om mee in de winkel te stappen en visgerei te verkopen, maar Flint wil alleen maar uitvinden. Hij heeft een machine op stapel staan waarmee hij vocht in eten kan omzetten, en wil daarmee uitpakken op dezelfde moment als wanneer de burgemeester (Bruce Campbell) zijn toeristisch attractiepark wil voorstellen (waarin overigens de gehele jaarlijkse begroting is verdwenen). Flints uitvinding belandt op een raket, en wanneer het ding zijn hoogste punt heeft bereikt, begint het cheeseburgers te regenen. De bevolking is in alle staten van verrukking, want ze krijgen eindelijk nog eens iets anders over de kiezen dan hun vermaledijde sardines. Flint heeft bovendien de aandacht getrokken van het weermeisje Sam Sparks (Anna Faris), die door het televisiestation werd uitgestuurd om van dit buitengewoon weerspektakel verslag uit te brengen. Flint kan elke dag op voorhand programmeren wat voor eten er precies uit de lucht gaat vallen, en de inwoners van Swallow Falls teisteren hem met verzoeknummers. De burgemeester heeft mogelijk nóg grotere plannen om toeristen te lokken door het bijzondere plaatselijke weerfenomeen. Alles gaat goed, maar aan Flints machine staat er een gevaarlijk metertje dat dag na dag dichter bij het standje "overbelast" komt te staan.

De makers van Cloudy With A Chance Of Meatballs hebben iets met nerds. Phil Lord en Chris Miller zijn mee verantwoordelijk voor de tekenfilmreeks Clone High, die uitgaat van het bijzonder wacky gegeven dat allerlei genieën aller tijden, zoals koningin Cleopatra, Gandhi en JFK, samen op één school zitten. Flint wordt als kind geïntroduceerd als een joch voor wie de grote helden Einstein, Tesla en Bell waren. Op een paar minuten heeft Flint de sprong naar de volwassenheid gemaakt: er blijken tien harde jaren voorbij: niet alleen is de plaatselijke economie van het Swallow Falls als een pudding in elkaar gezakt, Flints moeder, die ondanks zijn strapaten altijd is blijven geloven in hem, is overleden, en zijn vader Tim, fysiek het broertje van de Zweedse Kok uit de Muppet Show, heeft het wel goed met zijn zoon voor, maar heeft het niet zo begrepen op zijn uitvindershobby, en zou liever willen dat hij zijn zaak overnam. Maar dan komt Sam Sparks ten tonele, en veranderen de menselijke verhoudingen in het dorp compleet. Flint en Sam vinden elkaar in vergelijkbare depressieve bui, maar wanneer Flints machine schijnt te werken, zijn alle kommer en kwel vergeten. Door de flashy reclamecampagne die Flints machine bij het grote publiek moet bekend krijgen, hebben ze plots naambekendheid en succes. Zoals uiteraard alleen vader Lockwood de bui had zien hangen - vader Lockwood had altijd gezegd dat het succes maar tijdelijk zou zijn - ontstaan er tal van problemen. De meter springt en de machine staat op hol.

De meter is allegorisch voor het aantal ongezonde voeding dat we zelf binnendoen, en wanneer er alleen maar vettige hamburgers, hotdogs en ijsjes meer worden gegeten, staat de meter al snel in het rood. Cloudy With A Chance Of Meatballs is een alweer op een on onze contreien compleet onbekend boek gebaseerd, en is een aardige maar bij wijze chaotische film die iets te flauw zal zijn voor de volwassenen, en de kinderen zullen de dubbele bodems niet snappen. Op de "totale wanorde"-schaal komt de film ongeveer naast Monsters Vs. Aliens uit, en het is allicht geen toeval dat de films allebei primair als vehikel dienen om 3D-televisies gepromoot te krijgen. Visueel is de film mooi en gedetailleerd afgewerkt, de animatie is cartoonesk maar niet zodanig overdreven dat het de liefhebber van mooier gestileerde CGI-films zoals die van Pixar compleet niét zou aanspreken. De pogingen om hip en trendy over te komen zijn niet overdreven, de film blijft gespaard van grappen onder de gordel, in de cast vinden we onder meer James Caan, Bruce Campbell en Mr. T terug, en er wordt niet te veel in gepredikt en eerder de kaart van de absurde humor getrokken. Waarin de film vooral overtuigt, is in de mooie vloeiende animatie.

BEELD EN GELUID

De beeldtransfer laat goed alle details van deze release tot zijn recht komen, alhoewel de schreeuwerige kleuren en de bubblegum look niet bepaald een toonbeeld van goede smaak zijn. D'r zit veel detail in onder meer de machinerie van Flint, het voedsel dat uit de lucht valt en de fijne textuur waarmee Swallow Falls in beeld wordt gebracht. Wel valt het op dat onder meer voor huidtextuur gekozen wordt voor een meer cartooneske aanpak: de film pretendeert nergens om fotorealistische weergaven te evoceren, maar onder meer de weerschijn in de pupillen van de ogen, de goede keuze aan zwarttinten en de glossy kleuren maken het geheel levendig genoeg. We hebben de Engelse DTS-HD MA-track beluisterd en goed bevonden. De track is evenwichtig en biedt nuance in de minder in het oog springende scènes, maar is bij momenten ook blatant luid en het geblèr lijkt soms op een commercial. De track biedt plaats om wat mogelijkheden uit te testen die de ruimtelijkheid van het geheel op proef stellen - met een film waarin een op hol geslagen raket een deel van de plot uitmaakt mag dat ook wel - en ook de subwoofer wordt op tijd aangesproken. Sony kon natuurlijk moeilijk de bal misslaan bij een titel die ze actief centraal willen stellen om 3D-tv's te verkopen, maar aan deze 2D-versie werd voldoende aandacht besteed, en dat doet deugd.

EXTRA'S

Wie de film niét zo heel leuk vindt, kan zijn ongenoegen uiten door deze in splat mode te bekijken, waarin het mogelijk is om met (virtueel) voedsel naar het scherm te gooien Flint's food fight game is een kloon van het bekende arcade-videospelletje Space Invaders. Iets ernstigers gaat het er in de audiocommentaar aan toe, waarin stemacteur Bill Hader de degens kruist met het regisseursduo Chris Miller en Phil Lord. Net als de film zelf nemen de heren de film niet dadelijk ernstig, maar er wordt toch nog hier en daar iets interessants verteld over onder meer de muziekscore, de voicecasting en meer. De documentaire A recipe of success: The making of Cloudy With A Chance Of Meatballs (11 min.) geeft ons een korte, redelijk promotionele kijk op de productie, waarbij de plot, het boek, de stemmencast en het design er in een moordtempo worden doorgejaagd. In Key ingredients: The voices of Cloudy With A Chance Of Meatballs (13 min.) zien we onder meer dat Bill Hader en Anna Faris voor de juiste intonatie onder meer tijdens het opnemen van de stemmen aan het eten waren. Het is ook leuk om te zien dat een acteur als Mr. T toch niet helemaal afgeschreven is. In twee uitgebreide scènes zien we meer van Flints lift en de spaghetti-tornado. De twee Early Development Scenes (5 min) zijn twee scènes die in het onwikkelingsproces zijn blijven steken, waarin Flint onder meer een fanbrief schrijft naar één van zijn favoriete wetenschappers. In de Progression Reels toont visual FX supervisor Rob Bredow ons vijf segmenten de verschillende fases van afwerking van concepttekeningen tot de finale rendering; dit soort featurettes zijn tegenwoordig op elke CGI-film vrij standaard geworden. De videoclip van Miranda Cosgrove's Raining sunshine staat er zowel in een gewone als een karaoke-versie (elk 4 min.) op, en er is nog een korte Behind the scenes-reel van de videoclip (2 min.) aan toegevoegd. De sectie sluit af met een reeks cross-promotionele trailers en een mogelijkheid om de BD Live-capaciteiten van uw speler uit te testen.

CONCLUSIE
De beeldkwaliteit is geweldig, de geluidskwaliteit goed, de extra's schieten een maatje te kort... en de film zelf? Tja, dat zal een beetje van uw eigen appreciatie afhangen. D'r vallen namelijk niet elke dag grensverleggende CGI-films uit de hemel. coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Phil Lord & Chris Miller
Met: Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Andy Samberg, Bruce Campbell, Mr. T, Bobb'e J. Thompson, Benjamin Bratt, Neil Patrick Harris, Al Roker, Lauren Graham, Will Forte, Max Neuwirth, Peter Siragusa, Angela Shelton

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
87126095992023


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Arabisch Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Hindoestaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Splat mode
• Flint's food fight game
• Audiocommentaar door regisseurs Christopper Miller en Phil Lord, en acteur Bill Hader
• Documentaire "A recipe of success: The making of Cloudy With A Chance Of Meatballs"
• Documentaire "Key ingredients: The voices of Cloudy With A Chance Of Meatballs"
• 2 Extended scenes
• 2 Early development scenes
• 5 Progression reels with introductions by visual fx supervisor Rob Bredow
• Miranda Cosgrove's "Raining sunshine":
- Sing-a-long
- Video
- Behind the scenes of the music video
• Cross-promotionele trailers
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij