:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERWOOD - SEIZOEN 1
EVERWOOD - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-06-03
SERIE
Dr. Andrew Brown (Treat Williams) is een wereldberoemd neurochirurg uit New York die als vader heel wat minder hoge ogen gooit. Na het plotse overlijden van zijn vrouw is Andrew ineens een alleenstaande ouder van twee kinderen. Hij besluit Manhattan te verlaten en te verhuizen naar Everwood, een kleine stadje in Colorado, samen met zijn kinderen, de 15-jarige Ephram (Gregory Smith) en de 9-jarige Delia (Vivien Cardone). Alle drie hebben ze problemen om zich aan te passen aan de plattelandsmentaliteit...

Toegegeven, ondergetekende had nog nooit een aflevering van Everwood gezien vóór de dvd-release van het eerste seizoen. Na het lezen van het persbericht was ik er niet volledig van overtuigd of ik Everwood wel zou weten te appreciëren, maar gelukkig kon ik reeds na een aantal afleveringen vaststellen dat Everwood zeker het één en ander in petto heeft. Everwood is een feelgoodserie met niet al te veel melige verhaallijnen en zonder moraliserende of prekerige boodschappen. Everwood blijft natuurlijk een Amerikaanse serie die hoofdzakelijk braaf binnen de lijntjes kleurt, maar in vergelijking met gelijksoortige series wel één met goeie acteerprestaties en personages die de kijker weten te charmeren, met uitzondering dan van het Ephram-personage dat ons bij momenten toch behoorlijk wist te irriteren. Treat Williams (Prince Of The City, Once Upon A Time In America) is perfect gecast als Andrew Brown. Wellicht zullen nogal wat filmliefhebbers ook John Beasley herkennen (hier te zien als Irv) die eerder ondermeer acteerde in The Sum Of All Fears en Walking Tall.

AFLEVERINGEN
Er zijn 4 seizoenen gemaakt van Everwood met in het totaal 89 episodes. De eerste aflevering werd uitgezonden in 2002, de laatste in 2006

Disk 1:
1.1. Pilot
Na een tragisch verlies besluit de neurochirurg Andrew Brown zijn goedlopende praktijk in Manhattan te verlaten en met zoon en dochter te verhuizen naar het plattelandsstadje Everwood in Colorado. Een nieuwe start betekent echter niet automatische een oplossing voor de problemen van vroeger...

1.2. The Great Doctor Brown
Ephram is kwaad als het gezinsleven wederom ten koste gaat van het werk van zijn vader.

1.3. Friendly Fire
Lastige tijden voor de Browns: Delia doet echt haar best om vrienden te maken op school, Ephram is uitgenodigd voor een feestje en Andy komt op voor het draagmoederschap van Nina.

1.4. The Kissing Bridge
Scholiern die echt dachten dat bij safe sex alle seksuele handelingen zijn toegestaan behalve gemeenschap, komen van een koude kermis thuis: ze hebben een SOA opgelopen. Een bedreigd dorpsmonument heeft een bijzondere betekenis voor Edna.

Disk 2:
1.5. Deer God
Oost west, thuis best. Ephram redt een verdwaald hert uit zijn benarde positie en hij helpt het dier zijn weg terug in de vrije natuur te vinden. Delia is op zoek naar het bewijs dat God bestaat.

1.6. The Doctor Is In
Een reizende psychologe wordt met open armen ontvangen in Everwood. Delia's vriendin Magilla heeft een verbluffend persoonlijk geheim.

1.7. We Hold These Truths
Terwijl dr. Brown een opzienbarende operatie uitvoert bij Colin, kijken Bright en Amy terug op de gebeurtenissen die voorafgingen aan het ongeluk.

1.8. Till Death Do Us Part
De trouwdag van dr. Brown weegt hem zwaar en hij probeert zijn ervaring in te zetten om twee huwelijken in de stad op te kalefateren. Ephram en Amy zoenen elkaar.

Disk 3:
1.9. Turf Wars
Familierampen en andere natuurrampen! De grootouders van Ephram en Delia komen onaangekondigd langs met ongevraagd advies voor Andy.

1.10. Is There A Doctor In The House?
Everwood is in de ban van een sneeuwstorm en van een medisch spoedgeval. Nina moedigt Andy aan om open en eerlijk te zijn tegen Ephram.

1.11. A Thanksgiving Tale
Delia verlangt erg naar een Thanksgiving-diner zoals haar moeder dat altijd maakte.

1.12. Vegetative State
Amy hangt haar leven helemaal op aan herinneringen aan haar relatie met Colin, herinneringen die Colin niet meer heeft als hij thuiskomt uit het ziekenhuis. De inwoners van Colinwood moeten een standpunt innemen over medicinale marihuana.

Disk 4:
1.13. The Price Of Fame
Wie is die nieuwe coole gast op school? Ephram komt er tot zijn stomme verbazing achter dat hij dat zelf is omdat Colin het voor hem opneemt.

1.14. Colin The Second
Alle aandacht gaat naar het nieuwe basketbalseizoen en tijdens de eerste wedstrijd laat Bright op en naast het veld zien wat hij waard is.

1.15. Snow Job
De tieners uit Everwood pakken hun ski's en hun libido voor een door de kerk betaald tripje naar de piste. De liefde tussen Amy en Colin bloeit opnieuw op.

1.16. My Funny Valentine
Er hangt liefde in de lucht! Ephram en Laynie doen samen een 'Ik haat Everwood-wedstrijd.”

Disk 5:
1.17. Everwood Confidential
Nadat een oudere man beweert dat hij een lang onopgeloste moord gepleegd heeft, gaan Andy en Harold op onderzoek uit.

1.18. The Unveiling
Ephram laat weten dat hij zijn vader ergens van verdenkt. Het gaat bergafwaarts met de gezondheid van Colin.

1.19. The Miracle Of Everwood
De held van Everwood is terug. Een gerenommeerde New Yorkse journalist stuit op het verhaal van Colin.

1.20. Moonlight Sonata
Er hangt iets vreemds in de lucht: een opmerkelijke waarneming veroorzaakt een ware ufo-hysterie.

Disk 6:
1.21. Episode 20
Ze is een tiener, ze is zwanger en ze is doodsbang... Dr. Brown en Dr. Abott worden gewongen hun eigen overtuiging en ervaring onder ogen te zien.

1.22. Fear Itself
Andy weet door een ongeluk de dingen beter te relativeren. Nina doet een ontdekking over haar man.

1.23. Home
Na een operatie komt Dr. Brown eindelijk de wachtkamer binnen. Iedereen houdt zijn adem in...

BEELD EN GELUID
Zowel de beeld- als de geluidstransfer voldoen aan de verwachtingen die men heeft over een tv-serie van de laatste 10 jaar. Zowel het contrast, de scherpte als het zwartniveau zijn meer dan behoorlijk. De Dolby Digital 2.0-track maakt weinig indruk, maar voldoet voor een serie als Everwood, die het moet hebben van de dialogen.

EXTRA'S:
We krijgen redelijk informatieve commentaartracks bij drie afleveringen namelijk 1.18. The unveiling, 1.21; Episode 20 en 1.23. Home. Op de zesde disk vinden we Everwood Casulties met zowat 10 minuten deleted scenes, In search of Everwood (een making of van 24 minuten) en een kijkje achter de schermen met de Greg-en-Emily-cam (3 minuten).

CONCLUSIE
Everwood is een serie die ons aangenaam wist te verrassen door de innemende personages en de interessante setting. Everwood Colorado is eens wat anders dan opnieuw Los Angels, Miami of New York. We hebben weinig aan te merken op de kwaliteit van deze box. Op het moment van schrijven is het eerste seizoen van Everwood voor een zeer scherpe prijs (nog geen 15 €) online te vinden, een erg goede keus voor uw zuurverdiende centjes als u het ons vraagt!


cover




Studio: Warner

Regie: Mark Piznarski, Kathy Bates, Danny Leiner, Michael Schultz, Arlene Sanford
Met: Treat Williams, Gregrory Smith, Emily Vancamp, Debra Mooney, John Beasley, Tom Amandes, Chris Pratt

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
+- 950 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Commentaries
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij