:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DANTE'S PEAK
DANTE'S PEAK (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-09-12
FILM
Boeren, burgers en buitenlui! For your consideration presenteren we Dante's Peak. Populatie: enkele duizenden zielen. Dante's Peak heeft net een onderscheiding gekregen voor de tweede beste plaats in de States om te wonen, na één of ander boerengat in Montana, en burgemeester Rachel Wando (Linda Hamilton), in het dagelijks leven caféuitbaatster, spoedt zich van de éne toespraak naar het andere eerbetoon, intussen proberend haar kinderen Lauren (Jamie Renée Smith) en Graham (Jeremy Foley) in het gareel te houden. Domper op de feestvreugde is de komst van vulkanoloog Harry Dalton (Pierce Brosnan), die vermoedens heeft dat de al 7000 jaren slapende vulkaan van Dante's Peak wel eens zou kunnen uitbarsten, alhoewel alle meetapparatuur het tegendeel beweert, uitgezonderd dan Daltons zesde zintuig. Dalton heeft ooit de liefde van zijn leven verloren tijdens een vulkaanuitbarsting, en zijn collega's bekijken hem als een maffe obsédé. Nochtans zou Dalton wel eens gelijk kunnen hebben, want in één van de warmwaterbronnen in de buurt wordt een gaargekookt vrijend koppeltje gevonden - oh, en afgezien daarvan vallen de eekhoorns in het bos met tientallen ineens zonder aanwijsbare redenen uit de bomen. De gemeenteraad wil echter niet horen van het oppoetsen van de intussen onder het stof bedekte evacuatieplannen, omdat een dergelijk gerucht een belangrijke investeerder, die 800 nieuwe jobs wil creëren in Dante's Peak, wel eens definitief zou kunnen afschrikken. Uit veiligheidsoverwegingen - én omdat hij intussen een serieuze boon voor de mooie burgemeester heeft - laat Harry zijn collega's, onder leiding van dr Paul Dreyfus (Charles Hallahan) opdraven met enkele miljoenen aan kostbare meetapparatuur, die uiteraard over de hele lijn negatief uitlezen. Totdat natuurlijk de avond voor Dreyfus' team weer naar het observatorium zal terugkeren, de vulkaan plots (?) begint uit te barsten, en Dante's Peak, om het nog voorzichtig uit te drukken, haar tweede plaats in de top-zoveel van beste plaats om te wonen op redelijk drastische wijze terug moet inleveren.

Dante's Peak
is nog eens zo'n goeie ouderwetse rampenfilm, waarbij een overtuigende vertolking - duidelijk - ondergeschikt is aan het hard, en liefst gillend kunnen wegrennen voor een (computergegenereerde) kolkende massa magma. Wat meteen ook enkele zwakke punten van de film blootlegt: alle stereotiepen die over dergelijke films bestaan, worden nog maar eens uit de kast gehaald: (1) er staat een ramp te gebeuren, (2) niemand wil de eenzame klokkenluider geloven, ook al uit economische motieven, (3) alle bijzonder geleerde "experts" die in allerijl komen toestromen doen het nakende gevaar af als een anomalie in hun meetapparatuur, en (4) de ramp gebeurt toch, en dan is elk evacuatieplan natuurlijk een ferme vijg na pasen. Uiteraard wordt een dergelijk verhaal dan aangedikt met een koppel ongehoorzame kinderen, die linea recta richting kratermond rijden, een al even ongehoorzame schoonmoeder (Elizabeth Hoffman) die haar huisje vol herinneringen niet wil verlaten, ondanks het feit dat haar nederige stulpje zowat het eerste op de baan van de lavastroom ligt, en niet te vergeten de zeer moedige scène waarin vier mensen hun leven in de waagschaal gooien om hun f^&!@#ing hond te redden. En zulks is natuurlijk ook ondenkbaar zonder een romantische nevenplotlijn, waarin de getormenteerde man die in een andere uitbarsting de liefde van zijn leven verloren is, en de gescheiden moeder van twee kinderen uiteindelijk in elkaars armen belanden - of net niet natuurlijk. Blijft er dan feitelijk nog iets over dat de moeite waard is? Absoluut, maar dan vooral op visueel gebied. De tweede helft - uiteraard die waarin de vulkaan uitbarst, maar dat had u ongetwijfeld al geraden - is één lange aaneenschakeling van verbluffende visuele effecten, heroïsch geploeter door een regen van modder en as, en véél, heel veel adrenaline. Rampen gebeuren altijd per twee, en net als Armageddon versus Deep Impact bracht 20th Century Fox ongeveer tegelijkertijd de film Volcano in de zalen, waarin Tommy Lee Jones ongeveer dezelfde held uithangt als Brosnan hier, maar dan bij een compleet uit het niets opduikende vulkaan hartje L.A., wat qua geloofwaardigheid er net (!) over is. Dante's Peak blijft natuurlijk een dik anderhalf uur topamusement, waar je best niet te veel over nadenkt.

BEELD EN GELUID

Dante's Peak is één van de weinige titels die eerst nog op het HD DVD-formaat werden uitgebracht en was totnogtoe nog niet naar Blu-ray omgezet. Om met de deur in huis te vallen: ik vind de beeldkwaliteit, zeker in vergelijking met andere, mooi opgepoetste catalogustitels, een teleurstelling. Het is niet echt scherp te noemen, meer dan één scène wordt geplaagd door compressie-artefacts, vooral als er roosters en dergelijke op de achtergrond te zien zijn, en er hangt een grijze waas over het beeld, waardoor de kleuren er zeker niet geprononceerd genoeg uitzien. Hier en daar is zelfs sprake van ghosting, zoals in de scène waarin Pierce Brosnan in de mijn achter zijn NASA-speelgoedje gaat. Samengevat: de Blu-ray is op gebied van beeld niet echt veel beter dan de special edition, en ja, dat is als blamage bedoeld. De DTS-HD MA 5.1 geluidstrack is gelukkig toch wel iets beter, wat voor een film met vulkaanuitbarstingen en ontploffende gebouwen (zitten die vol dynamiet of zo?) wel mag. D'r is ook plaats voor subtielere effecten, zoals in de scène waarin een vrijend koppeltje het niet zo aardige idee heeft om in een heetwaterbad te gaan bubbelen, en het water langzaam maar zeker begint te koken - ik beschouw dit niet als een spoiler want als u dit niet zag aankomen dan bent u de laatste twintig jaar waarschijnlijk niet meer in een bioscoop binnengeweest.

EXTRA'S
Universal heeft een nieuwe politiek inzake het uitbrengen van backcatalogus-titels, en hou u maar vast aan uw bretellen! De mooie uniforme menu's zijn vervangen door wat wazige pictogrammen die esthetisch als een tang op een varken zitten. Erger echter is dat al het bonusmateriaal van de special edition eraf gestript is. Dit is niet zomaar een stapje terug, dit is back to square one. Foei foei foei!

CONCLUSIE

Dante's Peak is een run-of-the-mill rampenfilm met enkele knappe shots, maar helaas wat door de tand des tijds aangetast. De beeldkwaliteit is maar matig, voor het gebrek aan bonusmateriaal verdient er iemand een lijfstraf.


coverStudio: Universal

Regie: Roger Donaldson
Met: Pierce Brosnan, Linda Hamilton, Charles Hallahan, Jamie Renée Smith, Jeremy Foley, Elizabeth Hoffman

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582785012


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1
Braziliaans Portugees DTS 2.0
Latijns-Amerikaans Spaans DTS 2.0
Russisch DTS 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Braziliaans Portugees, Spaans, Deens, Duits, Italiaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Noors, Pools, Portugees, Fins, Zweeds, Turks, Chinees, Grieks, Koreaans, Hindi, Japans, Engels CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij