:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FOOTBALLER'S WIVES - SEIZOEN 4
FOOTBALLER'S WIVES - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-10-13
FILM
In de populaire cultuur is het gemeengoed geworden om de wildste verhalen de wereld in te sturen over de vermeende orgieën die voetballers en hun vrouwen, meestal trashy fotomodellen met het IQ van een garnaal. U weet wel, het soort vrouwen dat meestal een eigen column krijgt waar ze betiteld worden als WAG ("Wives And Girlfriends") in één welbepaalde Vlaamse krant waarin geen woorden van meer dan acht letters mogen staan, omdat ze anders geen lezers meer overhouden. In dit geval primeren echter de plaatjes.

Een nieuw gegeven is dat rond de vermeende intrigies op en naast het voetbalveld ook hele soap-opera's worden gebouwd. Toegegeven, vanuit het standpunt van de makers is dat interessant gezien: je kan op het einde van het televisieseizoen het contract van acteur X die voetballer Y speelt niet langer verlengen, terwijl zijn vrouw Z een ander ligt te bepotelen... de opportuniteiten voor castwissels zijn schier oneindig, én het is mogelijk om horden onbekende (slechte) acteurs te laten aanvoeren, die, als ze niet blijken te voldoen, even makkelijk bedankt kunnen worden voor bewezen diensten. Zo loopt in Nederland al een hele tijd de serie Voetballersvrouwen, die eigenlijk een afkooksel is van Footballer's Wives - vreselijk slecht vertaald als Noppen En Naaldhakken - de reeks die hier door Memphis Belle wordt gedistribueerd. Waarmee nog maar eens wordt geïllustreerd dat in het Benelux-televisielandschap niets, maar dan ook niets origineels meer wordt geproduceerd. Hotel Eburon is een bastaardbroertje van Hotel Babylon, Sara is een bewerking van Ugly Betty, en ga zo maar door.

Dus is het even uitkijken wat de originele reeks te bieden heeft. Ik heb de reeks nooit bekeken, ook de eerste drie seizoenen niet, maar de ondragelijke lichtheid van het scenario zorgt ervoor dat je als kijker feitelijk in eender welke aflevering kan instappen zonder veel moeite te moeten doen om te kunnen volgen. De plot draait rond drie dergelijke creaturen, Tanya Turner (Zoe Lucker), Amber Gates (Laila Rouass) en Shannon Donnelly (Sarah Barrand), wiens vriendjes voor de fictieve Britse voetbalclub Earls Park Football Club spelen. De twee eerstgenoemden zijn blijkbaar zwanger, de éne van haar ex, de andere van een overleden clubvoorzitter. De dames gunnen elkaar het licht in de ogen niet en treiteren elkaar zo hard mogelijk, terwijl hun vriendjes ergens in Europa op "trainingskamp" zitten, waarbij de heren zich niet dadelijk onledig houden met voetbal, dan wel met comazuipen en hun snikkel eraf te neuken. Eén van de zwangerschappen loopt echter niet af zoals verwacht; de baby van Amber wordt door een hond aangevallen en verstikt. Om het vaderschap van haar baby te verdoezelen heeft Tanya echter haar baby met die van Amber verwisseld. Uiteraard barst er een bom wanneer dit nieuwtje wereldkundig wordt. Daarnaast zijn er enkele andere onbelangrijkere verhaallijntjes: op het trainingskamp wordt één van de groupies (Elaine Glover) seksueel misbruikt, een ander koppel waar ik de naam al van ben vergeten zit in een vechtscheiding, en een homoseksuele voetballer die Noah heet (Marcel McCalla) probeert van zijn "ziekte" af te geraken door zich te laten bekeren door een fundamentalistisch-christelijke gebedsgroep. Ze duwen hem zelfs een meisje in zijn armen om hem toch maar te "genezen", maar het bloed kruipt uiteraard waar het niet gaan kan.

Deze door de commerciële omroep ITV geproduceerde reeks kende nogal wat succes in Groot-Brittanië en werd uiteindelijk de nek omgedraaid omdat de BBC in hetzelfde tijdslot de succesvolle reeks Hotel Babylon uitzond. De reeks is aan een flink pak andere landen verkocht onder de originele format; onder meer in Duitsland en Nederland is er dus een remake in elkaar gebokst - het nut daarvan ontgaat me compleet. De formule is ook aan ABC verkocht, die onder meer een remake met stercultactrice Lucy Lawless (Battlestar Galactica) wilden maken, maar daar is (gelukkig) niets van in huis gekomen. De reeks heeft wel een typische Britse flair, maar de verhalen zijn zo krampachtig bij elkaar geharkt dat er uiteindelijk toch maar een lege doos overblijft. Telkens er ook maar een kleine aanzit is tot een ernstige discussie (zoals de homoseksualiteit waarmee Noah worstelt), vervalt het scenario weer in clichés en zelfs in wat we plagiaat zouden kunnen noemen - Noahs personage is iets té nadrukkelijk geïnspireerd op Julien uit The Shield. Gelukkig is het acteerwerk nog min of meer op peil.

BEELD EN GELUID

De recente reeks Footballer's Wives werd eerder ook al op dvd uitgebracht in Groot-Brittanië. Voor zover we kunnen oordelen gaat het hier om een letterlijke port, voorzien van ondertitels. De videokwaliteit is goed tot zeer goed, met kleurrijke achtergronden, heldere scherpte en bijzonder weinig artefacts. De 2.0-dialogen zijn op zich wel verstaanbaar, maar er wordt zodanig veel Engels dialect gesproken dat de ondertitels eens te meer hun nut bewijzen.

EXTRA'S

Het lachertje dat de extra's voorstelt is een fotogalerij.

CONCLUSIE

Liefhebbers van de reeks zullen opgetogen zijn dat Memphis Belle deze ook voor de Benelux op dvd uitbrengt. Over de technische kwaliteiten kan ik een goed oordeel uitspreken, de inhoudelijke kant spreekt me minder aan.


cover
Studio: Memphis Belle

Regie: Jim Loach, Laurence Moody, Roberto Bangura, Dominic Santana, Julie Edwards
Met: Alison Newman, Ben Price, Gillian Taylforth, Laila Rouass, Marcel McCalla, Zoe Lucker

Film:
3/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Soap

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789089414984


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij