:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YO TAMBIÉN
YO TAMBIÉN
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-11-03
FILM
Iedereen kan zien dat Daniel een buitenbeentje is. Met zijn amandelvormig ogen, zijn korte en brede handen en zijn speciale manier van praten, heeft hij op onmiskenbare wijze de tekenen van het syndroom van Down. Nochtans is dit lang niet het enige aspect dat van Daniel een speciale man maakt. Hij is immers de eerste Europeaan met het Downsyndroom die erin geslaagd is een universitair diploma te bemachtigen. Mede door de nooit aflatende inspanningen van Daniels moeder, die alles in het werk stelt om haar zoon zo “normaal” mogelijk te laten zijn, heeft hij heel wat bereikt. Het enige wat volgens Daniel zelf ontbreekt, is een vrouw in zijn leven.

Met zijn diploma psychologie en onderwijskunde kan Daniel aan de slag bij de sociale dienst van Sevilla. Daar ontmoet hij Laura. De vrijdenkende Laura houdt er een nogal losbandige levensstijl op na en verslijt mannen aan de lopende band. Toch is het duidelijk dat ze het hart op de juiste plaats heeft. Tussen Daniel en Laura ontstaat al snel een bijzondere vriendschap. Ondanks de afkeurende blikken van hun collega’s, laten ze zich meer en meer meeslepen. Dat dreigt te veranderen als duidelijk wordt dat Daniel hopeloos verliefd is op Laura. Ook Daniels familie vreest dat hij afstevent op een enorme teleurstelling. Santi – de broer van Daniel die elke dag werkt met mensen met het Downsyndroom – is ervan overtuigd dat geen enkele vrouw met de juiste set chromosomen ooit iets in Daniel zal zien. Meer nog, doordat hij weet hoe moeilijk bespreekbaar liefde tussen twee mensen met het Downsyndroom al is, vreest hij het ergste voor de relatie tussen Daniel en Laura. Zal hun vriendschap en liefde kunnen standhouden?
 
Yo También is het resultaat van een samenwerking tussen de regisseurs Álvaro Pastor en Antonio Naharro. Lola Dueñas, die Laura speelt, konden we al aan het werk zien in Volver. Pablo Pineda, die met Yo También aan zijn acteerdebuut toe is, levert een prachtige prestatie. Bij ons breekt meestal spontaan het angstzweet uit bij de gedachte aan typische – tja, het moet gezegd zijn - vrouwenfilms over het dramatische leven van buitenbeentjes als Daniel, dat net op de valreep kan worden gekenterd zodat het verhaal toch nog eindigt met een huwelijk. Toch besloten we Yo También een kans te geven en onze moed is beloond. Ondanks het beladen thema van deze film, is hij lang niet zo klef als verwacht. Meer nog, eigenlijk wordt het thema van de liefde bij mensen met het Downsyndroom op een open, spontane en zelfs luchtige manier aangekaart. Yo También is lang niet alleen kommer en kwel. De problematiek wordt niet uit de weg gegaan en er blijft er ruimte voor wat humor hier en daar. De film zal de kijker een goed gevoel geven, maar Yo También doet dit op een heel andere manier dan verwacht.

BEELD EN GELUID
Yo También is maar pas van 2009, doch dit is aan het beeld niet te merken. We zien heel wat ruis en ook wat onstabiel camerawerk. Hoewel dit laatste af en toe de bedoeling was – doordat de beelden als het ware door Daniel zouden genomen zijn – lijkt ons dit meestal onbewust en waarschijnlijk ook ongewild. Het geluid is er beter aan toe.

EXTRA'S
Als extra krijgen we in de eerste plaats de trailer van Yo También te zien. Voorts bevat de dvd nog drie andere trailers, namelijk die van de films An Education, Nowhere Boy en Exit Through the Gift Shop. Al bij al maar povere extra’s dus.

CONCLUSIE
Yo También is zeker niet de typische dramafilm waaraan we ons verwachtten. Hoewel het met een dergelijk onderwerp snel de verkeerde richting kan uitgaan, gebeurt dat niet in deze film. Het resultaat is een overtuigende en op zijn manier ook ontroerende film die zeker de moeite waard is.


cover
Studio: A-Film

Regie: Álvaro Pastor, Antonio Naharro
Met: Lola Dueñas, Pablo Pineda

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777931936


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer,
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij