:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STANLEY KUBRICK - A LIFE IN PICTURES
STANLEY KUBRICK - A LIFE IN PICTURES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-07-17
FILM
Films van Stanley Kubrick zijn even bizar en wereldvreemd als de grootmeester zelf: je houdt ervan of je houdt er niet van. Een middenweg is er niet. De pareltjes die Kubrick decennia lang verwezenlijkte zullen nooit ofte nimmer uit de filmgeschiedenis weg te branden zijn. Toen hij echter op 7 maart 1999 in het Engelse Hertfordshire aan een hartaanval overleed, hielden ontelbare fans de adem in. Zij keken al jaren reikhalzend uit naar Kubrick’s geheimzinnige project A.I., voluit Artificial Intelligence, waar hij reeds sinds het begin van de jaren tachtig aan werkte. Wat velen op dat moment niet wisten, was dat zijn goede vriend Steven Spielberg van A.I. volledig op de hoogte was. De ‘magic touch’ van Spielberg zou de film de nodige emotie en warmte bezorgen, iets waar Kubrick nooit in zou slagen. A.I. is niet het enige filmproject dat Kubrick niet heeft kunnen verwezenlijken, ook de productie Napoleon zag het daglicht nooit - wegens onhaalbare budgettaire eisen - en het idee rond Aryan Papers werd de prullenmand in gegooid nadat Spielberg op de proppen kwam met het gelijkaardige Schindler’s List. En zo krijg je tijdens deze documentaire een hele boterham aan informatie te verwerken en word je als kijker gedurende meer dan twee uren ondergedompeld in het leven en werk van Stanley Kubrick. Elke stap in de carrière van Kubrick wordt uitgediept, van zijn eerste documentaire Day Of Fight, zijn eerste films Fear and Desire, Killer’s Kiss en het onderschatte The Killing, tot 2001, A Clockwork Orange en Eyes Wide Shut. Elke film komt voldoende aan bod. De uitermate boeiende documentaire, aan elkaar gepraat door Tom Cruise, bevat een heleboel relevante en interessante interviews. Naast Tom Cruise zelf passeren onder meer Martin Scorsese, Sydney Pollack, Peter Ustinov, Steven Spielberg, Nicole Kidman, Jack Nicholson en tal van andere medewerkers en familieleden de revue.


Deze documentaire wordt niet afzonderlijk verkocht en is bijgevolg enkel verkrijgbaar in de Stanley Kubrick Collection Box waarin je tevens volgende films aantreft: Eyes Wide Shut, 2001: A Space Odyssey, Dr. Strangelove, Barry Lyndon, Full Metal Jacket, Lolita, The Shining, A Clockwork Orange.

Meer achtergrond bij Stanley Kubrick’s leven en werk vind je eveneens in dit artikel.

BEELD EN GELUID
De documentaire heeft een niet-anamorfisch beeldformaat van 1.78:1 waarvan de kwaliteit meer dan voldoende goed scoort. De recent opgenomen interviews worden perfect afgewisseld met oude foto's, beelden en filmfragmenten. De geluidstrack is Dolby Digital 5.1 die zoals een beetje verwacht niet van alle kanalen gebruik maakt. De documentaire bevat voornamelijk interviews en muziek uit zijn films, netjes gepositioneerd in de voorste en midden luidsprekers, waarbij de surrounds en subwoofer slechts sporadisch aangesproken worden. De geluidskwaliteit is dankzij de opknapbeurt van de originele soundtracks wel goed te noemen, het geheel klinkt zuiver en nergens zijn krakende geluiden of andere stoorniseen hoorbaar.


EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's, wat in dit geval ook niet nodig is want de documentaire maakt deel uit van de Stanley Kubrick Collection Box en wordt als bonusschijf meegeleverd.

CONCLUSIE
A Life In Pictures is een zeer goed gemaakte en uitermate interessante documentaire over het leven en werk van Stanley Kubrick. Deze bonusschijf is zoals eerder aangehaald enkel te verkrijgen bij de aankoop van de volledige box, wat voor de echte fans geen struikelblok zal zijn. Ben je niet vertrouwd met het werk van Kubrick, raden we toch aan deze aankoop serieus in overweging te nemen, het wordt zonder twijfel een mooie aanwinst in de dvd-collectie.


coverStudio: Warner

Regie: Jan Harlan
Met: Tom Cruise, Nicole Kidman, Steven Spielberg, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Jan Harlan...

Film:
9/10

Extra's:
-/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931211581


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij