:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTOR LYNLEY MYSTERIES, THE - SEIZOEN 1
INSPECTOR LYNLEY MYSTERIES, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-12-24
SERIE
Superintendent Thomas Lynley ligt duidelijk niet zo goed in de markt bij zijn collega’s van de politie. Een voorval bij zijn oude korps, waarbij één van zijn collega’s – door Lynleys toedoen – ontslag genomen heeft, blijft hem achtervolgen en zijn ietwat arrogante houding maakt de zaken er uiteraard niet beter op. Wanneer een nieuwe moordzaak moet worden onderzocht, besluit Lynleys chef de inspecteur met Sergeant Barbara Havers een team te laten vormen. Ook Havers is geen gemakkelijke en – hoewel ze hem amper kent – steekt ze haar mening over Lynley niet onder stoelen of banken. Havers, die uit een heel simpel, volks gezin komt, steigert immers al bij de gedachte te moeten samenwerken met iemand met een aristocratische achtergrond zoals Lynley, de achtste graaf van Asherton. Lynleys chef kijkt al uit naar het vuurwerk dat dit nieuwe team gaat geven. Maar tegen alle verwachtingen in, klikt het wel tussen Lynley en Havers ondanks hun heel verschillende achtergrond en de bijhorende vooroordelen. Meer zelfs, er ontstaat al gauw een verstandhouding tussen hen die steeds meer op vriendschap begint te lijken. Barbara vindt bij Lynley de steun die ze nodig heeft om om te gaan met haar seniele moeder. Thomas krijgt, hoewel vaak ongevraagd, goede raad over zijn liefdesleven van Barbara. Samen met dit duo volgen we een aantal interessante moordzaken.


Nathaniel Parker speelt op overtuigende wijze de snobistische inspecteur Thomas Lynley. De zelfzekerheid die Lynley uitstraalt in zijn job staat haaks op zijn onzekerheid op liefdesvlak. Deze twee kanten worden mooi in beeld gebracht en beide gaan ze Nathaniel Parker goed af. De rol van Barbara Havers wordt vertolkt door Sharon Small. Zij slaagt erin een mooi tegengewicht te bieden voor Parker. Het eerste seizoen van The Inspector Lynley Mysteries telt vijf afleveringen waaronder één pilootaflevering. Hoewel er een rode draad door de verschillende afleveringen loopt (zoals het liefdesleven van Lynley en de relatie tussen Havers en haar moeder) staan de aflevering voor het overige vrij op zich.
 
AFLEVERINGEN

1. A Great Deliverance
In deze pilootaflevering die maar liefst bijna drie uur duurt, worden Lynley en Havers voor het eerst als team op pad gestuurd. In Keldale, Yorkshire, heeft de plaatselijke priester Hart het lijk van landbouwer William Tay in de stal gevonden. De doodsoorzaak is duidelijk: de man is onthoofd. Zijn dochter Roberta wordt, in shock, bij het lijk van haar vader gevonden en zij weigert nog te spreken. Wanneer blijkt dat William Tay een bewogen verleden heeft en dat van zijn vrouw en z'n andere dochter elk spoort ontbreekt, wordt het voor Lynley en Havers snel duidelijk dat de zaak ingewikkelder is dan ze aanvankelijk lijkt. De zaak wordt nog bemoeilijkt door het feit dat het plaatselijke politieteam – waa voorr Lynley vroeger ook werkte – niet in het minst van plan is hen te helpen. Eigenlijk zouden zij niet liever hebben dan Lynley voluit op zijn bek te zien gaan. Gaat het duo erin slagen de moord op te lossen?

2. Well Schooled In Murder
Een oude vriend en voormalige klasgenoot van Lynley, John Corntel, roept de hulp in van de superintendent om een vermiste leerling van zijn school – de prestigieuze jongenskostschool Bredgar Hall - op te sporen. Maar voor de vermiste leerling Matthew Whateley komt alle hulp te laat. Hij wordt, besmeurd met gele verf, dood teruggevonden. Lynley besluit samen met Barbara Havers naar de kostschool te trekken om de zaken voort te onderzoeken. Terwijl Lynley zich in de wereld van het dure internaat als een vis in het water voelt, kan Havers er zich maar niet mee verzoenen. Lynley hoopt dat Havers, door haar aparte kijk op de zaak, voor een doorbraak zal zorgen.


3. Payment In Blood

In het Schotse buitenverblijf van Sir Stuart Stinhurst, een bekende theaterproducent, zijn heel wat gasten aanwezig om het nieuwste theaterstuk voor te bereiden. Als de schrijfster van het stuk wordt teruggevonden met een mes in de nek, worden Lynley en Havers naar Schotland gestuurd om de zaak op te lossen. Het wordt al snel duidelijk dat ongeveer alle aanwezigen de moord konden plegen, maar anderzijds hebben ze ook allemaal een alibi. De zaak wordt een stuk pijnlijker als Helen Clyde, een vroeger liefje van Lynley, ook aanwezig blijkt te zijn en bovendien een relatie heeft met één van de verdachten. Havers vreest dat dit feit Lynleys oordeel zal beïnvloeden…

4. For The Sake Of Elena
Het jonge meisje Elena Weaver wordt vermoord tijdens het joggen. Ze was studente aan de universiteit van Cambridge waar ook haar vader docent is. Tijdens het onderzoek merken Lynley en Havers al snel op dat Elena niet het brave meisje was dat haar vader dacht dat ze was. Maar ook de vader van Elena heeft heel wat te verbergen. Ondertussen probeert Lynley ook nog zijn vriendschap met Helen Clyde nieuw leven in te blazen en probeert Havers af te rekenen met haar aan alzheimer lijdende moeder.

5. Missing Joseph
Dominee Robin Sage overlijdt op weg naar huis na een dinertje bij één van de inwoners van zijn parochie in Lancashire. Sage stierf door vergiftiging. Lynley en Havers moeten uitmaken of het gaat om moord of een vreselijke vergissing. De hoofdverdachte is uiteraard de vrouw bij wie Robin Sage dineerde, namelijk Juliet Spence. Maar doordat zij een relatie heeft met iemand van de lokale politie, loopt de zaak niet helemaal van een leien dakje.

BEELD EN GELUID
Dit eerste seizoen van The Inspector Lynley Mysteries dateert al van 2001 en dat is er ook aan te zien en te horen. Er zit heel wat ruis op het beeld en af en toe zijn er zelfs een aantal storingen. Wat ook erg vreemd is, is dat het beeldformaat van de eerste drie aflevering (16:9) anders is dan dat van de laatste twee (4:3). Het geluid, dat enkel stereo is, stelt ook niet al te veel voor.


EXTRA'S

Niets

CONCLUSIE
The Inspector Lynley Mysteries is een iets oudere televisiereeks en dat zie er ook wel aan. Maar dat neemt niet weg dat het sterke verhaallijnen zijn en goede acteerprestaties. En daar gaat het uiteindelijk toch om. Zeker de moeite voor al de detectiveliefhebbers.


cover
Studio: Memphis Belle

Regie: Richard Laxton, Robert Young, Kim Flitcroft
Met: Nathaniel Parker en Sharon Small

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
535 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789089415448


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:

• geen


Andere recente releases van deze maatschappij