:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHTMARE ON ELM STREET, A (2010)
NIGHTMARE ON ELM STREET, A (2010) (BLU-RAY)
Bespreking door: Stan - Geplaatst op: 2011-02-10
FILM
Na 5 sequels en een fictieve documentaire over de originele Nightmare on Elm Street (Wes Cravens New Nightmare) hadden we een remake nog niet gehad. Het concept blijft hetzelfde:  tieners (oa Thomas Dekker die we kennen uit The Sarah Connor Chronicles) worden achtervolgd en vermoord in hun dromen door Freddy Krueger, de boogey man met de gleufhoed, de roodzwart gestreepte trui en de vlijmscherpe messen aan zijn hand.De makers ruilden Robert Englund in voor Jackie Earle Haley (Watchmen, Shutter Island) om Krueger gestalte te geven en verschaften tegelijk itgebreider achtergrondverhaal voor de legendarische moordenaar. Op zich keuzes die blijk geven van durf om een grondige remake te maken van deze overbekende horrorklassieker. De inbreng van de micronaps (dromen uit vermoeidheid terwijl men wakker is) is eveneens een interessant idee dat de grens tussen realiteit en Freddy’s wereld nog meer doet vervagen. Om onbegrijpelijke reden is echter gekozen om de bekendste scènes uit het origineel over te doen(de scène in het bad, in het klaslokaal, de bedsterfscène,…),  zij het dan zonder de impact en ziel uit de oorspronkelijke film . De speciale effecten vallen bovendien wat tegen en ogen soms zelfs beter in de eerste (lowbudget-)film van Wes Craven – het doorsnijden van de eigen keel in de beginminuten is een geapprecieerde uitzondering. 
Maar wat de makers vooral uit het oog hebben verloren is net dát wat de oorspronkelijke film zo succesvol maakte. Het mysterie van Krueger, die in de eerste prent bewust weinig in beeld komt (en vaak in de schaduw), bepaalt de spanning en zodra dat mysterieuze verdwijnt, is de fun er grotendeels af. Freddy komt al vroeg letterlijk in the picture en wordt zijn gezicht snel in detail onthuld: waren de producers zo trots op hun gecreëerde masker misschien? In geen geval terechte trots, want in de Krueger geportretteerd door Englund was meer gezichtsbeweging en emotie te zien dan in de hermaakte  griezel. De belachelijke insinuatie dat de eeuwige bad guy met verbrand gezicht in het verleden misschien onterecht beschuldigd is van kindermisbruik en –moord komt de geloofwaardigheid van de nieuwe Freddy ook niet ten goede.


 
Men tracht de spanning nog enigszins te compenseren met wat  goedkope schrikeffecten, maar wij blijven erbij: Old Freddy, Scariest Freddy!
 
BEELD EN GELUID
Op het beeld (1080p) is niks aan te merken: elk stukje verbrande huid van Freddy Krueger komt haarfijn in beeld. De geluidsband – met twee speakers minder dan het geluid op de Blu-ray van de originele film – stuurt de horrortheme en tienergillen met een hoge helderheid de kamer in: Freddy's messen razen je rakelings langs de oren!EXTRA'S
Freddy Krueger Reborn (14m): de visie van de filmmakers die ze voor ogen hadden bij het “opnieuw uitvinden” van Freddy Krueger; Maniacal Movie Mode: een soort van commentaartrack die kan geactiveerd worden met beeld-in-beeldfragmenten die komen en gaan; Focus Points (19m): indien Maniacal Movie Mode geactiveerd is verschijnt een popup bij sommige scènes waarbij de kijker kan switchen naar een corresponderend stuk bonusmateriaal (ook apart beschikbaar via het menu); Additional Footage: enkele verwijderde of alternatieve scènes: Hospital Opening, Nightmare Street, Alternate Ending.Het bonusmateriaal is niet enorm uitgebreid, maar omvat toch al heel wat en valt weinig in herhaling. Leuke feature bij de gesproken talen is de optie Engels met “Descriptive Narration”, waarbij een voiceover vertelt wat er gebeurt op momenten dat niks gezegd wordt in de film. Vooral handig voor slechtzienden en uiteraard praktisch in horrorfilms, waar soms lange stiltes vallen.

CONCLUSIE
Een weinig geslaagde remake van een legendarische horrorfilm, waarbij vooral de onkunde om de intense, mysterieuze sfeer omtrent de mythische Fred Krueger te recreëren aan de basis ligt. Beeld, geluid en bonusmateriaal op deze BD zijn prima.coverStudio: Warner

Regie: Samuel Bayer
Met: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy, Thomas Dekker, Kellan Lutz

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1  Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
•  Freddy Krueger Reborn
•  Maniacal Movie Mode
•  Focus Points
•  Additional Footage

Andere recente releases van deze maatschappij