:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PACIFIC, THE
PACIFIC, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-01-09
SERIE
De Tweede Wereldoorlog woedt in alle hevigheid. Maar Europa is niet het enige gebied waar gevochten wordt. Op talrijke kleine eilandjes in de Stille Oceaan zijn er bloederige confrontaties tussen Amerikaanse en Japanse troepen. The Pacific vertelt de verhalen van drie Amerikaanse mariniers die naar de andere kant van de wereld gestuurd worden om, eilandje na eilandje, gebied terug te winnen op het Japanse leger. Een van de hoofdpersonages van The Pacific is marinier Robert Leckie. Hij komt uit een allesbehalve hartelijk gezin. Na de aanval op Pearl Harbor, neemt Leckie dienst bij de mariniers. Al tijdens de legeropleiding onstaat er tussen Leckie en een aantal andere jongens - namelijk Bill “Hoosier” Smith, Lew “Chuckler” Juergens en Wilbur “Runner” Conley - een diepe vriendschap. Na de opleiding worden ze samen naar Guadalcanal gestuurd met de opdracht het plaatselijke vliegveld in te nemen. De landing verloopt uiterst vlot en rustig, maar dat is niet meer dan de spreekwoordelijke stilte voor de storm.

De tweede verhaallijn draait om Sergeant John Basilone. Net zoals Sergeant J.P. Morgan en Sergeant Manuel “Manny” Rodriguez is hij al langer in het leger, maar dit is de eerste keer dat ze in een echte oorlogssituatie terechtkomen. Wanneer ze op Guadalcanal verrast worden door een Japanse aanval midden in de nacht, treedt Basilone op als een echte held. Hij krijgt een eremedaille en mag, hoewel hij hier zelf niet blij mee is, terugkeren naar huis om war bonds te verkopen.

De derde en laatste verhaallijn draait om Eugene Sledge. Hoewel de ietwat frête Eugene niet liever wil dan bij de mariniers te gaan samen met zijn goede vriend Sidney Phillips, laten zijn hartkloppingen dat niet toe. Als Sledge later toch de kans krijgt, gaat hij meteen in dienst. Eugene vertrekt ook naar de eilanden in de Stille Oceaan en ziet daar Sidney terug. Maar meteen wordt duidelijk dat Sidney niet meer dezelfde is als voordien en wanneer zijn afdeling naar huis vertrekt, neemt hij zelfs geen afscheid meer van Eugene. Eugene zal het zonder de hulp van zijn vriend moeten stellen op Peleliu.

Bijna 10 jaar nadat producers Steven Spielberg en Tom Hanks Band of Brothers uitbrachten, zorgen ze met The Pacific voor een nieuwe, indrukwekkende oorlogsserie gebaseerd op waargebeurde feiten. Voor deze serie hebben de makers voornamelijk informatie gehaald uit de memoires van Eugene Sledge, With the Old Breed: At Peleliu and Okinawa en China Marine, en van Robert Leckie, Helmet For My Pillow. The Pacific toont ons verschillende gebeurtenissen die zich afspelen op de strijdvelden in de Stille Oceaan tussen december 1941 en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo volgen we de gevechten op Guadalcanal, bij Cape Gloucester, op Peleliu, Okinawa en Iwo Jima.

Door de afwisseling tussen de drie verhaallijnen zit er een ongelofelijk tempo in deze serie. Gelukkig zijn er af en toe iets rustigere scènes zodat je als kijker ook nog even op adem kunt komen voor de volgende reeks gevechten begint. De 10 Emmy Awards die de serie ondertussen al heeft binnengehaald zijn meer dan verdiend, evenals de nominatie voor een Golden Globe.

AFLEVERINGEN
1.  Guadalcanal / Leckie
In deze eerste aflevering maken we kennis met de drie hoofdpersonages John Basilone, Robert Leckie en Eugene Sledge. Terwijl de eerste twee zich klaarmaken om met de mariniers naar de Stille Oceaan te vertrekken, blijft Sledge thuis achter. De afdeling van John Basilone en Robert Leckie wordt naar Guadalcanal gestuurd waar ze voor het eerst geconfronteerd worden met de realiteit van de oorlog in the Pacific.

2.  Basilone
Op Guadalcanal krijgen de mariniers het zwaar te verduren. Ze moeten afrekenen met honger, de gevaren van de jungle en met de constante stroom van Japanse aanvallen. Tijdens een zware nachtelijke aanval op hun troepen, neemt John Basilone een aantal moedige beslissingen. Eugene Sledge heeft niet langer de toestemming nodig van zijn vader om dienst te nemen bij de mariniers en maakt daarvan gebruik om zich meteen op de lijst te laten zetten.

3.  Melbourne
Na vier maanden op Guadalcanal, mag de eerste divisie van de mariniers op verlof naar Melbourne waar de jongens onthaald worden als echte helden. Hoewel ze genieten van het eten, de drank en de knappe meisjes in hun omgeving, heeft al deze luxe voor sommigen maar een wrange bijsmaak. John Basilone krijgt niet alleen een medaille voor zijn moed op Guadalcanal. Bovendien wordt hij naar huis gestuurd om oorlogsobligaties te verkopen.

4.  Gloucester / Pavuvu / Banika
Na hun verlof in Melbourne worden de mariniers teruggestuurd naar één van de eilanden. De eerste divisie landt op Cape Gloucester. Daar zitten de weersomstandigheden hen zwaar tegen. Het regent bijna continu en dat heeft zware gevolgen voor de moraal en de gezondheid van de mariniers.

5. Peleliu Landing
Na zijn opleiding komt ook Eugene Sledge aan op Pavuvu. Veel tijd om te wennen aan zijn nieuwe situatie krijgt hij niet want vrijwel meteen geraakt hij ook verwikkeld in zware gevechten na de landig op Peleliu.

6. Peleliu Airfield
Alsof de landing op het strand van Peleliu nog niet erg genoeg was, krijgen de mariniers de opdracht om de confrontatie met de zwaar bewapende Japanners aan te gaan en zo het vliegveld van Peleliu te veroveren.

7. Peleliu Hills
De gevechten op Peleliu blijven doorgaan. De Japanners zitten goed verscholen in de heuvels en het is moeilijker dan gedacht voor de mariniers om terrein te winnen. Ondertussen worden de jongens steeds meer geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog.

8. Iwo Jima
John Basilone heeft meer dan genoeg van zijn job als verkoper van oorlogsobligaties. Hij krijgt de toestemming om als instructeur aan het werk te gaan en nieuwe mariniers op te leiden. Wanneer zijn periode in het leger er bijna opzit, krijgt hij de keuze om terug te keren naar het gewone burgerleven of om opnieuw din dienst te gaan en met zijn mannen naar Iwo Jima te gaan.

9. Okinawa
De mariniers bevinden zich op Okinawa en hoewel de overwinning dichterbijkomt, blijven de omstandigheden moeilijk. De hitte en de constante stress eisen hun tol. Bovendien krijgen de mannen te maken met de aanwezigheid van Japanse burgers.

10. Home
De oorlog is eindelijk voorbij. De oorlogsveteranen doen hun best om weer een plaats te vinden in het gewone leven.

BEELD EN GELUID
Voor de beeld- en geluidskwaliteit van The Pacific hebben we enkel lof. De beelden van de Blu-rayversie zijn uiterst scherp en zeer – om niet te zeggen pijnlijk – realistisch. De sublieme geluidskwaliteit draagt uiteraard ook haar steentje bij aan de beleving van The Pacific. Zowel in de eerste stille scènes in de jungle – waar je azlleen wat vogeltjes hoort fluiten en wat bladeren hoort knisperen – als in de chaotische gevechtsscènes krijg je het gevoel dat je er middenin zit. Behoorlijk indrukwekkend!

EXTRA'S
De Blu-ray van The Pacific bevat onnoemelijk veel extra’s, om niet te zeggen te veel extra’s. In eerste instantie hebben we de enhanced viewing mode. Als je die selecteert krijg je tijdens het bekijken van de serie via screen-in-screen-beelden extra informatie over de gebeurtenissen, de serie, etc. Voorts is er de uitgebreide Field Guide. Tijdslijnen van de personages, achtergrondinformatie over de gebeurtenissen, interviews met onder andere historici, echt beeldmateriaal, het zit er allemaal in. En hoewel dit uiteraard heel interessant is, is het ook allemaal wat veel en zie je na een tijdje het spreekwoordelijke bos niet meer door de vele, vele bomen. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, zit er nog een disk in de box die niets anders bevat dan extra’s. In Profiles of the Pacific krijgen we 6 portretten te zien van de echte mariniers waarover The Pacific eigenlijk gaat. Vrienden, familieleden, collega-mariniers en historici komen aan het woord en we zien foto’s en beeldmateriaal van John Basilone, Eugene Sledge, Robert Leckie, Sidney Philips, R.V. Burgin et Chuck Tatum. Enkele van hen komen zelf aan het woord tijdens de interviews. Vervolgens vinden we The Making of the Pacific op het schijfje (22 minuten). Acteurs en producers geven uitleg over hun rol in de serie, over de uitgebreide voorbereiding en training die aan het filmen voorafgingen en wat er allemaal gedaan is om de serie zo realistisch mogelijk te laten ogen. Een laatste extra is de 10 minuten durende Anatomy of the Pacific waarin we op zoek gaan naar de aanleiding en het uiteindelijke doel van de oorlog in de Pacific. We komen ook meer te weten over de Japanse cultuur en hoe dit een rol gespeeld heeft in het conflict.

CONCLUSIE
The Pacific is een ijzersterke reeks die alles heeft wat ze moet hebben: ze is knap in beeld gebracht, met overtuigende acteerprestaties en een indrukwekkende beeld- en geluidskwaliteit. De verhalen zijn op zo’n manier verteld dat ze de kijker niet zomaar loslaten. Een aangrijpende serie die we alleen maar kunnen aanbevelen.


coverStudio: Warner

Regie: Jeremy Podeswa, Tim Van Patten, David Nutter, Graham Yost, Carl Franklin en Tony To
Met: Joseph Mazzello, James Badge Dale, Jon Seda en Ashton Holmes

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
530 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888062326


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Spaans DTS 2.0
Pools DTS 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Pools, Portugees, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Tsjechisch, Grieks, Koreaans
Extra's:
• Profiles of The Pacific,
• Making The Pacific,
• Anatomy of The Pacifc War,
• Enhanced viewing
• Field Guide,

Andere recente releases van deze maatschappij