:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GENTLEMEN PREFER BLONDES
GENTLEMEN PREFER BLONDES
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-07-26
FILM
Lorelei Lee (Marilyn Monroe) en Dorothy Shaw (Jane Russell) zijn variété-artiesten. Lorelei heeft een rijke aanbidder in de zaal, Gus Esmond (Tommy Noonan), die haar overlaadt met diamanten. Gus en Lorelei brengen aan Dorothy het nieuws dat ze gaan trouwen in Parijs. Gus kan de overtocht niet onmiddellijk maken en onder invloed van zijn achterdochtige vader gaat Dorothy mee om chaperonne te spelen over Lorelei. Ze zijn amper aan boord of Lorelei hoort het woord diamanten vallen in een gesprek dat Dorothy heeft met Sir Frances Beekman (Charles Coburn). Als Lorelei diamanten ziet, is ze onmiddellijk verknocht aan die persoon, want voor haar is er maar één reden om met een man te trouwen en dat is namelijk zijn geld. Ze hangt dan ook onmiddellijk rond de nek van deze bijna gepensioneerde man. Dit kan haar natuurlijk in problemen brengen, zeker nu ze eigenlijk in het huwelijk gaat treden met Gus.


In deze lichtvoetige komedie met verschillende zang- en dansnummers zet Marilyn een overtuigend dom blondje neer. Een lijn die zij aan het script heeft toegevoegd spreekt wel duidelijk over het waarom. Op een bepaald moment vraagt de vader van Gus verbaasd: ”Ik dacht dat je dom was”, waarop Marilyn antwoordt: “Ik kan slim zijn als het moet, maar de mannen houden er niet van.” En dat is een waarheid die je in het echte leven ook wel al gezien zal hebben. Marilyn en Jane zijn een perfekte combinatie in de nummers die ze brengen: Two Little Girls From Little Rock, When Love Goies Wrong en Bye Bye Baby. Maar het hoogtepunt in de film komt van het legendarische Diamonds Are A Girls Best Friend, veel geïmiteerd maar nooit geëvenaard. Normaal gezien was Betty Grable voor de rol voorzien, maar men koos Marilyn nadat men haar had horen zingen en een tweede bonus was dat Fox haar maar één tiende moest betalen van wat Grable of zelfs haar tegenspeelster Jane Russell voor de film zouden krijgen. Dit was een gevolg van het contract dat Marilyn had voor ze zo beroemd werd en waarin ze een aantal films moest maken tegen een vastgesteld bedrag. Ze zou dan ook in de toekomst nadat ze dit belachelijke contract had volbracht haar eigen filmmaatschappij oprichten en de films Bus Stop en The Prince and the Showgirl uitbrengen. Photoplay bedacht Marilyn met de prijs van Beste Actrice van 1953 voor haar rol in Gentlemen Prefer Blondes.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit gaat er wat op vooruit ten opzichte van Niagara, terwijl het geluid op een goed gemiddelde blijft. Al bij al een goede transfer op beide gebieden.


EXTRA’S
Een trailer van de film, 2 foto’s, een 3 minuten durende vergelijking van de restoratie van de film en een kort nieuwsonderwerp over de twee hoofdrolspeelsters en hun vereeuwiging in het cement voor het China Theater. Het dessert is wederom zeer magertjes, dik van voldoening word je er niet van.

CONCLUSIE
Leuke komedie met mooie muzikale nummers en goede humor, zeker bekijken als je de kans hebt. Deze dvd maakt deel uit van de Marilyn Monroe Diamond Collection Box 1.


coverStudio: Fox

Regie: Howard Hawks
Met: Marilyn Monroe, Jane Russell, Charles Coburn, Elliot Reed

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1953

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Restauratievergelijking,
• Fotogalerij,
• Movietone nieuws: “Marilyn en Jane in cement”

Andere recente releases van deze maatschappij