:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERDICT REVISED
VERDICT REVISED
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-05-19
SERIE
Markus Haglund is een eigenzinnige professor rechten aan de universiteit van Uppsala in Zweden. Hij is gespecialiseerd in onterechte veroordelingen, maar daarmee is hij niet meer actief bezig. Dit is overigens niet de enige taak die Haglund wat verwaarloost. Hoewel hij nog steeds professor is - en dus ook nog altijd zijn riante ambtswoning ter beschikking heeft - geeft hij geen les meer. Maar daarin zal verandering komen. Een klein groepje rechtsstudenten - Fia, Anna, Belal en Roger - is vastberaden het werk van Markus Haglund nieuw leven in te blazen. De directie van de universiteit is daar niet rouwig om, zij zou niet liever hebben dan dat Haglund weer eens iets nuttigs doet. De vier studenten - onder de deskundige leiding van Haglund natuurlijk - gaan zich buigen over een aantal zaken waarin de veroordeelden volgens hen onschuldig zijn. Hoewel het heropenen en onderzoeken van oude rechtszaken het merendeel van de tijd in beslag neemt, komen we gaandeweg ook meer te weten over het privéleven van de studenten en hun prof.


Verdict Revised
(ofwel Oskyldigt dömd) is een 12-delige Zweedse serie. Laat u vooral niet misleiden door de Engelse titel die de serie heeft gekregen. Alles is wel degelijk Zweeds gesproken, wat in het begin wel even wennen is. Hoewel er een rode draad loopt door het eerste seizoen van Verdict Revised - voornamelijk in wat we te weten komen over het privéleven van de hoofdpersonages - staan de verschillende afleveringen los van elkaar. Er wordt immers telkens een nieuwe zaak heropend en onderzocht.

Het zal u niet verbazen dat de cast van Verdict Revised bestaat uit voor ons volslagen onbekenden. Nochtans blijken Mikael Persbrandt (die Gunvald Larsson speelde in Beck) en Sofia Ledarp (bekend uit de Millenium-reeks van Stieg Larson) geen onbekenden te zijn in het Zweedse filmlandschap. Maar in Verdict Revised blijven hun prestaties - zoals ook die van de rest van de cast - vrij magertjes. Van in het begin worden Markus Haglund en zijn studenten voorgesteld als typetjes: de blonde vamp Anna, de oerdegelijke en typisch Zweedse jongen Roger, de handwerkende studente Fia die hoewel ze uit een achtergesteld gezin komt toch goed scoort, en de op het eerste gezicht keurige Belal. Haglund spant de kroon als onsympathieke, botte maar toch blijkbaar o zo verleidelijke professor. Hoe het komt dat hij zowat elke Zweedse blondine aan de haak kan slaan, is een compleet raadsel voor ons. Hoewel de personages in de loop van de serie wel uitgewerkt worden, blijven ze voor ons toch veel te oppervlakkig. Dit is jammer aangezien wat meer diepgang toch wel een meerwaarde is, zelfs voor een crimireeks als Verdict Revised.


BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit in Verdict Revised is zeker niet om over naar huis te schrijven. De kleuren komen mat over en op sommige momenten zit er heel wat achtergrondruis in het beeld. Uiteraard is Verdict Revised een gewone tv-serie en we hadden ons dan ook niet aan topkwaliteit verwacht, maar op deze dvd's sloeg het resultaat toch wel wat tegen. Het geluid is beter. Het vervelende introdeuntje zal overigens dagenlang blijven hangen.

EXTRA'S
Als extra krijgen we een aantal trailers te zien van andere series in hetzelfde genre. Wat wel vreemd is, is dat op elk van de vier schijfjes dezelfde trailers staan. Zo wordt het natuurlijk wel erg moeilijk om de bewuste trailers te missen, maar wij zijn ervan overtuigd dat er leukere dingen zijn om de vrije schijfruimte aan te besteden.


CONCLUSIE

Verdict Revised is een heel andere crimireeks dan wat we gewoonlijk te zien krijgen. In Verdict Revised ligt het tempo een stuk lager en dat is toch wel even wennen. Bovendien zijn de verhaallijnen vrij doorzichtig zodat je bij de meerderheid van de afleveringen al na een paar minuten doorhebt hoe de vork aan de steel zit. Verdict Revised is niet echt slecht, maar binnen dit genre zijn er toch wel een heleboel series die een pak sterker uit de hoek komen.


cover
Studio: Lumière

Regie: Johann Zollitsch
Met: Mikael Persbrandt, Sofia Ledarp, Helena af Sandeberg, Francisco Sobrado en Leonard Terfelt

Film:
6.5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019005566


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij